Antradienis, 31 sausio, 2023
Alytausgidas.lt
SKELBIMAI
  • Kontaktai
  • Lauko reklama Alytuje
No Result
View All Result
RENGINIAI
  • Dzūkija
    • Alytus
    • Alytaus rajonas
    • Druskininkai
    • Lazdijai
    • Varėna
  • Aktualijos
    • Jaunimas
    • Švietimas
  • Verslas
  • 112
    • Eismas
    • Nelaimės
  • Sportas
    • Krepšinis
    • Futbolas
    • Rankinis
    • Lengvoji atletika
    • Kitos sporto šakos
  • Transportas
  • Videoreportažai
  • Laisvalaikis ir kultūra
  • Politika
  • Skelbimai
Alytausgidas.lt
  • Dzūkija
    • Alytus
    • Alytaus rajonas
    • Druskininkai
    • Lazdijai
    • Varėna
  • Aktualijos
    • Jaunimas
    • Švietimas
  • Verslas
  • 112
    • Eismas
    • Nelaimės
  • Sportas
    • Krepšinis
    • Futbolas
    • Rankinis
    • Lengvoji atletika
    • Kitos sporto šakos
  • Transportas
  • Videoreportažai
  • Laisvalaikis ir kultūra
  • Politika
  • Skelbimai
SKELBIMAI
RENGINIAI
No Result
View All Result
Alytausgidas.lt
No Result
View All Result
Home Dzūkija Alytus

Alytaus rajono sveiko maisto varžytuvėse nugalėjo Ryliškių žuvies užkandėlė

2014-11-25
in Alytus, Dzūkija
0
Alytaus rajono sveiko maisto varžytuvėse nugalėjo Ryliškių žuvies užkandėlė
Dalintis

Sveika mityba. Mados reikalas, prievolė ar būtinybė? Tai bene daugiausiai diskusijų sulaukianti sveikos gyvensenos sritis. Mokslinių tyrimų, įrodančių, kad nuo mitybos itin priklauso  tokių mirtingumą ir neįgalumą nulemiančių ligų, kaip insultas, infarktas ar cukrinis diabetas, vystymasis – daugiau nei pakanka, tačiau reikia pripažinti, kad maitinimasis sveikai kol kas nėra masinis reiškinys.

Tradiciškai – per riebiai

Dauguma lietuvių maitinasi per riebiai, vartoja labai mažai vaisių ir daržovių, valgo nereguliariai. Sveikai mityba yra „apaugusi“ daugybe mitų. Kaip antai, dauguma žmonių yra įsitikę sveikai maitintis yra kur kas brangiau nei įprastai, arba, kad šis maitinimosi būdas yra labai kategoriškas, apribojantis tam tikrų maisto grupių vartojimą arba net itin ribojantis maisto suvartojimą. Tačiau žmonių, pasiryžusių keisti savo mitybos įpročius vienas pirmųjų įspūdžių – valgyti reikia kur kas dažniau ir kartais net daugiau nei, kad jie maitinosi iki šiol. Sveikatos specialistai pastebi, kad gyventojams trūksta žinių sveikos mitybos srityje. Būdami itin dideli tradicinių lietuviškų patiekalų mėgėjai, lietuviai nelinkę eksperimentuoti virtuvėje, pasistengti, kad ruošiamas maistas būtų kuo įvairesnis ir sveikesnis.

Trečiosios varžytuvės

Alytaus rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras sveikos mitybos skatinimui skiria daug dėmesio, tačiau jau ne vienerius metus vadovaujasi principu – maistą reikia išmokti gaminti, bet ne apie jį tik kalbėti. O dar tiksliau – apie sveiką mitybą diskutuoti gaminat maistą. Jau trečius metus iš eilė minint Europos sveikos mitybos dieną sveikatos biuras sukviečia rajono gyventojus į sveikos mitybos varžytuvės. Aplankiusios Daugus, Krokialaukį, šiemet tokios varžytuvės vyko Makniūnuose, mokyklos-daugiafunkcio centro valgykloje. Varžytuvėse dalyvavo būrys dalyvių ne tik iš Makniūnų, bet ir Ryliškių, Nemunaičio bei Alovės.

