Praėjusį savaitgalį Pažaislyje įvyko 21-oji sveiko maisto šventė, sulaukusi beveik 1000 svečių ir lankytojų. Šventės tema „Vakarėlių užkandžiai“ suintrigavo daugelį sveikos gyvensenos šalininkų ir gurmanų. Maisto įvairovė galėjo nustebinti ir daug mačiusius skanautojus – nuo vegetariškų ikrų, burokėlių torto iki raugintų pupų. Teminių stalų konkurse dalyvavo 13 komandų iš Vilniaus, Kauno, Alytaus, Marijampolės, Elektrėnų, Birštono. Komandos pristatė daugiau nei 100 įvairiausių vakarėliams tinkamų patiekalų.
Alytaus sveikuolių klubo „Ryžtas“ komandos paruošti patiekalai sužavėjo ne tik šventės lankytojus, bet ir komisijos narius. Už originalius užkandžius dzūkai buvo įvertinti diplomu ir dovanomis. „Smagu, kad mūsų komandos pastangas įvertino komisija, bet labiausiai džiugino tai, kad visos šventės metu prie mūsų stalo gausiai būriavosi lankytojai, norėdami paskanauti originalių, skanių ir sveikų užkandžių, tirpstančių burnoje“, – sakė klubo vadovė Jūratė Marčiulaitienė.
Kiekvienas šventės lankytojas galėjo paragauti ir gauti jam patikusio patiekalo receptą, pabendrauti su konkurso dalyviais. Konkursiniam stalui alytiškiai pateikė net aštuonis patiekalus: vegetarinius ikrus, medaus ir levandų gėrimą, aštrų burokėlių užkandį, bananų duoną, grybų paštetą, varškės-sėlenų duonelę, obuolių užkandį su riešutų sviestu ir cukinijų užkandį. Vakarėliui skirtus patiekalus pagamino „Ryžto“ klubietės Danguolė Černiauskienė, Eugenija Kaminskaitė, Rima Mickevičienė ir J. Marčiulaitienė.
Prie sveikuolių komandos šiemet prisijungė ir žinomi sveikos gyvensenos lektoriai: mitybos specialistės Vaida Kurpienė ir Raminta Bogušienė, treneris Ignas Bakėjus, vegetarizmo Lietuvoje pradininkė Ksavera Vaištarienė. Salės buvo sausakimšos. Ypatingų ovacijų ir susidomėjimo sulaukė Lietuvos sveikuolių sąjungos garbės narės, chemijos mokslų daktarės Ksaveros Vaištarienės paskaita, kurioje laimingiausia Lietuvos moterimi save įvardijanti lektorė pasakojo apie būdus, leidžiančius atsikratyti vaistais nepagydomų ligų.
200 šventės lankytojų ir konkurso dalyvių turėjo galimybę dalyvauti restorano „Monte Pacis“ ruoštame sveiko maisto vakarėlyje, klausytis žmogaus orkestro Sauliaus Petreikio koncerto, skanauti specialiai šventei pagamintą restorano „Holigans“ meistrų tortą su burokėliais ir avietėmis.
Alytaus sveikuolių klubo „Ryžtas“ informacija
Dariaus Minsevičiaus nuotr
Receptai:
Vegetariniai ikrai
Sudėtis: 1 stiklinė morkų sulčių; 1 arbatinis š. agaro; 1 lapas sušio dumblių; 1 arbatinis š. druskos; Gamybai reikės: 1 l rafinuoto aliejaus; didelio medicininio švirkšto be adatos.
Gamybos eiga: 2-3 valandas šaldymo kameroje vėsiname aliejų; į sultis sudedame, sušio lapą, susmulkintą gabaliukais, druską ir agarą. Kaitiname iki virimo ir truputį paliekame atvėsti ( iki 80-60 laipsnių). Gautą masę prakošiame, kad neliktų sušio lapo gabaliukų. Tuomet supilame atvėsintą aliejų į aukštą indą ir švirkštu po 1-3 lašelius lašiname į aliejų gautą šiltą nuovirą. Po to viską pilame į kiaurasamtį, kuriame lieka gardūs auglinės kilmės ikrai.
