Bendrovė „Premium Cocoa“ – Baltijos šalyse pirmoji kakavos produktų perdirbimo kompanija, paskelbusi apie įsikūrimą Alytuje, neseniai įsigijo gamybos liniją. Bendrovė pirko kakavos pupelių valymo ir skrudinimo, taip pat malimo, miltelių pulverizavimo ir stabilizavimo bei teobromino gamybos linijas su pagalbine įranga. Šią informaciją Alytausgidas.lt naujienų portalui patvirtino „Premium Cocoa“ bendrovės administratorė Rasa Totoraitė.
Alytuje, Artojų g., besikurianti pirmoji kakavos produktų gamykla Baltijos šalyse ir visoje Rytų Europoje, „Premium Cocoa“ įvykdė projektą „Inovatyvių gamybos technologijų diegimas įmonėje“. Šiam tikslui buvo gauta parama – 1 mln. 158 tūkst. 480,07 eurų iš Europos regioninės plėtros fondo ir Lietuvos Respublikos biudžeto lėšų.
Gauti paramą verslininkams pavyko iš antrojo karto. „Premium Cocoa“, kakavos ruošinius siūlysianti Lietuvos ir netik šokolado bei saldainių gamintojams, kuriasi šalia Alytaus Pramonės rajone veikiančios s giminingos įmonės „Premium Oils“, kuri užsiima kokoso aliejaus išgavimu, rafinavimu, balinimu ir valymu.
„Premium Cocoa“ už daugiau nei milijoną eurų paramos neseniai įsigijo kakavos pupelių malimo, miltelių pulverizavimo, stabilizavimo ir fasavimo linijas, užsiims kakavos masės, sviesto, miltelių ir teobromino gamyba. Teobrominas – pagrindinė šokolado medžiaga, kuri valgytojams daro kofeinui artimą poveikį. Natūralus teobrominas randamas kolamedžių sėklose, vartojamas kaip kraujagysles plečiantis junginys, širdies veiklos stimuliatorius, antidepresantas.
Tikslinė „Premium Cocoa“ planuojama produkcijos realizavimo rinka – Rytų ir Vidurio Europos maisto bei chemijos pramonės gamintojai. Kadangi kakavos produkcijos paskirtis – plati, naudojama konditerijos gaminių, šokolado, šokoladinio glaisto, gėrimų, kepinių, kosmetikos, vaistų bei daugelio kitų produktų gamyboje.
Artojų gatvėje įsitvirtinus „Premium Cocoa“ įmonei, sėkmingai veikiant „Premium Oils“ aliejaus gamyklai, bus svarstoma galimybė ateityje Alytuje įkurti ir šokolado fabriką „Ultra Aroma“, kuris per metus pagamintų 1 tūkst. tonų šokolado.
Parapijoniškių kaime (Vilniaus r.) dabar gaminami lietuvių „Chocolate Naive” ir „Mulate“ prekių ženklais žymėti produktai su 88% kakavos, sezamo sėklomis, jūros druska, kajeno paprika ar net grybais „World Chocolate Awards“ apdovanojimuose pasaulio šokolado gurmanų pastaraisiais metais buvo įvertinti medaliais ir dabar parduodami tarptautiniame prekybos tinkle „Dean & DeLuca“, „Brian & Barry“ (Italija), „Fenwick“ (JAV), „Found Muji“ (Japonija), „Harvey Nichols“, „Selfridges“ (Didžioji Britanija), „Kaufhaus des Westens“ (Vokietija), „La Grande Epicerie de Paris“ (Prancūzija) ir dar keliose dešimtyse šalių. Ketinama kurti ir naujus prekės ženklus, o taip pat ir gaminti tokius produktus, kaip neapdorotas šokoladas ar kakavos ekstraktas, kurių technologijas planuojama kurti bendradarbiaujant su „Mars“ kompanijos technologais.