Slaptas produktas – žuvis

Komandų laukė užduotis. Iš dviejų „slaptų” produktų bei tik šešių pasirinktinų ingredientų per vieną valandą pagaminti patiekalą arba net patiekalus, kuriuos būtų galima pavadinti ir sveiku, ir skaniu. „Slaptaisiais” produktais tapo žuvis ir kiaušiniai.

Žuvis buvo pasirinkta todėl, kad, remiantis apklausų duomenimis lietuviai per retai vartoja šį naudingą produktą, o vartojantys jį, labai dažnai pasirenka apdorojimo būdą, kuris sumenkina žuvies naudą organizmui. Žuvis vertinga dėl joje esančių polinesočiųjų riebiųjų rūgščių, kurios mažina riziką sirgti širdies ir kraujagyslių sistemos ligomis, fosforo bei kitų mikroelementų ir aktyvių medžiagų.

Ne retas lietuvis mano, kad vartoja pakankamai žuvies, tačiau tai pagrindžia sūdytos silkės ir silkės patiekalų vartojimu. Silkė – maistine verte ir kokybe artima laukinei lašišai, jose gausu širdies kraujagyslėms reikalingų omega 3 riebalų rūgščių, vitaminų D, B12, seleno, tačiau šios pagyros yra skiriamos silkei, kuri vartojama neištraukta po ilgo mirkimo sūryme, bet natūrali. Lietuvių taip mėgstamos sūdytos silkės kai kurie gyventojai, ypač turintys aukštą arterinį kraujospūdį, besiskundžiantys inkstų kepenų ligomis, dėl joje esančio didelio druskos kiekio turėtų vartoti itin saikingai.

Nuoga ar su rūbais?

Valanda prabėgo nejučiomis. Komandos kaip bitutės dūzgė tarp viryklių ir savo stalų. Įpusėjus valandai tapo aišku, kad dauguma komandų laikysis tradicijų ir žuvį keps „apvalkale“. Šeimininkės paklaustos, kodėl žuvį „rengia“ ir ar jos nereiktų pateikti natūraliai keptos, beveik visos atsakė, kad taip skaniau, ir, kad taip gaminančios visą gyvenimą.

Kaip sakoma, dėl skonio ginčyti negalima, tačiau teisybės dėlei reiktų pasakyti, kad žuvį labiausiai rekomenduojama valgyti keptą, garintą ar troškintą kiek įmanoma natūraliau, tai yra į nieką neapvoliotą arba, kaip viena varžytuvių dalyvė pašmaikštavo – „nuogą“, kaip beje ir mėsą ar paukštieną. Miltai, kiaušiniai, džiūvėsėliai, grietinė ir kiti patiekalo „rūbui“ naudojami produktai prideda nereikalingų kalorijų, sugeria į save kepimo metu naudotus riebalus.

Jei varžytuvės, tai ir laimėtojai

Pasibaigus patiekalų gamybos laikui ir paserviravus stalus, kiekviena komanda galėjo trumpai pristatyti savo kūrinį ir argumentus, kodėl patiekalas jų nuomone yra sveikas ir skanus. Komandos pasitaikė itin išradingos ir net gi dainingos, nes pristatymai buvo lydimi dainų, ketureilių ir šmaikščių posakių. Itin šiltai buvo sutiktas pačių jauniausių dalyvių komandos (dvi Lauros ir Gabrielė, kurios dar yra tik mokinės) patiekalas „Saulutė“, kurį merginos pristatydamos pasakė, kad šį kartą išėjo, kaip išėjo, bet kai jos turėsiančios vyrus – viskas tada tikrai pavyks.

Rinkti sveikiausią ir skaniausią patiekalą buvo nutarta leisti visiems dalyviams, todėl prasidėjo didžioji degustacija. Dalyviai vieni kitiems negailėjo pagyrų: tiek patiekalams, tiek ir stalų dekoracijoms. Varžytuvės yra varžytuvės, todėl dalyvių ir komisijos paskirstyti balai nulėmė prizines vietas.

