Klausinėdama kaimynų, pažįstamų ir kasmet pati bandydama užšaldyti vis kitokių miško ir daržo gėrybių alytiškė Aldona Kudzienė dabar žiemai atsisako šaldyti tik svogūnų laiškus – nepatiko, kad atšilę patyžta.
Nors vienas pažįstamas panevėžietis jau kelerius metus plastikiniuose indeliuose jų prisišaldo visai žiemai ir nepeikdamas gardina sriubas, troškinius, šaltibarščius. Paruošti keletą plastikinių indelių šaldytų supjaustytų agurkų irgi labai tinka žiemą gaminamiems šaltibarščiams.
Žemuogės skelbia naują sezoną
Senasis sezonas A. Kudzienės šaldiklyje ir šaldymo dėžėje baigiasi nokstant žemuogėms – nuo jų ir prasideda naujasis. „Šaldiklyje laikau tas gėrybes, kurias su dukterimi ir jos šeima valgome kasdien. 200 litrų talpos šaldymo dėžę darinėjame rečiau. Jau prisišaldėme žemuogių, braškių, krapų, rūgštynių. Laukiame aviečių – jos ypač tinka šaldyti.
Rugsėjį einu atostogauti, nes tuomet su dukterimi užšaldome daugelį daržovių, todėl žiemą sriubas ir troškinius negaišdamos daug laiko labai greitai išverdame”, – pasakojo patyrusi šeimininkė.
Prisikastų morkų ir burokėlių ji pasilieka porai mėnesių, kol pradeda vysti, o paskui naudoja šaldytus – sutarkuotus arba supjaustytus, saugomus plastikiniuose maišeliuose. Burokėlius prieš tai išverda. Ši šeima labai mėgsta šaldytus pomidorus – vienus ir kartu su cukinijomis bei morkomis.
Pomidorus šeimininkė perpjauna per pusę arba į keturias dalis, pašalina likusią kotelio dalį, deda į maišelį ir užšaldo, o išėmusi palaiko kelias minutes, kad peiliu lengvai nusiimtų odelė.
A. Kudzienė įsitikino, kad moliūgus, cukinijas ar aguročius reikia užšaldyti prieš tai būtinai išėmus sėklas ir supjausčius gabaliukais.
Rūgštynių ji nepjausto, o suplėšo. Pupas ir žirnelius šaldo žalius, brokolius, žiedinius kopūstus, grybus – apvirtus.
Tik baravykai šaldomi žali
Specialistai pataria apvirti ne visus grybus, bet užšaldyti galima įvairius.
Baravykai išsaugos ypatingą aromatą žali, todėl juos pakanka nuvalyti šepetėliu arba skudurėliu. Voveraičių kartumas sumažės, jei jos prieš užšaldomos kelias sekundes bus įmerkiamos į verdantį vandenį ar juo perpilamos. Kazlėkus reikėtų šaldyti be kotelių.
Pagardina šviežiu medumi
A. Kudzienės šeimos šaldymo dėžėje užtenka vietos ir įvairioms prieskoninėms žolelėms. Žemuogės, mėlynės, serbentai užšaldomi netrinti, o braškės perpjaunamos pusiau ir visos uogos apipilamos cukrumi – duktė jo naudoja mažiau, o motina – daugiau.