Alytaus mieste įsikūręs pirmasis „Maisto banko“ skyrius, kurio atsiradimą inicijavo patys savanoriai. Čia ir darbuojasi vieni pirmųjų šios idėjos palaikytojų – skyriaus koordinatorės Laura Misiukevičiūtė, Jolita Pangonytė ir paramos maistu koordinatorius Paulius Kizelis. Jie kartu su alytiškiais savanoriais nuo išmetimo per dieną išgelbėja net 400 kg dar gero maisto. Seirijų gatvėje įsikūrusi organizacija remia 3585 nepriteklių patiriančius Alytaus miesto ir rajono gyventojus.
Nuo lapkričio „Maisto banko“ Alytaus skyrius veikia atiduotuvės principu – produktus nepasiturintieji gali rinktis kaip įprastoje parduotuvėje, tačiau čia jie nieko nekainuoja. Atiduotuvės asortimentą sudaro „Maisto banko“ savanorių išgelbėtas nuo išmetimo, tačiau žmonių vartojimui dar tinkamas maistas. Maisto atiduotuvė skirta nepasiturintiems Alytaus miesto ir rajono savivaldybių gyventojams, kuriuos paremti „Maisto bankui“ rekomenduoja šių savivaldybių socialiniai darbuotojai.
„Alytiškiai savanoriai „Maisto banke“ aktyvūs nuo pat pirmųjų dienų – vos prasidėjus karui Ukrainoje padėti rūšiuoti ir dalinti maistą, savanoriauti karo pabėgėlių registracijos centre rinkosi būriai Alytaus gyventojų. Ir mes, visi trys „Maisto banko“ Alytaus skyriaus darbuotojai, savo kelią čia pradėjom kaip savanoriai. Nors po to savanorystės bumas buvo aprimęs, šiuo metu labai džiaugiamės, turėdami keletą pastovių pagalbininkų, be kurių būtų neįmanoma išgelbėti tiek daug maisto ir juo padėti stokojantiems žmonės. Lygiai taip pat mūsų skyrius negalėtų gyvuoti be gerų žmonių finansinės paramos – kaip tik šiuo metu yra galimybė palaikyti organizacijos veiklą neišleidžiant nei cento, tereikia skirti 1,2 proc. GPM paramos „Maisto bankui“, – sako L. Misiukevičiūtė.
Viena iš pastovių, beveik kasdien padėti ateinančių savanorių Stasė Vymerienė pasakoja, kad savanorystė „Maisto banke“ yra pagalba ne tik skurstantiesiems, bet ir jiems patiems. „Ši veikla mums įaugo į kraują, savanoriauti einam kaip į darbą – vis išeinam iš namų, kad nereiktų liūdėti, nes namuose ir ligos, ir depresija puola, o čia lakstom ir bėdos nematom. Turim nuostabų kolektyvą, nors visi buvom naujai susipažinę, bet labai susidraugavom, kelias dienas nesimatę spėjam ir pasiilgti vieni kitų“, – savo patirtimi dalijasi savanorė.
Koordinatorė pasakoja, kad dažniausiai iš prekybos centrų išgelbėjama duona ir jos gaminiai, taip pat čia dažnai gausu vaisių ir daržovių. Į atiduotuvę atvežtą maistą savanoriai apžiūri, surūšiuoja ir visą dar gerą maistą sudeda į lentynas, iš kurių renkasi pagal sąrašus atėję skurstantys žmonės.
„Į Alytaus atiduotuvę žmonės iš pradžių eidavo labai nedrąsiai, išsipūtusiom akim. Buvo pripratę viską gauti iš anksto paruoštais paketais, nežinodavo kaip čia rinktis, ką gali imti, dažnai išgirsdavom „Tai įdėkit kas man priklauso“. Tačiau dabar priprato, įsidrąsino, jau ir patys kažko paprašo. Dažnai pas mus atėję renkasi ir kažką saldaus, sausainių ar bandelių. Bandeles pas mus mėgsta visi – vos pamatę, kad yra, prašo ir senjorai, ir šeimos, ir pavieniai žmonės. Tokių maisto produktų jie neįperka, o ir palepinti gyvenimo ne taip dažnai lepinamus žmones, be galo malonu. Džiaugiamės, kad nors taip galime prisidėti“, – pasakoja L. Misiukevičiūtė.
Visi norintys prisijungti prie „Maisto banko“ Alytaus skyriaus daromų gerų darbų, kviečiami savanoriauti. Reikia internetu užpildyti savanorio anketą www.maistobankas.lt/reg. O prisidėti ir paremti organizacijos veiklą galima deklaruojant pajamas – tereikia skirti 1,2 proc. GPM „Maisto bankui“. Tai žmogui nieko nekainuoja, o „Maisto bankui” padeda išmaitinti tūkstančius sunkiau gyvenančių žmonių.
Pernai „Maisto bankas“ visoje Lietuvoje nuo išmetimo išgelbėjo daugiau nei 6 700 tonas gero maisto. Šis maistas virto beveik 14 milijonų porcijų, kurios buvo perduotos Lietuvos nepasiturintiems.