Trečią vietą už, kaip pati komanda pavadino patiekalą – „labiau į Kiniją…“, gavo Makniūnų komanda: Gita, Irena ir Genovaitė, kurių patiekalas iš tikrųjų išsiskyrė rytų virtuvės skoniu ir poskoniais. Antroji vieta atiteko patiekalui „Žvejo sakmė“, kurį pagamino Nemunaičio komanda – Lina, Danutė ir Rasita – ir kuris, komisijos nuomone, pagal žuvies paruošimą galėjo tądien pretenduoti į sveikiausiai paruošto patiekalo nominaciją.
Patiekalu – laimėtoju trečiosiose Alytaus rajono sveiko maisto varžytuvėse tapo Ryliškių komandos – Aurelijaus, Romos ir Danguolės – pagaminta žuvies užkandėlė, kuriai pirmąją vietą nulėmė ir komisijos, ir komandų balsai. Užkandėlė, kaip vienas iš ragavusiųjų patiekalą, sakė išsiskyrė itin „kitokiu, turtingu žuvies „žiponu“ ir neragautu bemajoneziu padažo skoniu“.

Dalia Kitavičienė,

Alytaus rajono visuomenės sveikatos biuro direktorė

Susijęstraipsniai

Alytiškių butuose toliau diegiami nuotoliniai skaitikliai

Alytiškių butuose toliau diegiami nuotoliniai skaitikliai

Išrinktos lietuviškos gamtos rūšys, į kurias privalome atkreipti dėmesį 2023 M. TOP-10

Išrinktos lietuviškos gamtos rūšys, į kurias privalome atkreipti dėmesį 2023 M. TOP-10

„Prifarširuotas“ čiužinys įstrigo Nemuno žolėse

„Prifarširuotas“ čiužinys įstrigo Nemuno žolėse

Žiedinėje sankryžoje planuojama išskirtinė skulptūra

Žiedinėje sankryžoje planuojama išskirtinė skulptūra

Pasveikinta 100 metų sulaukusi Genovaitė

Pasveikinta 100 metų sulaukusi Genovaitė

Alytaus rajone kuriamas Krašto muziejus FOTO

Alytaus rajone kuriamas Krašto muziejus FOTO

Mums labai svarbi Jūsų parama. Ačiū!
ShareSend
SKAITYTI KOMENTARUS (0)

Video rekomendacijos

Taip pat skaitykite

112

Darbo partijos sąrašo lyderis Druskininkuose įtariamas disponavimu puse kilogramo hašišo
„Prifarširuotas“ čiužinys įstrigo Nemuno žolėse
Kelyje link Alytaus susidūrė trys transporto priemonės FOTO
Partrenktas per kelią ėjęs neblaivus vyras

Laisvalaikis ir kultūra

Būk kartu su teatru VASARIO REPERTUARAS
Į baleto pasaką „Snieguolė ir septyni nykštukai“ Alytuje kviečia Ukrainos artistai
Vietoje turgaus paviljono Alytuje pradėjo veikti modernus sporto klubas VIDEO. FOTO
Pristatys į knygą sudėtas žinomų Lietuvos sovietmečio „laužytojų“ istorijas

Aktualijos

Planą teismui „Snaigei“ leista teikti vėliau, pasikeitė kredito teisių turėtojas
Alytiškių butuose toliau diegiami nuotoliniai skaitikliai
Skelbia, kurių žuvų gaudymas nuo vasario 1 d. draudžiamas, o kurių jau leidžiamas
Atlikėja GJan: esu kilusi iš Dzūkijos, tačiau žiemos šventėje čia koncertuosiu pirmą kartą

Alytus

Alytiškių butuose toliau diegiami nuotoliniai skaitikliai
Žiedinėje sankryžoje planuojama išskirtinė skulptūra
Alytus vaikams bus dar labiau draugiškas
Vietoje turgaus paviljono Alytuje pradėjo veikti modernus sporto klubas VIDEO. FOTO

