Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) nuo liepos 1 d. derins vaikų ugdymo įstaigų, socialinės globos įstaigų ir poilsio stovyklų valgiaraščius. Siekiant, kad būtų vadovaujamasi vienodais principais, VMVT parengė tvarką, pagal kurią ugdymo įstaigos turės rengti valgiaraščius ir pateikti juos derinti VMVT teritorinių padalinių specialistams.
Parengtos rekomendacijos, kaip reikėtų sudaryti tinkamą valgiaraštį, taip pat pavyzdinę valgiaraščio formą, kurioje būtina nurodyti patiekalų maistinę ir energinę vertę, parengta ie valgiaraščio vertinimo pažyma.
Reikalavimai darželinukų ir mokinių maitinimui yra griežtesni, o ruošiant patiekalus stovyklaujantiems vaikams – palikta daugiau laisvės, todėl VMVT rekomendacijas dėl valgiaraščių sudarymo parengė atskiroms ugdymo įstaigoms: ikimokyklinio, bendrojo lavinimo mokykloms, vaikų socialinės globos įstaigoms ir vaikų poilsio stovykloms.
Rekomendacinis valgiaraštis, skirtas 6-10 metų ir 11 metų bei vyresnio amžiaus vaikams 15 dienų. Jame pateikti įvairūs patiekalai, kurių sudėtinės dalys būtinos augančio vaiko organizmui. Racionas turtingas visaverčiais baltymais, geležimi, B grupės vitaminais, vitaminu D, o ribojami maisto produktai, kuriuose gausu lengvai įsisavinamų angliavandenių.
Valgiaraštyje yra patiekalų, pagamintų iš įvairios mėsos (jautienos, kalakutienos, vištienos, kiaulienos), kurios kiekis parinktas siekiant užtikrinti vaiko poreikius. Rekomenduojama rinktis natūralią mėsą ir iš jos pagamintus patiekalus, o ne maltą – 15 dienų valgiaraštyje mėsos maltinis tiekiamas tik vieną kartą.
Rekomendaciniame valgiaraštyje atsisakyta saldžių gėrimų – sulčių, kompotų. Jų vietoje siūlomas geriamasis vanduo. Taip pat vaikams siūloma tik pilno grūdo duona, didesnis kiekis daržovių ir vaisių. Kadangi šeimose yra įvairių maitinimosi įpročių, parengti pietų valgiaraščiai su sriuba ir be jos.
VMVT primena, kad įmonės, gaminančioms patiekalus vaikams, turėtų pirkti aukštesnės kokybės, kuo natūralesnius, mažiau perdirbtus produktus, būtina peržiūrėti gaminamus patiekalus, juos atnaujinti, naudoti mažiau padažų, siūlyti patrauklių ir gardžių daržovių patiekalų.
Valgiaraščių derinimo tvarka, rekomendacijos, rekomendaciniai valgiaraščiai – ČIA.