Restoranai Vilniuje šių dienų pasaulyje užima didelę vietą pramogų sferoje. Todėl natūralu, kad jų kasmet daugėja arba senas nepasisekusias maitinimo vietas keičia naujos. Lietuvoje sparčiai daugėjant restoranų, darosi vis sunkiau atskirti, kuri vieta tikrai verta dėmesio ir apsilankymo joje, o kurią geriau aplenkti. Tačiau ar visi restoranai geri? Ar nauja vieta reiškia, kad tai bus geriausias Vilniaus restoranas? Nebūtinai.
Internete galite rasti daug straipsnių su TOP sąrašais, kuriuose rasite dešimtis besipuikuojančių Vilniaus restoranų, todėl tai gali būti šioks toks orientyras, renkantis pietų ar vakarienės vietą. Tačiau žinome seną gerą patarlę, kad skonis neturi draugų, todėl tik TOP sąrašais nereikėtų vadovautis. Žinoma, šie sąrašai skirtingi, priklausomai nuo to, kas juos sudarinėjo, bet kai kurių restoranų pavadinimus matome kone kiekviename iš jų. O tai jau gali byloti šį tą apie tam tikrą restoraną. Tad kaip atskirti, kuris restoranas Vilniuje yra geras? Kokie gali būti vertinimo kriterijai? Sužinosite šiame straipsnyje.
Kokie kriterijai gali išduoti apie restorano kokybę?
Restorano populiarumas negali būti laikomas objektyviu kriterijumi. Jis negali nusakyti, ar restoranas yra iš tiesų geras. Dažnai pasitaiko, kad tam tikra žmonių grupė jame dažnai lankosi dėl vieno specifinio patiekalo arba dėl priimtinos maisto ir gėrimų kainos, todėl jis visuomenėje tampa gana populiarus, tačiau tai niekaip negali įrodyti, kad restoranas yra geras.
Norint patiems įvertinti ir įsitikinti restorano kokybe, reikėtų savo dėmesį sutelkti į aptarnavimo kokybę, vietos koncepciją, aplinką ir, žinoma, maisto bei gėrimų meniu. Tai yra pagrindiniai aspektai, kurie gali jums padėti įvertinti tam tikrą maitinimo įstaigą. Žinoma, čia būtų galima pridėti ir grojamą muziką arba restorano lankstumą, kuris nusako, kaip konkreti vieta geba prisiderinti prie specifinių svečių poreikių. Tačiau šie ir kiti aspektai yra antraeiliai, nenusakantys visos esmės.
Kuo turi pasižymėti geriausi Vilniaus restoranai?
Kaip jau aptarėme anksčiau, yra keturi pagrindiniai aspektai, pagal kuriuos galime vertinti restoraną. Kiekvieną iš jų aprašysime čia pat, tačiau kad būtų lengviau įsivaizduoti, apie ką mes kalbame, šiame straipsnyje pasitelksime Trinity Vilniuje (https://trinityvilnius.lt/), kuris taps realiu pavyzdžiu, padedančiu iliustriuoti tai, ką perskaitysite.
Koncepcija
Turbūt nieko nenustebinsime pasakydami, kad geriausi Vilniaus restoranai pasižymi konceptualumu. Norėdami išsiskirti iš gausybės restoranų, esančių Vilniuje, jie turi pasižymėti išskirtine koncepcija ir aiškia restorano vizija. Tik žinodamas aiškų savo tikslą, verslas gali jo užtikrintai siekti
Reikia suprasti, kad geras restoranas negali turėti kelių skirtingų ir visiškai tarpusavyje nederančių virtuvių. Geras restoranas žino, kur jų stiprioji pusė ir kokia linkme norima dirbti, todėl virtuvė turėtų būti aiškiai apibrėžta ir nesikeičianti.
Svarbu aiškiai savo svečiams perteikti mintį, kas yra stiprioji restorano pusė: ar stebuklus restorane kuria virtuvės šefas, o gal kruopščiai atrinkti švieži produktai. Dažnai pastebima klaida restoranų versle – tai vienos restorano sudedamosios dalies išaukštinimas, pamirštant likusias kitas. Juk restoraną sudaro ne tik virtuvė, bet ir baras, aplinka ir aptarnaujantis personalas. Viskas turi būti vienodai puoselėjama, kad restoranas išties klestėtų.
Kalbant apie koncepcijos išskirtinumą, geras to pavyzdys būtų Trinity erdvė. Tai pirmasis ir kol kas vienintelis verslas, kuriam pavyko įgyvendinti trijų skirtingų erdvių sujungimą į vieną bendrą Trinity ženklą. Po Trinity stogu yra įsikūrusios trys atskiros erdvės, kurios meistriškai papildo viena kitą, suteikdamos svečiams nepakartojamą, bet svarbiausia, pilną vakaro patirtį.
