Tvarumas, ekologija ir aplinkos tausojimas šių dienų pasaulyje yra labai aktualios temos, kurios aktualios labai daug žmonių. Tai yra pasaulinės apimties problemos, kurios susilaukia vis didesnio visuomenės dėmesio. Šios problemos sulaukia daugybės investicijų iš įvairių organizacijų, o prie globalių rūpesčių vis dažniau prisideda ir verslai.
Šiame straipsnyje savo skaitytojams pristatysime vieną iš pavyzdžių, kai naujas verslas turi ir pasauliui naudingą misiją. Mintimis su mumis sutiko pasidalinti Tautvydas Kudrevičius, vienas iš lietuvių startuolio Bitecatch, kuris kviečia kavines ir ūkininkus prisidėti prie maisto švaistymo prevencijos, projekto vadovų.
Maisto švaistymo problema – aktuali kaip niekad
Visos kavinės, restoranai, užkandinės ir valgyklos kiekvieną dieną išmeta daugybę maisto. Išties šis faktas nėra malonus, kadangi pasaulyje iki šiol dar juntamas maisto deficitas, bet maitinimosi įstaigos tiesiog neturėjo opcijų kaip spręsti šią problemą. Būtent su šia situacija kovoti ir padės Bitecatch – platforma suteiks galimybę parduoti produktus, kurių galiojimo terminas jau artėja prie pabaigos.
„Dažniausiai maitinimosi įstaigos pagamina daugiau produkcijos, nei gali parduoti. Tuomet kažkiek produkcijos galiausiai tenka išmesti, o tokia situacija yra nemaloni niekam. Ne tik todėl, kad yra švaistomas maistas, bet ir todėl, kad jo pardavėjas neuždirba tiek, kiek norėtų ir galėtų. Bitecatch platformos pagalba, padėsime parduoti produkciją, kuri liko nenupirkta, tuomet jos nereikės išmesti. Taip spręsime ir maisto švaistymo problemą“, – pasakojo T. Kudrevičius.
Ambicija – 3 tonomis mažiau atliekų kiekvienais metais
Viena iš esminių Bitecatch startuolio ambicijų yra labai smarkiai sumažinti išmetamo maisto kiekius. Projekto autorių teigimu, Bitecatch gali padėti atliekų skaičių kasmet sumažinti bent 3 tonomis. Taip pat projektas padidintų ir maisto prieinamumą, kadangi jis, perkant per Bitecatch, kainuotų kiek pigiau.
„Mūsų startuolis turi ne vieną tikslą, – teigė T. Kudrevičius. – Vienas iš pagrindinių – sumažinti maistinių atliekų skaičių per metus bent 3 tonomis. Be to, maisto prieinamumas bus didesnis, nes perkant mūsų platformoje jis bus pigesnis.
Jeigu maisto švaistymas bus mažesnis, tuomet sąvartynuose bus išskirta mažiau anglies dioksido. Nors žmonės dažnai nesusimąsto apie tai, kokio mąsto ši problema, tačiau patikėkite, ji tikrai labai didelė.
Bendradarbiauti kviečia ir ūkininkus
T. Kudrevičius taip pat pridėjo, kad Bitecatch platforma bus pritaikyta ne tik kavinėms ar restoranams, bet ir, pavyzdžiui, ūkininkams.
„Mes esame prieš švaistymą ir ketiname parduoti ne tik kavinių, restoranų ar kitų maitinimosi įstaigų perteklius. Aktyviai dirbsime ir su ūkininkais, kurie turi atliekamos produkcijos ir nežino ką su ja daryti. Tikrai negalime leisti, kad maistas būtų mėtomas, todėl per Bitecatch platformą produkcijos perviršį tiesiog parduosime“, – sakė T. Kudrevičius.