Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Alytaus departamento specialistės buvo pakviestos į vieno Lietuvos rajono ūkininkų susitikimą ir paprašytos paaiškinti apie produkcijos tiekimo mažais kiekiais tiesiogiai vartotojams galimybes ir reikalavimus.
VMVT Alytaus departamento atstovės išsamiai paaiškino būtinus reikalavimus, kuriuos, ūkininkai norintys mažais kiekiais tiekti pieną, turi atitikti.
Ūkininkams akcentuota svarba laikytis higienos, maisto saugos ir atsekamumo reikalavimų teikiant pieną, o ypač – žalią pieną vartotojams, nes tokio pieno vartojimas jo nepasterizavus, gali būti labai pavojingas vartotojų sveikatai.
„Tai tikrai sveikintina praktika, todėl esame pasiruošę konsultuoti visus ūkininkus ar gamintojus, kurie norėtų sužinoti ne tik apie būtinuosius reikalavimus, tačiau ir gauti praktinių patarimų, kaip reikia užtikrinti maisto saugą ir apsaugoti vartotojų sveikatą“, – sako VMVT veterinarijos sanitarijos skyriaus vedėja Gintarė Jatkevičienė.
Pieno, taip pat ir pieno produktų, bei kitų maisto produktų gamintojai ir tiekėjai savo veiklą privalo registruoti VMVT.
Tam, kad būtų užtikrinta maisto sauga, pieno gamintojas ūkyje pagamintą žalią pieną gali tiekti tik paženklintą bei supakuotą, laikytis griežtų higienos ir saugos reikalavimų.
Išimtis, kuomet registruotis nebūtina, taikoma tik vienkartinėms akcijos (dažniausiai įvairioms labdaros, paramos iniciatyvoms).
Mažais kiekiais gaminantiems ir tiekiantiems gyvūninio maisto produktus tiesiogiai galutiniams vartotojams VMVT taiko paprastesnius ir lengviau įgyvendinamus reikalavimus.
Todėl, jei gaminamos ir tiekiamos į rinką žalio pieno ir pieno produkcijos kiekiai neviršija 1 tūkst. 500 kg per parą, įgyvendinę nesudėtingus reikalavimus ūkininkai tapti vietinei rinkai mažais kiekiais gaminančiu ir tiekiančiu gyvūninį maistą tiekėju.
Šiuo metu Lietuvoje įvairius maisto produktus bei patiekalus nedideliais kiekiais gamina ir tiekia vartotojams daugiau kaip 1 tūkst. 500 gamintojų, iš jų – virš 250 smulkiųjų pieno gamintojų.