Duona – kepinys iš ruginių, kvietinių, kvietruginių miltų arba jų mišinių ir (arba) kitų grūdų produktų tešlos, kuri maišoma, formuojama, purinama ir kildinama mielėmis ir pieno rūgšties bakterijomis, o jos ruošinys kepamas.
Duona žmogaus mityboje užima labai svarbią vietą. Žmogus kasdien vidutiniškai suvalgo 150–500 g. duonos (Lietuvoje ~300 g). Tai vienas iš svarbiausių maisto produktų, patenkinantis daugumą organizmo energijos poreikių. Ruginėje ir kvietinėje (ragaišis) duonoje yra visų organizmui reikalingų pagrindinių maisto medžiagų: 5-8 % baltymų, 40-50 % lengvai organizmo pasisavinamų angliavandenių, mineralinių medžiagų (kalcio, fosforo, magnio, geležies, kalio druskų), vitaminų. Duonos energetinė vertė 8,3-9,2 kJ/g.
Duonos maistingumas priklauso nuo jos kokybės. Kuo puresnė duona, tuo geriau ją suvilgo virškinamosios sultys, ir tuo geriau ją įsisavina žmogaus organizmas. Graži duonos išvaizda ir malonus kvapas sužadina apetitą ir pagerina virškinimą.
Keptos duonos receptas
- Iš pradžių supjaustykite duoną šiaudeliais. Pakepinkite. Pabarstykite druska bei įtrinkite česnaku.
- Tuomet sudėkite duoną tarsi "šulinio" forma. Sudėjusios keturis "šiaudelius" vis pabarstykite sūriu. Tokį sudėtą šulinį dėkite maždaug 5 minutėms į įkaitintą orkaitę (lėkštė privalo būti atspari karščiui!). Patiekite ir mėgaukitės!
- Rekomendacija: Daugiau keptos duonos receptų rasite: Kepta duona.