Visi gydytojai ir dietologai kaip susitarę kartoja, kad daržoves ir vaisius reikėtų vartoti sezoniškai, rinktis aukštos kokybės produktus, atsigręžti į ekologiją, o maisto pramonės specialistai dar priduria, kad reikia žinoti kaip ir kur namuose laikyti daržoves, kad jos negestų, neprarastų gerųjų savybių ir nereikėtų švaistyti maisto. Ar žinote, kurias daržoves geriausia valgyti vasarą, o kurias žiemą? Ir ką dėti į savo šaldytuvą, o ką geriau palikti ant stalviršio?
Sezoniškumas jūsų mityboje – svarbus faktorius
Jei norite gyventi pagal sveikos mitybos principus, turėtumėte žinoti, kad ir mūsų patiekaluose, ne tik garderobe, vyrauja sezoniškumas. Tai reiškia, kad vaisius ir daržoves reikėtų valgyti tada, kada yra jų sezonas: kai jie yra šviežiausi ir mūsų organizmui suteikia reikalingų vitaminų.
Tiesa, keičiantis laikams turime daugiau prabangos mėgautis šviežiais produktais visais metų laikais. Pavyzdžiui, jei anksčiau po žiemos, nutirpus sniegui bėgdavome sėti salotų, nes būdavome jų išsiilgę, tai dabar galime džiaugtis iš prekybos centro parsineštomis šviežiomis salotomis vazonėlyje ir, nupjovę jas, užauginti dar vieną derlių.
Tačiau šviežiais agurkais sveikiausia džiaugtis vasarą. Žiemos metu mus gelbsti raugintos daržovės – jose taip pat gausu mums reikalingų medžiagų. Tad šaltuoju sezonu geriau rinkitės raugintus agurkus. Marinuotuose yra acto ir cukraus, todėl rauginti bus žymiai geresnis pasirinkimas.
Rudeniop pats sveikiausias pasirinkimas bus šakninės ir ankštinės daržovės. Mėgaukitės bulvėmis, morkomis, batatais, svogūnais bei česnakais, kaliaropėmis, pupelėmis. Ankštines daržoves, kaip ir moliūgus ar cukinijas, šaldykite, taip sveikai maitinsitės visus metus. Svarbu nepamiršti rinktis dažniau ekologiškas daržoves, kurios auginamos atsakingai.
Šaltuoju sezonu nepraleiskite progos paragauti ir raugintų kopūstų, kurie padeda gerinti virškinimą, suteikia vitamino C, gerina apetitą, padeda palaikyti gražią figūrą.
Kaip taisyklingai laikyti daržoves?
Ne ką mažiau už mūsų sveikatą svarbūs tvarumas ir maisto nešvaistymas, todėl reikėtų žinoti, kaip teisingai laikyti daržoves, kad jos ilgiau išliktų šviežios.
Dažniausiai bulves ir svogūnus visi laiko kartu, sausoje, tamsioje vietoje. Laikymo vieta tinkama, tačiau kartu šių dviejų daržovių geriau nelaikyti, nes svogūnai išskiria tam tikras medžiagas, nuo kurių bulvės greičiau suvysta. Svogūnui kompaniją gali palaikyti tik česnakas. Šalia bulvių nereikėtų laikyti ir morkų, jų vieta – šaldytuve.
Dvi vasarą mėgstamiausios daržovės – agurkas ir pomidoras, taip pat turėtų išsiskirti ir susitikti tik salotose su grietine. Agurkui reikalingas šaldytuvas, kad jis išlaikytų traškumą ir kietumą, o štai pomidorui labiau tinkama kambario temperatūra. Beje, jei pomidorai nespėjo sunokti šiltnamyje, šaldytuve jie tikrai nesunoks, tačiau kambario temperatūroje – puikiausiai paraudonuos šonai. Šaldytuve geriau nelaikyti ir baklažanų. Jiems tinka vėsesnė, sausa vieta, kaip ir bulvėms.
Uogos ir vaisiai taip pat laikomi ne vienodai. Uogas visada laikykite šaldytuve, būtinai neplautas. Ne išimtis ir vynuogės, kurias žmonės labai mėgsta padėti į vaisių pintinėlę ant stalo, bet iš tiesų jas reikia laikyti šaldytuve. Vaisiai, ypač bananai, kriaušės, mangai, persikai, abrikosai, turėtų būti laikomi kambario temperatūroje. Jei jie dar nesunokę – greičiau sunoks. Išimtis yra obuoliai, kuriems šaldytuve tikrai vieta.
Jei nusipirkote nesunokusį avokadą, šaldytuve jis jums taip pat nesunoks. Sunokinkite jį kambario temperatūroje, popieriniame maišelyje, o tada jau galite dėti į šaldytuvą.
Salotos, įvairios žolelės turi būti laikomos šaldytuve, tačiau pamerkite jas į vandenį ar apsukite šlapiu popieriniu rankšluosčiu ir įdėkite į maišelį. Taip jos ilgiau išlaikys šviežumą ir traškumą.