Prekybininkai teigia, kad žieminių obuolių paklausa piką pasiekia gruodžio antroje pusėje, kadangi lietuviai tradiciškai dažnai naudoja obuolius ruošdami šventinius, o ypač – Kūčių stalo – patiekalus.
Lietuvos obuolių augintojų derlius šiemet buvo kur kas geresnis negu pernai, tad pirkėjams jie gali pasiūlyti didelę žieminių obuolių įvairovę.
Į parduotuves obuolius daugiau negu dešimtmetį tiekianti bendrovė „Luksnėnų sodai“ iš viso šiemet užaugino per 1 tūkst. 600 tonų obuolių.
Alytaus rajone veikiantis ūkis yra sertifikuotas pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemą. Jis ypatingas tuo, kad trečdalį sodų užima obelys, sunokinančios ekologiškus žieminius „Bogatyr“ rūšies obuolius.
„Bogatyr“ obuoliai Lietuvos soduose auginami jau kone pusę amžiaus. „Luksnėnų soduose“ taip pat sunoksta „Alva“, „Ligol“, „Gloster“, „Champion“, „Auksis“, „Noris“ ir kitų rūšių obuoliai, kurie atsiduria prekybos tinklo vaisių skyriuje. „Bogatyr“ obuoliai labai tinka koncentruotų sulčių gamybai. Šių veislių obuoliai būna kiek rūgštesni nei įprasti, tačiau daug žmonių dėl to juos dar labiau mėgsta. Jie ypač tinka įvairiems kepiniams. Pavyzdžiui, tokių obuolių pyragas būna daug skanesnis, nes obuolio rūgštis persipina su tešlos saldumu ir skonis tampa subalansuotas.
Šalies soduose užaugintų žieminių obuolių populiarumas prieššventiniu laikotarpiu auga. Obuolius mėgstantys žmonės savo organizmą praturtina ląsteliena, antioksidantais, mineralais, pektinais ir kitomis vertingomis medžiagomis. Nemažai lietuvių nepamiršta tradicijų ir žieminiais obuoliais bei jais pagardintais patiekalais puošia savo Kūčių stalą.
„Luksnėnų sodų“ bendrovės direktorius Vaidas Stanaitis mano, kad obuoliais lengva praturtinti mitybos racioną, o šiuos vaisius valgyti itin sveika – odelėje, minkštime ir net sėklose esančios vertingos medžiagos mažina riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, padeda palaikyti cholesterolio pusiausvyrą, gali pagerinti virškinimą.
Žieminiai obuoliai nuskinami vėliau negu rudeniniai, todėl yra kietesni, juos lengviau transportuoti ir sandėliuoti, išsaugant gerą prekinę išvaizdą. Šie vaisiai lėčiau sirpsta, tačiau būna sultingesni, išlieka traškūs ir neįgauna miltingos struktūros.
V. Stanaičio teigimu, ūkyje esančiose saugyklose obuolius pavyksta lengvai išlaikyti iki kitų metų gegužės, nes tam naudojamos modernios technologijos – sandariose patalpose sumažinamas deguonies kiekis, oras nuolat filtruojamas ir palaikoma pakankamai žema temperatūra, todėl vaisiai natūraliai išlieka švieži ilgą laiką.
„Vaisių saugyklose iki pavasario beveik nelieka, nes jaučiame didelę paklausą ir stengiamės patenkinti klientų poreikius“, – teigia „Luksnėnų sodų“ vadovas. V. Stanaitis tvirtina, kad prekybos tinklus „Maxima“, „Norfa“, „Rimi“ pasiekia tik skinti ir rankomis atrinkti sveiki vaisiai, atitinkantys griežtus standartus.
Tradiciškai Alytuje luksnėniškių obuolių galima įsigyti prie „Žuvinto“ prekybos centro prekiaujančiame autofurgone.