Pirmajame aukšte svečius pasitinka Aperitivo kokteilių baras, kuris, kaip sako pavadinimas, yra čia tam, kad puikiai pradėtų jūsų vakarą ir sužadintų apetitą. Tinkamai nusiteikus metas kilti į antrąjį aukštą, kuriame svečių laukia aukšto lygio a la carte restoranas. Jame pasisotinus ir patyrus naujus skonius galima leistis į pirmą aukštą, kuriame laukia kitas kiek žaismingesnis kokteilių baras Digestivo, kuriame jūs turite galimybę tinkamai įvertinti vakarienės restorane patirtį ir pratęsti linksmybes bent keliomis valandomis ilgiau. Visos šios vietos puikiai įkomponuotos viename pastate, kur svečiui nereikia planuoti vakaro, nes viskas – čia pat. Tokias gerai apgalvotas koncepcijas svečiai teigiamai įvertina ir mėgsta.
Koncepcija – tai restorano identitetas. Jei koncepcija aiški ir jos laikomasi nuosekliai, tikėtina, kad visa kita taip pat nenuvils. Nes tik aiškiai žinantys, ką daro, restoranai gali pelnyti svečių pasitikėjimą.
Aptarnavimas
Geriausi restoranai Vilniuje savo dėmesį skiria ne tik geram maistui ir profesionalių virtuvės darbuotojų samdymui. Jiems taip pat rūpi aptarnaujančiojo personalo darbo kokybė. O geras aptarnavimas, visų pirma, turi būti subtilus: rūpestingas, tačiu neperžengiantis ribų.
Profesionalus aptarnaujantis personalas turėtų atsiriboti nuo fizinio kontakto su svečiais. Yra begalė gestų, kurie puikiai, be prisilietimų, gali padėti svečiui suprasti, ko iš jo norima. Rūpestis yra malonus, tačiau ne visiems priimtinas, tad padavėjas turėtų gebėti įvertinti savo svečią ir suprasti, koks aptarnavimo būdas jam labiausiai priimtinas.
Kaskart klausti, ar maistas patiko – tai nėra gera. Svečiai neprivalo dalintis savo nuomone viešai. Tačiau visada galima paklausti ar viskas gerai? Tokie dalykai, kaip mandagumas, etiketas, išlaikomas akių kontaktas su svečiais, maisto ir gėrimų meniu išmanymas ir greitas reagavimas, yra savaime suprantami, apie kuriuos, manome, nereikia daug kalbėti.
Aplinka
Be jokios abejonės, restorano aplinka yra lygiai taip pat svarbi. Gero restorano aplinka bus tvarkinga, jauki ir patogi. Jaukūs restoranai Vilniuje svečius pritraukia savo švelniu interjero dizainu, kuriame gera būti. Bet aplinka – labai subjektyvus dalykas, todėl kas vienam gražu, kitam gali būti neskoninga, nepatogu ir pan. Todėl geriausi Vilniaus restoranai išsiskiria ne tik jaukumu ar patogumu, bet ir unikalumu.
Štai šiame straipsnyje minimas Trinity tikrai gali pasigirti unikalia aplinka. Pastatas, kuriame yra įsikūręs Trinity, mena XVIII a. laikus, tačiau nepaisant to, yra puikiai išsilaikęs ir vis dar autentiškas. Anuomet čia glaudėsi moterų vienuolynas, todėl svečiui, žinančiam šį faktą, tik dar įdomiau apsilankyti Trinity restorane. Ir išties, toks žinojimas leidžia patirtį paversti kur kas įdomesne. Stebėdami XVIII a. mūrines sienas ir romantiškai atrodančius aukštų lubų skliautus nejučia susimąstome apie praeitį, apie istoriją ir viską, kas mus supa. Štai tokios aplinkos leidžia restoranus išskirti iš kitų.
Maisto meniu
Neabejotina, kad maistas yra restorano širdis. Žmonės eina į restoranus pirmiausia pavalgyti. Maistas turi būti visuomet šviežias, kokybiškai paruoštas ir kūrybiškai patiektas. Žinoma, jei pretenduojama į geriausiųjų restoranų Vilniuje TOP sąrašus.
Priešingai daugelio įsitikinimams, maisto meniu neturėtų turėti turinio, kitaip tariant, neturėtų būti platus, nes tai daug ką pasako apie maitinimo įstaigą. Visų pirma tai, kad tikėtina, jog restoranas maisto iš keliolikos puslapių meniu negamina patys – tai greičiau pusgaminiai, kuriuos tereikia pašildyti ir patiekti. Keletas užkandžių, keletas karštųjų patiekalų bei vienas kitas desertas yra šimtą kartų geriau nei kelių dešimčių puslapių valgiaraštis. Vieta, kurioje patiekalų nėra daug, gali užtikrinti, kad maistas visuomet šviežias, ingredientai yra kruopščiai parinkti, o receptai iki galo išdirbti.
Trinity a la carte restorane maisto meniu nėra platus, tačiau sukurtas virtuvės meistrų, įkvėptų pačios Prancūzijos. Čia patiekalų ingredientai plaukia iš vietinių Lietuvos ūkininkų ir upių, o taip pat net iš pačios Prancūzijos. Vienas iš signalų, kad atvykote į aukšto lygio restoraną, tai jus pasitinkantis malonus ir akimirksniu apetitą žadinantis aromatas, sklindantis iš virtuvės. Todėl Trinity tą puikiai supranta ir pirmiausia svečius vilioja kvapais, kurie padeda greičiau apsispręsti, ką paragauti šiandien.