Ką gi daryti, kai su šeima vis svajojate apie mėgavimąsi skaniu maistu saulėtoje restorano terasoje, bet prisitingite puoštis ir keliauti į miesto gilumą? O dar pratęstas karantinas ir baimė socializuotis dėl artimųjų sveikatos visiškai neduoda jokio stimulo. Paprastas būdas susikurti sau šventę ir pasilepinti – susiorganizuoti pikniką. Visai nesvarbu, ar tai rimtesnė ir tolimesnė išvyka prie ežero, ar ramus pasibuvimas kieme ant pievutės.
Išnaudokite namuose esančias maisto atsargas – juk neretai mūsų šaldytuvuose bei spintelėse prisikaupia pamirštų arba artėjančių prie galiojimo laiko pabaigos produktų.
Patys akivaizdžiausi – vaisiai ir uogos, iš kurių galima paruošti iškylai labai tinkančių ir sveikų užkandžių. Puikus ir paprastas būdas – gaminti vaisių salotas, kurias galima pagardinti medumi arba mėgstamu jogurtu. Dar galima įmaišyti įvairių riešutų, ispaninio šalavijo sėklų, kupinų skaidulų. Uogos kaip vynuogės ar sezoniškas trešnių, vyšnių ar braškių pasirinkimas nesukels didelių nepatogumų ir pradžiugins mažuosius.
Nepamirškite ir įprastų, giliai virtuvės kampuose pasislėpusių užkandžių – dažnai paliekame pradėtus įvairių trapučių, sūrių ir užtepėlių įpakavimus. Šių, tarpusavyje labai derančių, maisto produktų suvartojimas sutaupys laiko, kurį būtumėt skyrę apsilankymui parduotuvėje.
Būtinai naudokite sezoninės virtuvės sankaupas ir prieskonius – pavasarį nepamirškite smulkintus rabarbarus įmaišyti į pyrago tešlą, vasarą naudokite šiltnamyje kabančius pomidorus lengvoms salotoms, o saulėtą rudenį išbandykite moliūgų rizotą.
Jei sezoninių produktų namuose stinga, galima prisiminti turimas maisto atsargas iš praeitų metų. Bet kokia uogienė puikiai tinka skrebučiams su žemės riešutų sviestu, marinuoti agurkėliai visada derės prie mėsos patiekalų, o šaldytų daržovių mišinys atgims troškinyje.
Būkite atsakingi ir gerbkite gamtą – mėgavimasis jos teikiamu prieglobsčiu irgi turi tam tikras ribas – dalis iškylautojų nusprendžia palikti savo šiukšles svetimoje aplinkoje ar renkasi be galo neekologiškas priemones trumpiems pasisedėjimams.
Svarbu ne tik palikti iškylos vietą tvarkingą, bet ir rinktis prieinamas tvarias indų alternatyvas, ruošiantis į tolimesnį pikniką. Apsvarstykite, ar nereikės eko dubenėlių įvairios salotoms, užtepėlėms ar uogoms sudėti? Tai be galo gamtai draugiškas pasirinkimas – tokie indai po naudojimo gali būti kompostuojami, taip pat suyra daug greičiau nei plastikiniai ir mažina taršą. Įsigyti piknikui pravarčius daiktus kaip eko dubenėliai reikia ne tik dėl ekologinių problemų sprendimo, bet ir dėl savo pačių gerovės.
Žinoma, kad plastikinių gaminių naudojimas gali sukelti sveikatos problemų – tyrimais įrodyta, kad randamos nuodingos medžiagos turi įtakos diabeto, nutukimo atsiradimui, imuninės sistemos nusilpimui. Ir tai tik tyrimų pradžia. Unikalūs, augalinės kilmės indai ir įrankiai yra ne tik praktiški ir tvirti, bet ir daug saugesni tiek jums, tiek mylimai gamtai.