Alytaus rajonas

Pasveikinta 100 metų sulaukusi Genovaitė
Alytaus rajone kuriamas Krašto muziejus FOTO
Greitosios medicinos pagalbos tinklo reforma: Alytuje lieka skyrius, rajone – naujos pastotės
Greideriais vietiniai rajono keliai bus lyginami, kai tik leis oro sąlygos PAPILDYTA. SKAITYTOJŲ FOTO. ATNAUJINTA

Dzūkija

Alytiškių butuose toliau diegiami nuotoliniai skaitikliai
Išrinktos lietuviškos gamtos rūšys, į kurias privalome atkreipti dėmesį 2023 M. TOP-10
„Prifarširuotas“ čiužinys įstrigo Nemuno žolėse
Žiedinėje sankryžoje planuojama išskirtinė skulptūra

Verslas

Planą teismui „Snaigei“ leista teikti vėliau, pasikeitė kredito teisių turėtojas
Naujas vyndarystės verslas rajone – medaliais jau apdovanotas vynas INTERVIU
Alytaus kolegija skelbia patalpų nuomos konkursą FOTO
Alytuje savimi vėl patikėjęs futbolininkas artėja prie milijoninio kontrakto pasaulio vicečempionų šalyje

Videoreportažai

Vietoje turgaus paviljono Alytuje pradėjo veikti modernus sporto klubas VIDEO. FOTO
Girtas vairuotojas Alytuje sustojo tik ant šaligatvio VIDEO. FOTO
Kokia seniausia Alytaus data ir kas toks yra Alštatas? VIDEO. FOTO
Laukia dar vienas kantrybės iššūkis: Alytuje planuojamas naujas žiedas VIDEO. FOTO

Politika

Frakcijos „LVŽS Sprendimai ir atsakomybė“ pareiškimas: kodėl atlyginimai didėja tik kai kuriose įstaigose?
M. Mikutavičius: politikams naudotis savo kūryba neleisiu
I. Ruginienė: kaupimas antros pakopos privačiuose pensijų fonduose – šimtmečio afera
Žinomą Lietuvos politiką į Alytaus rajoną traukia ne tik sava sodyba INTERVIU

Sportas

DFK „Dainava“ sudarė sutartį su ukrainiečiu
LRF taurės „Final 4“ turnyrui pasirinktas Alytus VASARIO 4-5 D.
Vietoje turgaus paviljono Alytuje pradėjo veikti modernus sporto klubas VIDEO. FOTO
Pirmas DFK „Dainava“ naujokas šiemet – įvarčiais kontrolinėse rungtynėse pasižymėjęs užsienietis
  • Darbas Alytuje
  • Kopėčios
  • Kosmetika
  • Adidas batai
  • KET bilietai
  • Paskola verslui
  • namams24.lt
  • auksoisparduotuve.lt
  • beta.lt
  • grupinis.lt
  • Baldai internetu
  • Sportuojantys.lt
  • referatai
  • Greitos skyrybos internetu – skyrybų advokatai
  • drekintuvas
  • fotoepiliatorius
  • irigatorius
  • Nebegėda
  • O.D.A.
  • Courseplay FS22
  • Buitinės technikos remontas
  • grozioakademija.lt
  • venusCBD aliejus
  • terasustatyba.lt
  • indigroup.lt.
  • garažo vartai
  • personalo atranka
  • Lelo
  • Giluminiai vandens siurbliai
  • esta viza
  • SitAndGo
  • bobutespaskola.lt
  • SEONETA
  • muresta.lt
  • Bigbank
  • www.klipshop.lt
  • Aulinukai
  • Srotas24
  • Zuza.lt – prekybos centras internete

© 2022 Alytausgidas.lt - Populiariausias Dzūkijos portalas

No Result
View All Result
  • Pagrindinis
  • Dzūkija
  • Aktualijos
  • Laisvalaikis ir kultūra
  • Sportas
  • 112
  • Verslas
  • Videoreportažai
  • Įdomu
  • Skelbimai
  • Pranešk naujieną

© 2022 Alytausgidas.lt - Populiariausias Dzūkijos portalas