Nėra kito metuose laiko, kada labiau kalbama apie kiaušinius nei velykinis. Kalbama ir apie jo, kaip prabudimo simbolio prasmę ir apie marginimo būdų įvairovę, prisimenama ir tradicijos, ir žaidimai, susiję su kiaušiniais. Tačiau ar kiaušinis kaip maisto produktas vertas visų pagyrų? O gal mes neišnaudojame visų jo gerųjų ir naudingųjų savybių?
Vienas geriausių produktų
Kiaušinis – naujos gyvybės pradžia, todėl jame yra visos reikalingiausios medžiagos teisingam gyvybės formavimuisi. Kiaušinį galima laikyti net gi unikaliu maisto produktu. Tai bene vienintelis produktas, turintis visaverčių baltymų (turinčių visas nepakeičiamąsias aminorūgštis), riebalų, angliavandenių, įvairių mineralinių medžiagų, vitaminų tokiu santykiu, kuris yra tinkamiausias žmogaus organizmui. Svarbu tai, kad kiaušinio maistingosios medžiagos beveik visos organizme yra įsisavinamos. Net iki 98 proc. Viename vištos kiaušinyje yra 0,65 mg vitamino A, visų grupių vitamino B, ypač daug vitamino B6 ir B2 vitamino D, vitaminų E ir K, labai daug fosforo, kalcio, geležies, nemažai jodo, vario, kobalto.
Kalbant apie maistingumą ir kaloringumą, įprastas palyginimas yra toks, kad vieno vištos kiaušinio maistinė vertė prilygsta 40 g mėsos arba 200 g pieno ir turi 350 kJ energijos bei vidutiniškai 75 kcal.
Cholesterolio bomba?
Kalbant apie cholesterolį ir padidėjusią riziką sirgti širdies kraujagyslių ligomis, reikia pripažinti, kad šio riebalo kiaušiniuose yra daug. Yra apskaičiuota, kad viename kiaušinyje yra 250 mg cholesterolio, o visos dienos metu gaunamas cholesterolio kiekis neturėtų būti didesnis nei 300 mg. Tačiau reikia pridurti ir tai, kad kiaušinyje yra nemažai medžiagos lecitino, kuri priešingai nei cholesterolis skaido ir šalina „blogąjį” organizmo cholesterolį taip apsaugodamas širdies bei kraujagyslių sistemą nuo aterosklerotinių plokštelių susidarymo.
Atrodo, kad atsiranda dar vienas neatsakomas klausimas susijęs su kiaušiniu. Šalia amžino neaiškumo, kas atsirado anksčiau: višta ar kiaušinis, jau turime ir daug diskusijų apaugusią dilemą: mažinant cholesterolio kiekį kraujyje, atsisakyti kiaušinių ar ne.
Tikriausiai kaip ir visos sveikos mitybos atžvilgiu, saikas – pati tinkamiausia rekomendacija. Kovojantiems su padidėjusiu cholesterolio kiekiu kraujyje, nerekomenduojama kiaušinių valgyti dažniau nei du kartus per savaitę.
Žalias ar virtas, kietas ar minkštas?
Geriausiai organizmo pasisavinami – minkštai virti kiaušiniai. Žali kiaušiniai nėra taip gerai įsisavinami dėl baltyme esančių fermentų, slopinančių virškinimo fermentų veiklą, todėl, vartojant žalią baltymą, dalis jo neįsisavinama. Be to, žaliuose kiaušiniuose yra baltymo avidino, kuris su vitaminu H sudaro neaktyvų kompleksą. Gali pasireikšti vitamino trūkumas. Nereikėtų pamiršti ir salmoneliozės grėsmės.
Tad besirenkantiems pusryčiams kiaušinius, geriausiai juos valgyti minkštai virtus, nes labai dažnai kepdami kiaušinį mes linkę padininti reibalų kiekį: kepame ant sviesto, pripjaustome lašinukų ar rūkytos dešros.
Kitos kiaušinių pritaikymo galimybės
Alytaus rajono visuomenės sveikatos biuras praėjusią savaitę pabaigė beveik porą mėnesių trukusią „Kiaušiniadą”, kurios metu paaiškėjo, kad kiaušinis – puiki priemonė šiltų ir draugiškų santykių puoselėjimui Visose rajono mokyklose įvyko vienos dienos renginiai, kurių metu klasės -komandos turėjo sukurti konstrukciją nevirtam kiaušiniui, kad jis „paleistas” nuo aukščiausio mokyklos taško nesudužtų. Konstrukcijoms naudoti galima buvo tik organizatorių pasiūlytas labai jau netradicines medžiagas: šieną, balionus, vienkartines stiklinaites ir kitas medžiagas, kurios iš pirmo žvilgsnio nelabai tinkamos konstrukcijai. O ir tas pačias konstrukcines medžiagas reikėjo užsidirbti komandiniu ir vieningu darbu teikiant pirmąją pagalbą, žaidžiant žaidimus ir vykdant kūrybines užduotis.
Visus rajono mokinius galima pagirti už entuziazmą, vienybę ir kūrybiškumą bei išradingumą. Komandinis darbas pasiteisino – dužo labai nedaug kiaušinių. Visi kiti sėkmingai žemę pasiekė konstrukcijose panašiose į oro balionus, lėktuvėlius, parašiutus ar net sunkiai įvardijamus skraidančius objektus.