Sekmadienis, 4 birželio, 2023
  • Kontaktai
  • Lauko reklama Alytuje
Alytausgidas.lt
SKELBIMAI
RENGINIAI
No Result
View All Result
  • Dzūkija
    • Alytus
    • Alytaus rajonas
    • Druskininkai
    • Lazdijai
    • Varėna
  • Aktualijos
    • Jaunimas
    • Švietimas
  • Verslas
  • 112
    • Eismas
    • Nelaimės
  • Sportas
    • Krepšinis
    • Futbolas
    • Rankinis
    • Lengvoji atletika
    • Kitos sporto šakos
  • Transportas
  • Videoreportažai
  • Laisvalaikis ir kultūra
  • Politika
  • Skelbimai
Alytausgidas.lt
  • Dzūkija
    • Alytus
    • Alytaus rajonas
    • Druskininkai
    • Lazdijai
    • Varėna
  • Aktualijos
    • Jaunimas
    • Švietimas
  • Verslas
  • 112
    • Eismas
    • Nelaimės
  • Sportas
    • Krepšinis
    • Futbolas
    • Rankinis
    • Lengvoji atletika
    • Kitos sporto šakos
  • Transportas
  • Videoreportažai
  • Laisvalaikis ir kultūra
  • Politika
  • Skelbimai
TIESIOGIAI
RENGINIAI
No Result
View All Result
Alytausgidas.lt
No Result
View All Result
Home Dzūkija Alytus

Sveiko maisto šventėje – originalūs alytiškių užkandžiai (NUOTRAUKOS)

2017-09-26
in Alytus, Dzūkija
0
Dalintis

Praėjusį savaitgalį Pažaislyje įvyko 21-oji sveiko maisto šventė, sulaukusi beveik 1000 svečių ir lankytojų.  Šventės tema „Vakarėlių užkandžiai“ suintrigavo daugelį sveikos gyvensenos šalininkų ir gurmanų. Maisto įvairovė galėjo nustebinti ir daug mačiusius skanautojus – nuo vegetariškų ikrų, burokėlių torto iki raugintų pupų. Teminių stalų konkurse dalyvavo 13 komandų iš Vilniaus, Kauno, Alytaus, Marijampolės, Elektrėnų, Birštono. Komandos pristatė daugiau nei 100 įvairiausių vakarėliams tinkamų patiekalų.

Alytaus sveikuolių klubo „Ryžtas“ komandos paruošti patiekalai sužavėjo ne tik šventės lankytojus, bet ir komisijos narius. Už originalius užkandžius dzūkai buvo įvertinti diplomu ir dovanomis. „Smagu, kad mūsų komandos pastangas įvertino komisija, bet labiausiai džiugino tai, kad visos šventės metu prie mūsų stalo gausiai būriavosi lankytojai, norėdami paskanauti originalių, skanių ir sveikų užkandžių, tirpstančių burnoje“, – sakė klubo vadovė Jūratė Marčiulaitienė.

Kiekvienas šventės lankytojas galėjo paragauti ir gauti jam patikusio patiekalo receptą, pabendrauti su konkurso dalyviais. Konkursiniam stalui alytiškiai pateikė net aštuonis patiekalus: vegetarinius ikrus, medaus ir levandų gėrimą, aštrų burokėlių užkandį, bananų duoną, grybų paštetą, varškės-sėlenų duonelę, obuolių užkandį su riešutų sviestu ir cukinijų užkandį. Vakarėliui skirtus patiekalus pagamino „Ryžto“ klubietės Danguolė Černiauskienė, Eugenija Kaminskaitė, Rima Mickevičienė ir J. Marčiulaitienė.

