Gamta turi viską, ko reikia mūsų gyvenimo kokybei ir sveikatai, tereikia atsigręžti į ją. Šį kartą noriu priminti apie čia ir dabar gamtos mums teikiamas dovanas – neįkainuojamą naudą turinčias dilgėles.
Sriubos ar žalieji kokteiliai su dilgėlėmis – ne naujiena daugelio sveiką maistą propaguojančių šeimininkių virtuvėse. Gurmaniškų patiekalų mėgėjams turėtų patikti dilgėlių sūris, apie kurį pirmą kartą išgirdau iš prieskonių karaliumi tituluojamo Žilvino Užkuraičio ir panorau jį pasigaminti pati.
Tiesa, norint šio patiekalo pasigaminti tiek, kad ir artimiesiems bei draugams užtektų pavaišinti, reikės nemažo kiekio dilgėlių – net 4 kg. Šiuo metų laiku, kai dilgėlės gausiai žaliuoja miškuose ir palaukėse, tai padaryti nėra sudėtinga, juolab jei tai darome vaikščiodami miško takeliais, kvėpuodami grynu oru ir besimėgaudami gamtos grožybėmis.
Dilgėlės – tai augalas, pribloškiantis savo nauda sveikatai ir grožiui. Dilgėlėmis žmonės gydosi ir vartoja jas maistui nuo seniausių laikų.
Garsusis persų kilmės gydytojas Avicena sakė, jog dilgėlių lapai ir sėklos gali sušildyti sušalusį ir ligotą kūną, na, o liaudies išmintis teigia, kad „dilgėlės – vertos septynių daktarų“.
Dilgėlėse yra apie 15 proc. angliavandenių, tarp jų – vynuogių cukraus, kuris lengvai pasisavinamas ir greitai patenka į kraują. Jose yra vertingų baltymų, riebalų, raugų, eterinio aliejaus, organinių rūgščių ir itin daug mineralinių medžiagų (geležies, kalio, kalcio, magnio, mangano, natrio, seleno, salicilo, sieros, jodo, chromo, vario).
Dilgėlėse taip pat gausu vitaminų C, E, K, B grupės vitaminų, karoteno. Jos pasižymi regeneruojamu, šlapimą varančiu, toksinus šalinančiu, lengvai vidurius laisvinančiu, traukulius, uždegimą, stresą, skausmą slopinančiu, antiseptiniu, kraują valančiu, žaizdas gydančiu poveikiu.
Dilgėlių preparatai stiprina kraują, todėl jie naudingi gydant mažakraujystę. Šio vaistinio augalo preparatai naudojami nosies, plaučių, žarnyno, hemorojaus, inkstų ir gimdos kraujavimui stabdyti.
Dilgėlės sėkmingai vartojamos ir išoriškai – trofinėms opoms ir žaizdoms gydyti. Šaknų preparatais gydoma inkstų akmenligė, šlapimo organų uždegimai. Jų sėklos vartojamos sergant inkstų akmenlige, sultys skatina žaizdų gijimą.
Jūratė Marčiulaitienė
Dilgėlių sūriui reikės:
400 g sūrio gauti reikės 4 kg šviežių dilgėlių lapelių su stiebeliais, apie 20 cm nuo viršūnėlės
1 arbatinio šaukštelio druskos
Kaip gaminti dilgėlių sūrį?
- Dilgėles nuplauname ir susmulkiname smulkintuvu ar malimo mašinėle
- Tuomet per marlę arba lėtaeige sulčiaspaude išsunkiame sunką
- Gautą tyrę kaitiname ant ugnies, kol išsiskirs sultys ir atsiras žalių dribsnių
- Sukrečiame gautą tirštą karštą masę į sūrmaišį ir leidžiame nuvarvėti
- Paslegiame kelioms valandoms, kad atvėstų
- Pabarstome druska
- Patiekiame su šviežiais kiaulpienių žiedais, papuošiame dilgėlių lapeliais
Skanaus!