Patiekalų, kuriuos galime paruošti iš varškės, yra ne taip ir mažai, tačiau varškės apkepas neabejotinai yra vienas populiariausių pasirinkimų. Šio patiekalo skonis patinka ir vaikams, ir suaugusiesiems, šis apkepas yra ne tik skanus, bet taip pat ir labai maistingas. Paruošti varškės apkepą tikrai nėra labai sudėtinga – jei laikysitės kelių pagrindinių principų, galėsite paruošti tikrai skanų patiekalą, kuris puikiai tiks pusryčiams, pietums ar vakarienei.
Kokių maisto produktų reikės?
Žinoma, pagrindinis apkepo ingredientas yra varškė. Nors daugybėje šio apkepo receptų yra siūloma rinktis liesą varškę, tačiau tai neturi didelės reikšmės. Liesa varškė dažniausiai yra pasirenkama dėl mažesnio patiekalo kaloringumo, tačiau pasirinkus liesesnius pieno produktus įprastai yra dedama daugiau cukraus, todėl bendras kalorijų kiekis tampa labai panašus. Ruošiant varškės apkepą taip pat reikia kiaušinių, cukraus, vanilinio cukraus, manų kruopų, kefyro ir kepimo miltelių. Taip pat į varškės apkepo sudėtį neretai dedama citrinos žievelės, razinų ar kitų priedų. Kadangi sugadinti varškės apkepo skonį yra labai sudėtinga, galite pasirinkti praktiškai bet kokius mėgstamus maisto produktus, kurie apkepui suteiks tikrai ypatingą skonį.
Galite išbandyti apkepą su įvairiais įdarais
Nors varškės apkepas neretai yra valgomas su įvairiais priedais (uogomis, vaisiais, ir t.t.), tačiau taip pat galite išbandyti ir varškės apkepą su įdaru. Pavyzdžiui, išmėginkite varškės apkepą su moliūgų įdaru: moliūgą supjaustykite nedideliais gabalėliais, suvyniokite į foliją, ir pakepkite orkaitėje, kol suminkštės. Sutrinkite maisto smulkintuvu, įdėkite šiek tiek cinamono, vanilinio cukraus ar kitų mėgstamų prieskonių. Į kepimo skardą iš pradžių supilkite moliūgų masę, o tuomet – tešlą.
Kaip ruošti varškės apkepą?
Pirmiausia pasiruoškite minėtus maisto produktus. Manų kruopas užpilkite kefyru ir palikite mirkti (apie 30 minučių). Atskirkite kiaušinių baltymus nuo trynių, kiaušinių trynius išplakite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, o baltymus – su žiupsneliu druskos. Į kiaušinių trynių masę sudėkite išbrinkytas manų kruopas, sudėkite varškę, ir viską išmaišykite iki vientisos masės. Atsargiai supilkite kiaušinių baltymus, ir viską gerai išmaišykite. Įdėkite mėgstamų priedų (razinų ar kitų džiovintų uogų, tarkuotos citrinos žievelės, ir t.t.) Kepimo formą ištepkite sviestu arba aliejumi, pabarstykite miltų arba džiūvėsėlių. Supilkite varškės apkepo tešlą, kepkite iki 190 laipsnių Celsijaus įkaitintoje orkaitėje maždaug 40-50 minučių. Patikrinkite, ar varškės apkepas yra iškepęs – tą galite padaryti naudodami degtuką arba medinį dantų krapštuką.
Su kuo patiekti varškės apkepą?
Varškės apkepas gali būti valgomas su labai įvairiais priedais – tai gali būti uogienė, šviežios ar šaldytos uogos, įvairūs vaisiai, grietinė, jogurtas ar net ledai. Jei norite, kad varškės apkepo „padažas“ būtų ne tik skanus, bet taip pat ir sveikas, į natūralų jogurtą įmaišykite trintų uogų.