Medaus ir levandų gėrimas
Sudėtis: 1,5 l vanduo; 100 ml medus; 5 vnt. citrinų; 1 lašas terapinės klasės eterinių levandų aliejaus.
Gamybos eiga: visus ingredientus sumaišyti iki vienalytės masės.
Aštrus burokėlių užkandis
Sudėtis: 2 vidutinio dydžio virti burokėliai; 1 stiklinė išmirkytų baltų grikių; 1 stiklinė morkų išspaudų; 1 stiklinė grikių miltų; ciberžolės; asafetidos; maltos kalendros; kario miltelių; malto cinamono; juodųjų garstyčių sėklų; druskos; lydyto sviesto „ghi“; graikinių riešutų.
Gamybos eiga: burokėlius sutarkuoti smulkia tarka; beriame grikius; sudedame morkų išspaudas; keptuvėje įkaitiname sviestą; suberiame maltus prieskonius (išskyrus cinamoną) ir kelias sekundes maišant pakepiname; į burokėlių masę beriame miltus, pakepintus prieskonius, pagardiname druska bei cinamonu ir išmaišome; formuojame nedidelius kamuoliukus ant kurių uždedame po gabalėlį graikinio riešuto ir dedame į kepimo formą; kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 15-20 min.
Bananų duona
Sudėtis: 240 g pilno grūdo miltų; 5 g sodos; 140 g nerafinuoto cukranendrių cukraus; žiupsnelis druskos; 230 g sojos pieno; 90 g augalinio aliejaus; ½ šaukštelio cinamono; ½ šaukštelio muskato riešuto; 200 g bananų; 10 g obuolių acto. Paviršiui padengti: 30 g skaldytų riešutų; 40 g nerafinuoto cukranendrių cukraus;
Gamybos eiga: į didelį indą persijoti miltus, sodą ir druską; įberti cukrų ir išmaišyti su mediniu šaukštu; į kitą indą supilti pieną, aliejų, actą, cinamoną, muskato riešutą ir viską suplakti; abu turinius sujungti į vieną; įdėti šakute sutrintus bananus; sumaišyti vientisą tešlą; kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 60 min.
Obuolių užkandis su riešutų sviestu
Sudėtis: 0,5 kg obuolių; 400 g skrudintų žemės riešutų; 2 šaukštai medaus; 2 šaukštai sėmenų aliejaus; ½ šaukštelio druskos;
Gamybos eiga: į trintuvą sudėti riešutus, juos sutrinti; įdėti medų, aliejų ir druską; patiekti ant obuolių skiltelių.
Grybų paštetas
Sudėtis: 0,5 kg apvirtų grybų; 150 g svogūnų; 150 g morkų; 200 g pupelių; 100 g aliejaus; 2 šaukštai naminio pomidorų padažo; druskos; prieskonių.
Gamybos eiga: svogūnus ir morkas susmulkiname ir aliejuje pakepiname; pupeles išverdame; į apvirtus grybus sudedame pakepintas daržoves, pomidorų padažą, pupeles; viską sumalame; pagardiname prieskoniais ir druska; gerai išmaišome ir troškiname apie 20 min.
Cukinijų užkandis
Sudėtis: 2 cukinijos; 1 šaukštas aliejaus; druskos; prieskonių.
Gamybos eiga: cukinijas nulupti, apšlakstyti aliejumi ir kepti orkaitėje; iškeptas apibarstyti druska ir prieskoniais.
Varškės-sėlenų duonelė
Sudėtis: 5 šaukštai avižų sėlenų; 5 šaukštai kviečių sėlenų; 5 šaukštai rugių sėlenų; 100 g jogurto; 200 g liesos varškės; 1 šaukštelis kepimo miltelių; 1 šaukštas kanapių sėklų; 1 šaukštelis kmynų; 1 šaukštelis aliejaus; druskos.
Gamybos eiga: į jogurtą sudėti sėlenas ir 10 min pabrinkinti; mikseriu suplakti varškę ir įvesti likusius ingredientus; sudėti išbrinkusias sėlenas; kepti orkaitėje 15 min.