Prie sveikuolių komandos šiemet prisijungė ir žinomi sveikos gyvensenos lektoriai: mitybos specialistės Vaida Kurpienė ir Raminta Bogušienė, treneris Ignas Bakėjus, vegetarizmo Lietuvoje pradininkė Ksavera Vaištarienė. Salės buvo sausakimšos. Ypatingų ovacijų ir susidomėjimo sulaukė Lietuvos sveikuolių sąjungos garbės narės, chemijos mokslų daktarės Ksaveros Vaištarienės paskaita, kurioje laimingiausia Lietuvos moterimi save įvardijanti lektorė pasakojo  apie būdus, leidžiančius atsikratyti vaistais nepagydomų ligų.

200 šventės lankytojų ir konkurso dalyvių turėjo galimybę dalyvauti restorano „Monte Pacis“ ruoštame sveiko maisto vakarėlyje, klausytis žmogaus orkestro Sauliaus Petreikio koncerto, skanauti specialiai šventei pagamintą restorano „Holigans“ meistrų tortą su burokėliais ir avietėmis.

 

Alytaus sveikuolių klubo „Ryžtas“ informacija

Dariaus Minsevičiaus nuotr

Receptai:

Vegetariniai ikrai

Sudėtis: 1 stiklinė morkų sulčių; 1 arbatinis š. agaro; 1 lapas sušio dumblių; 1 arbatinis š. druskos; Gamybai reikės: 1 l rafinuoto aliejaus; didelio medicininio švirkšto be adatos.

Gamybos eiga: 2-3 valandas šaldymo kameroje vėsiname aliejų; į sultis sudedame, sušio lapą, susmulkintą gabaliukais, druską ir agarą. Kaitiname iki virimo ir truputį paliekame atvėsti ( iki 80-60 laipsnių). Gautą masę prakošiame, kad neliktų sušio lapo gabaliukų. Tuomet supilame atvėsintą aliejų į aukštą indą ir švirkštu po 1-3 lašelius lašiname į aliejų gautą šiltą nuovirą. Po to viską pilame į kiaurasamtį, kuriame lieka gardūs auglinės kilmės ikrai.

Medaus ir levandų gėrimas

Sudėtis: 1,5 l vanduo; 100 ml medus; 5 vnt. citrinų; 1 lašas terapinės klasės eterinių levandų aliejaus.

Gamybos eiga: visus ingredientus sumaišyti iki vienalytės masės.

Aštrus burokėlių užkandis

Sudėtis: 2 vidutinio dydžio virti burokėliai; 1 stiklinė išmirkytų baltų grikių; 1 stiklinė morkų išspaudų; 1 stiklinė grikių miltų; ciberžolės; asafetidos; maltos kalendros; kario miltelių; malto cinamono; juodųjų garstyčių sėklų; druskos; lydyto sviesto „ghi“; graikinių riešutų.

Gamybos eiga: burokėlius sutarkuoti smulkia tarka; beriame grikius; sudedame morkų išspaudas; keptuvėje įkaitiname sviestą; suberiame maltus prieskonius (išskyrus cinamoną) ir kelias sekundes maišant pakepiname; į burokėlių masę beriame miltus, pakepintus prieskonius, pagardiname druska bei cinamonu ir išmaišome; formuojame nedidelius kamuoliukus ant kurių uždedame po gabalėlį graikinio riešuto ir dedame į kepimo formą; kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 15-20 min.

Bananų duona

Sudėtis: 240 g pilno grūdo miltų; 5 g sodos; 140 g nerafinuoto cukranendrių cukraus; žiupsnelis druskos; 230 g sojos pieno; 90 g augalinio aliejaus; ½ šaukštelio cinamono; ½ šaukštelio muskato riešuto; 200 g bananų; 10 g obuolių acto. Paviršiui padengti: 30 g skaldytų riešutų; 40 g nerafinuoto cukranendrių cukraus;

Gamybos eiga: į didelį indą persijoti miltus, sodą ir druską; įberti cukrų ir išmaišyti su mediniu šaukštu; į kitą indą supilti pieną, aliejų, actą, cinamoną, muskato riešutą ir viską suplakti; abu turinius sujungti į vieną; įdėti šakute sutrintus bananus; sumaišyti vientisą tešlą; kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 60 min.

