Dažnai kavinėse užsisakinėdami karštus gėrimus, arba ruošdami juos patys namuose, nesusimąstome, kad gėrimų skoniui įtaką turi ne tik pasirinktos kavos pupelės, arbatžolių lapai, pienas, cukrus, kiti priedai, bet ir vanduo. Mėgstama arbata ar kava gali ne visur būti tokio paties skonio vien todėl, kad skiriasi jų paruošime naudoto vandens kilmė ir savybės, pavyzdžiui, mineralų kiekis, rūgštingumas ar kietumas.
Vandens iš čiaupo kokybė
Didžiąją dalį kavos ir arbatos, net 98 proc., sudaro būtent vanduo. Daugelis patyrusių baristų teigia, kad iš gero vandens visada bus galima paruošti gero skonio kavą, o iš prasto vandens pavyks tik prasta. Ir visai nesvarbu, kokio skrudinimo ar rūšies pupelės bus pasirinktos. Ta pati taisyklė galioja ir arbatai. Vanduo skirtinguose regionuose skiriasi ir gali būti atgabentas iš įvairių pasaulio vietų, bet dažniausiai namuose naudojame vandenį iš čiaupo.
Arbata
Senovės kinų meistrai sakydavo, kad geriausia arbatos ruošimui naudoti vandenį, kuris buvo naudojamas arbatmedžiams laistyti – iš sraunaus kalnų upelio. Šiais laikais tokio pasirinkimo dažniausiai neturime, tačiau galima laikytis kelių principų, kad puodelyje būtų išsaugotas subtilus arbatos skonis.
Pernelyg kietas vanduo iš tiesų gali pakeisti jūsų arbatos skonį. Jei kada nors pastebėjote gėrimo paviršiuje plūduriuojančią blizgančią plėvelę, tai reiškia, kad naudojamas vanduo yra tikrai kietas. Tokiame vandenyje yra labai daug kalcio ir magnio, kuris iš esmės nekenksmingas, tačiau arbatos skonis gali būti blankus ir net šiek tiek priminti kreidos skonį. Dėl šių mineralų arbatos lapai negali iki galo įsilieti į vandenį, taip pat su kietu vandeniu ruošiama arbata gali atrodyti gana drumsta. Jeigu nefiltruotame vandenyje iš čiaupo yra priemaišų, pavyzdžiui, chloro, druskos ar net purvo dalelių, lengvas ir subtilus arbatos skonis bus prarastas.
Kava
Su kavos gėrimais ir kietu vandeniu galioja panašūs principai – kietas vanduo gali sugadinti kavos skonį. Pernelyg karti ar aštraus skonio kava dažnai gali būti kieto, nefiltruoto vandens naudojimo pasekmė. Toks vanduo gali sugadinti ne tik gėrimo skonį, bet ir kavos aparatą – vandens talpoje daug lengviau kaupiasi nuosėdos. Be to, vanduo aparate be kalkių nuosėdų užverda daug greičiau, tad naudodami filtruotą, minkštesnį vandenį sutaupysite ir elektros energijos, o internetinėje kavos parduotuvėje coffeeloft rasite platų kokybiškos kavos pasirinkimą.
Minkštas ar kietas vanduo?
Ekspertai rekomenduoja rasti aukso vidurį tarp kieto ir minkšto vandens, nors tai nėra taip paprasta. Jeigu vanduo bus per daug minkštas, arbatos skonis nebus išryškintas, panašiai yra ir su kava. Minkštas vanduo slopina gėrimo skonį, todėl jo neišgelbės net ir paties stipriausios skrudinimo pupelės. Vandens kietumo klausimą gali išspręsti pasirinkimas naudoti vandens filtrus, kurie pašalins iš vandens visus nereikalingus mineralų pėdsakus.
Filtruoti vandenį ar ne?
Filtruotas vanduo tikrai turi savų pranašumų ruošiant karštus gėrimus. Visi be išimties kavos ir arbatos ekspertai sutinka, kad chloras, fluoras ir sunkieji metalai gėrimams gero skonio tikrai neprideda. Vienas iš paprasčiausių būdų filtruoti chlorą – naudoti anglies filtrus. Sunkieji metalai (gyvsidabris, švinas), kurie į vandenį ateina per vamzdynus, kavai ir arbatai gali suteikti metalo prieskonį. Juos iš vandens pašalinti gali padėti geriamojo vandens membraninis filtras. Savo namuose naudojamo vandens sudėtį galite išsiaiškinti susisiekę su vandens tiekėju, tai padės apsispręsti, kokio tipo filtravimas būtų efektyviausias ir geriausias.
Alternatyva vandens filtravimui – vandens buteliuose naudojimas. Didžiojoje dalyje vandens buteliuose yra optimalus kiekis mineralų ir nėra papildomų nešvarumų. Pagrindinis šio sprendimo trūkumas – jis nėra labai draugiškas aplinkai, nes taip ruošiant karštus gėrimus sunaudosite itin daug plastiko.
Vandens rūgštingumas ir temperatūra
pH yra vandens rūgštingumo ir šarmingumo pagrindinis rodiklis. Mažesnis nei 7 pH lygis rodo rūgštinį tirpalą, o didesnis nei 8 pH – šarminį tirpalą. Ruošiant kavą pH rodiklis yra ypač svarbus. Aukštesnis pH dažniausiai reiškia ryškesnį skonių išskyrimą, tačiau tai nereiškia, kad kuo aukštesnis pH, tuo skanesnis bus gėrimas. Ekspertai rekomenduoja kavai rinktis vandenį, kurio pH būtų maždaug nuo 6,5 iki 7,5 – tai užtikrins skonio balansą. Arbatai galioja panašios taisyklės – kad atsiskleistų visa arbatžolių skonio paletė, rekomenduojama naudoti maždaug 7 pH vandenį.
Ruošiant karštus gėrimus svarbu atsižvelgti ir į vandens temperatūrą – jei vanduo bus per šaltas, gėrimas neturės beveik jokio skonio, o per karštas vanduo suteiks nereikalingo kartumo. Idealia vandens temperatūra laikoma šiek tiek mažesnė nei virimo temperatūra – nuo 90 iki 96 °C. Tiksliausias būdas patikrinti vandens temperatūrą – matuoti ją virtuviniu termometru, tačiau jeigu jo neturite, investuokite į kokybišką elektrinį virdulį, kuris užvirina vandenį ir nepraranda šilumos per greitai. Prieš užpildami kavą, palaukite maždaug 2 minutes nuo to momento, kai vanduo užvirė.