Prekybos tinklas „Maxima“ penktadienį sustabdė prekybą šviežia mėsa ir marinuotais produktais, kilus įtarimams dėl mikrobiologinės taršos salmonelėmis.
„Kilus įtarimams dėl dalies mėsos kokybės, penktadienį sustabdėme šviežios mėsos ir marinuotų produktų prekybą savo tinkle“, – BNS sakė įmonės atstovė Ernesta Dapkienė.
Jos teigimu, apie situaciją informuota Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT). Tyrimo rezultatai bus žinomi kitą savaitę, tačiau jau šeštadienį prekyboje bus nauja produkcija.
„Atsiprašome savo klientų dėl šių laikinų nepatogumų ir tikimės kuo greičiau išspręsti susidariusią situaciją“, – sakė E. Dapkienė.
Prekyba stabdoma tik Lietuvoje esančiose tinklo parduotuvėse. Šalyje veikia 247 „Maxima“ parduotuvės.
Pradedamas tyrimas
VMVT atstovė Jurgita Savickaitė BNS sakė, kad tarnyba tyrimą pradėjo dėl įtariamos mikrobiologinės taršos salmonelėmis.
„Iš „Maximos“ atstovų šiandien pusę šešių vakare buvom informuoti, kad įmonei kilo įtarimų, jog galbūt dalis žalios mėsos produkcijos gali būti užteršta mikrobiologiniais mikroorganizmais“, – teigė J. Savickaitė.
„Visų pirma, kreipsimės į prekybos tinklą, prašydami mums suteikti visą turimą informaciją apie atvejį, apie atliktus tyrimus ir gautus rezultatus, taikytus tyrimo metodus, apie gamintojus, produkcijos kiekius“, – sakė J. Savickaitė.
„Toliau bus vykdomas produkcijos atsekamumas, atliekami patikrinimai pas gamintojus, taip pat bus imami mėginiai įtarimams patvirtinti arba paneigti“, – pridūrė ji.
J. Savickaitė teigė, kad preliminarius tyrimo rezultatus tarnyba gali turėti pirmadienį po pietų.
ATNAUJINTA
Patikslintais duomenimis, mikrobiologinė tarša salmonelėmis prekybos tinkle „Maxima“ galėjo kilti dėl konkretaus mėsos tiekėjo, kaip įtariama – „Biovela", kuriai priklauso to paties pavadinimo, o taip pat UM („Utenos mėsos") prekės ženklai. „Biovela" (UAB „Biovela-Utenos mėsa“) save pozicionuoja modernia mėsos perdirbimo įmonių grupe, turinčia „ES reikalavimus atitinkančią modernią skerdyklą, kurioje skerdenų kokybę užtikrina profesionalus sinchroninis gyvulių išpjaustymas bei kompiuterizuotas skerdenų vertinimas; gamyboje įdiegta kokybės savikontrolės sistema (RVASVT), o žaliavos, tarpiniai ir galutiniai produktai kontroliuojami moderniu maisto produktų analizatoriumi „FoodScan".
PAPILDYTA
NAUJAUSIA INFORMACIJA:
Prekybos tinklo mėsinėse patikrinimus atlikę Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai konstatavo, kad informaciją apie galimą produktų mikrobiologinę taršą, t. y. pirmąjį iš trijų laboratorinių tyrimų protokolą, „Maxima“ gavo praėjusios savaitės pradžioje, tačiau savikontrolės priemonių ėmėsi ir atsakingai institucijai privalomą informaciją pateikė tik po kelių dienų, kai įtariamos žaliavos tinkamumo terminai jau buvo pasibaigę.
Patikrinimo metu VMVT taip pat konstatavo, kad „Maxima“ taikoma produktų atsekamumo sistema neužtikrina galimybės susieti konkrečias žaliavos partijas su produkcijos partijomis. Todėl įmonė buvo priversta nutraukti prekybą visa atvėsinta mėsa ir iš jos pagaminta produkcija.
Tikrindami „Biovelą-Utenos mėsą“ mėsos perdirbimo įmonę VMVT inspektoriai vertino ne tik šiuo metu vykdomos gamybos higieną, bet ir per praėjusius 2019 m. metus įmonės atliktų savikontrolės tyrimų duomenis ir „neturi pagrindo imtis papildomų rinkos ribojimo priemonių dėl UAB „Biovela-Utenos mėsa“ tiekiamos produkcijos".
VMVT vartotojams primena, kad gyvūniniai produktai, ypač šviežia mėsa (paukštiena, kiauliena) yra natūraliai palanki terpė patogeniniams mikroorganizmams daugintis, todėl mėsą prieš vartojimą privalu gerai termiškai apdoroti (ne žemesnėje kaip 70 0C temperatūroje), po to, kai buvo tvarkoma mėsa, plauti rankas, peilius, pjaustymo lenteles ir visus kitus tiesioginį santykį su žalia mėsa turėjusius virtuvinius įrankius.