Obuolių užkandis su riešutų sviestu

Sudėtis: 0,5 kg obuolių; 400 g skrudintų žemės riešutų; 2 šaukštai medaus; 2 šaukštai sėmenų aliejaus; ½ šaukštelio druskos;

Gamybos eiga: į trintuvą sudėti riešutus, juos sutrinti; įdėti medų, aliejų ir druską; patiekti ant obuolių skiltelių.

Grybų paštetas

Sudėtis: 0,5 kg apvirtų grybų; 150 g svogūnų; 150 g morkų; 200 g pupelių; 100 g aliejaus; 2 šaukštai naminio pomidorų padažo; druskos; prieskonių.

Gamybos eiga: svogūnus ir morkas susmulkiname ir aliejuje pakepiname; pupeles išverdame; į apvirtus grybus sudedame pakepintas daržoves, pomidorų padažą, pupeles; viską sumalame; pagardiname prieskoniais ir druska; gerai išmaišome ir troškiname apie 20 min.

 

Cukinijų užkandis

Sudėtis: 2 cukinijos; 1 šaukštas aliejaus; druskos; prieskonių.

Gamybos eiga: cukinijas nulupti, apšlakstyti aliejumi ir kepti orkaitėje; iškeptas apibarstyti  druska ir prieskoniais.

 

Varškės-sėlenų duonelė

Sudėtis: 5 šaukštai avižų sėlenų; 5 šaukštai kviečių sėlenų; 5 šaukštai rugių sėlenų;     100 g jogurto; 200 g liesos varškės; 1 šaukštelis kepimo miltelių; 1 šaukštas kanapių sėklų;  1 šaukštelis kmynų; 1 šaukštelis aliejaus; druskos.

Gamybos eiga: į jogurtą sudėti sėlenas ir 10 min pabrinkinti; mikseriu suplakti varškę ir įvesti likusius ingredientus; sudėti išbrinkusias sėlenas; kepti orkaitėje 15 min.

 

 

 

 

DalintisSiųsti
SKAITYTI KOMENTARUS (0)

Video rekomendacijos

Taip pat skaitykite

112

Prie vairo girtas – ir traktorininkas
Sučiupo Lazdijų rajono ir Alytaus miesto gyventojus
Šepečius gabenęs vilkikas Lazdijuose įkliuvo su kitu kroviniu
Automobiliu įsirėžė į sodybos pastato sieną

Laisvalaikis ir kultūra

Alytaus himnas miesto šventėje skambės su dar neregėtu šou VIDEO. FOTO
Alytaus teatras 33-iąjį sezoną užbaigs unikalia premjera KETVIRTADIENĮ
„,Adamkiada“: į sporto ir meno varžybas Butrimonyse vėl rinkosi Adamkų globotos Lietuvos mokyklos FOTO
Kas pasakė, kad dzūkų šnekta nemadzynga?

Aktualijos

„,Adamkiada“: į sporto ir meno varžybas Butrimonyse vėl rinkosi Adamkų globotos Lietuvos mokyklos FOTO
Paraiškų daugiabučiams atnaujinti Alytus, Mažeikiai ir Panevėžys pareikė tiek pat
Narkotikai mokyklose: ką gali padaryti bendruomenė?
Lietuvoje numatoma atnaujinti keliaujančiųjų patikrinimus muitinėse

Alytus

Alytus tapo atradimu tūkstančiams vaikščiotojų FOTOGALERIJA
Maudymosi sezonas prasideda – prie abiejų Dailidžių jau budi gelbėtojai
Susipažinkite su alytiškių iniciatyvų projektu „Padaužų aikštelė“
Investuotojai užbaigė beveik metus trukusį „Alkestos“ įsigijimo sandorį

Alytaus rajonas

„,Adamkiada“: į sporto ir meno varžybas Butrimonyse vėl rinkosi Adamkų globotos Lietuvos mokyklos FOTO
Šimto metų sulaukusi buvusi mokytoja ilgo gyvenimo paslaptį išdavė merei
Joninių ir kitos šventės Alytaus rajone BIRŽELIO RENGINIŲ PROGRAMA
Maudynėms vandens kokybė – tinkama

