Produktai, stiprinantys imuninę sistemą
Gera imuninė sistema padeda įveikti nedidelę bakterinę infekciją, virusines ligas. Tam tikros maisto produktų dalys atlieka imuniteto stiprintojo vaidmenį. Jos duoda „ginklą” toms ląstelėms, kurios atsakingos už įsiveržusio „priešo” sunaikinimą.
Jogurtas. Neseniai nustatyta, kad, kasdien suvalgant nors 150 g jogurto, galima išvengti peršalimo ir susilpninti šienligės požymius. Tikrame jogurte yra bifidobakterijų, arba laktobacilus bulgaricus kultūros.
Kasdien vartojant jogurtą, jo terapijos poveikis išryškėja po 4-5 mėn. Tad, jeigu vasaros pabaigoje jums arba jūsų vaikams gresia alergija augalų sėkloms, pradėkite pavasarį kasdien valgyti jogurtą.
Česnakas stiprina imuninę sistemą ir naikina peršalimo sukėlėjus. Geriausia valgyti žalius česnakus. Sutraiškytų arba supjaustytų jų skiltelių galima dėti į padažus, sriubas, bulvių košę, mėsos patiekalus ir kt.
Morkos, moliūgai, špinatai, brokoliai, arbūzai, abrikosai turi daug beta karotino, kuris stiprina imuninę sistemą. Daug C vitamino turi citrusiniai vaisiai, arbūzai, raudonieji pipirai, braškės.
Vištienos buljonas padeda peršalus, sergant gripu ir šienlige. Proteinai, išsiskiriantys gaminant buljoną, skatina plaučių išskyrų šalinimą. Į buljoną pridėję smulkiai supjaustytų česnako skiltelių, turėsite tikrą panacėją nuo peršalimo ligų.
Garstyčios ir aštrūs padažai veikia kaip atsikosėjimą skatinanti priemonė ir padeda atsikratyti šalčio alergijos arba susilpninti jos požymius.
Skysčiai. Gerkite daugiau sulčių, pieno, arbatos, mineralinio vandens – jie padeda valyti organizmą.
Produktai, veikiantys kaip natūralūs laisvinamieji
Ląsteliena padeda maistui judėti žarnynu, aktyvina storosios žarnos sienelių nervinius refleksus (tokį pat poveikį, tik cheminiu būdu, daro kai kurie laisvinamieji vaistai). Daug ląstelienos turi grūdinių kultūrų maisto produktai, ypač sėlenos, taip pat kriaušės, džiovinti vaisiai, uogos, žirniai, pupos, pupelės. Vaikai labai mėgsta pyragėlius ar blynelius iš sėlenų arba rupių miltų su razinomis, džiovintomis slyvomis, pasaldintus medumi. Didinti ląstelienos vartojimą reikia laipsniškai. Staiga pakeitus valgiaraštį gali imti skaudėti pilvą. Taip pat laipsniškai mažinkite baltos duonos vartojimą, o daugiau valgykite produktų iš rupių miltų arba su sėlenomis.
Vaisių sultys. Obuolių, kriaušių ir vynuogių sultyse yra daug natūralaus cukraus. Vaikų skrandis jį sunkiai virškina, gaminasi daug dujų, skystėja išmatos. Išgėręs per daug sulčių vaikas gali net suviduriuoti. Tačiau suaugusieji turėtų vartoti šias sultis nuo vidurių užkietėjimo, pradėdami nuo nedidelių porcijų.
Džiovintos slyvos aktyvina žarnų peristaltiką, dėl to jomis sparčiau juda ir pašalinamas suvirškintas maistas. Kambario temperatūros slyvų sulčių arba džiovintų slyvų antpilo stiklinė, išgerta rytą nevalgius – puiki natūrali laisvinamoji priemonė.
Skysčiai. Vidurių užkietėjimas ir skausmingas tuštinimasis beveik visada yra skysčių trūkumo pasekmė. Ypač daug reikia gerti valgant ląstelienos. Jai virškinti žarnynui būtina daug skysčio. Venkite gėrimų su kofeinu (kakavos, tonikų), nes jie didina šlapimo išsiskyrimą.
Produktai, vartojami viduriuojant
(Patarimai tik suaugusiesiems)
Lengvas, krakmolo gausus maistas – bananai, ryžiai, obuolių tyrė, sėlenų duona, padės sureguliuoti tuštinimąsi. Valgyti po nedaug.
Skysčiai. Venkite gėrimų, kuriuose daug cukraus – vaisių sulčių, limonadų, kokakolos, pieno. Geriau išsivirti nesaldaus vaisių kisieliaus, tirštos sriubos – pavyzdžiui, bulvienės. Skysta ryžių košė – universali priemonė nuo skrandžio ligų.
Jogurtas padės išvengti viduriavimo, mat jis nesuderinamas su viduriavimą sukeliančiomis bakterijomis. Be to, jis padeda pasigaminti žarnyne pieno rūgščiai, kurioje žūva bakterijos.
Nuo šleikštulio padeda
razinos. Razinų alus, arbata, vanduo padeda išvengti šleikštulio arba jį palengvina. Ilgai važiuojant automobiliu, kylant į kalną, plaukiant valtimi ar laivu razinos bus geriausia priemonė. Kitaip nei daugelis vaistų, jos nesukelia šalutinio poveikio. Lėtai išgėrus 30 g bet kokio skysčio su razinomis, poveikis pajuntamas iš karto.
Gėrimai ne visada naudingi
Amžiaus ligos – nutukimo – priežastis – ne valgis, o gėrimai. Dabar troškulys vis dažniau malšinamas ne paprastu vandeniu, bet sultimis, limonadu, pienu, net alkoholiu. Pasak Amerikos mokslininkų, per pastaruosius 37 metus skysčių kaloringumas išaugo dvigubai. Daugelis net neįtaria, kad, gaunant kasdien šimtą, kitą kalorijų iš gėrimų ir nemažinant maisto vartojimo, gresia sveikatos sutrikimai.
Valentinas Junevičius