Dzūkija

Alytus tapo atradimu tūkstančiams vaikščiotojų FOTOGALERIJA
Sučiupo Lazdijų rajono ir Alytaus miesto gyventojus
„,Adamkiada“: į sporto ir meno varžybas Butrimonyse vėl rinkosi Adamkų globotos Lietuvos mokyklos FOTO
Šepečius gabenęs vilkikas Lazdijuose įkliuvo su kitu kroviniu

Verslas

Alytuje augančiai įmonei – tarptautiniai įvertinimo sertifikatai
Investuotojai užbaigė beveik metus trukusį „Alkestos“ įsigijimo sandorį
Nemuno valymo darbai Birštone artėja link pabaigos: tikimasi sulaukti gerokai daugiau ir laivų, ir turistų
Alytuje vyks originalus verslo klubo gimtadienis – šventinis „Kaukių baliaus“ fotoparodos atidarymas

Videoreportažai

Alytaus himnas miesto šventėje skambės su dar neregėtu šou VIDEO. FOTO
Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos abiturientai šokio žingsniu atsisveikino su mokykla VIDEO. FOTO
Jotvingių gimnazijos abiturientai paskutinį skambutį paminėjo masiniu šokiu VIDEO. FOTO
Trikojo statymo tvarka vairuotojui priminė milicijos laikus VIDEO. FOTO

Politika

Alytaus miesto politikai padidino kainas už pailgintos dienos grupes ir vaikų maitinimą
Skelbia, kuriomis dienomis priims rajono gyventojus
Savivaldybės vadovų komandą papildė L. Ivašauskienė
Vietoje Likiškėlių mikrorajono, darželinukus teks vežioti į Pirmąjį Alytų? VIDEO

Sportas

Tarptautiniame „Vilnius open“ turnyre medalius pelnė septyni alytiškiai
Iš Alytaus kilęs bėgikas – dukart čempionas
„Dainava“ parodė charakterį ir laimėjo Pietų Lietuvos derbį prieš Marijampolės „Sūduvą“ FOTO. VIDEO
„,Adamkiada“: į sporto ir meno varžybas Butrimonyse vėl rinkosi Adamkų globotos Lietuvos mokyklos FOTO
  • Darbas Alytuje
  • Kopėčios
  • Kosmetika
  • Adidas batai
  • KET bilietai
  • Paskola verslui
  • namams24.lt
  • auksoisparduotuve.lt
  • beta.lt
  • grupinis.lt
  • Baldai internetu
  • Sportuojantys.lt
  • referatai
  • Greitos skyrybos internetu – skyrybų advokatai
  • drekintuvas
  • fotoepiliatorius
  • irigatorius
  • Nebegėda
  • O.D.A.
  • Courseplay FS22
  • Buitinės technikos remontas
  • grozioakademija.lt
  • venusCBD aliejus
  • terasustatyba.lt
  • indigroup.lt.
  • garažo vartai
  • personalo atranka
  • Lelo
  • Giluminiai vandens siurbliai
  • esta viza
  • SitAndGo
  • bobutespaskola.lt
  • SEONETA
  • muresta.lt
  • Bigbank
  • www.klipshop.lt
  • Aulinukai
  • Srotas24
  • Zuza.lt – prekybos centras internete
  • signeda.lt
  • Internetinių svetainių kūrimas

© 2022 Alytausgidas.lt - Populiariausias Dzūkijos portalas

No Result
View All Result
  • Pagrindinis
  • Dzūkija
  • Aktualijos
  • Laisvalaikis ir kultūra
  • Sportas
  • 112
  • Verslas
  • Videoreportažai
  • Įdomu
  • Skelbimai
  • Pranešk naujieną

© 2022 Alytausgidas.lt - Populiariausias Dzūkijos portalas