Alkoholinių gėrimų gamintoja „Alita“ ruošia pirmąjį lietuvišką viskį. Alytuje veikiančios įmonės atstovų teigimu, iš Lietuvoje užaugintų miežių ir miežių salyklo mišinio pagamintas gėrimas bus brandinamas amerikietiško ąžuolo statinėse ir pasižymės unikaliomis skoninėmis savybėmis, suformuotomis mūsų šalies klimato.
Prieš beveik 20 metų „Alita“ pirmoji Lietuvoje išpilstė škotišką viskį. Įmonės technologai nuo to laiko konsultavosi su Škotijos gėrimų gamintojais ir kaupė žinias, kurias dabar taiko gamindami pirmąjį lietuvišką viskį. „Tai bus išskirtinai lietuviškas produktas, kuriam naudojamos tik vietinės žaliavos, o visi gamybos procesai – salyklo parinkimas, misos raugimas, distiliacijos – vyksta tik mūsų šalyje. Šis viskis vainikuos „Alitos“ gėrimų krepšelį, kuris pasipildys nuo A iki Z mūsų pačių pagamintu vietiniu produktu“, – sako „Alitos“ gamybos vadovas Algirdas Ragelis.
Viskio žinovai lietuviškos distilerijos laukė jau seniai.
Iš specialiai atrinktų miežių ir miežių salyklo mišinio gaminamas viskis buvo išpilstytas į amerikietiško ąžuolo statines, kurias „Alitos“ distiliavimo meistrai į Lietuvą atsigabeno iš JAV. Šiose statinėse anksčiau buvo brandinamas burbonas. Kadangi statinės buvo naudotos amerikietiškam viskiui brandinti, naujajam gėrimui perduodami aromatai bus subalansuoti, viskis nepasižymės stipriu vanilės dominavimu. Gėrimas šiose statinėse Lietuvoje bus laikomas mažiausiai trejus metus.
„Viskio gamybos procesas yra imlus laikui ir savyje turi daug žavesio. Pirma, kiekviena statinė lemia unikalų, kaskart skirtingą rezultatą. Antra, statinės suteikiamų aromatų skvarba priklauso nuo šalies klimato – tai lemia aromato intensyvumą. Todėl visi apsilankę „Alitoje“ galės patys pamatyti, kaip brandinamas viskis: statines planuojame laikyti lauke, specialiai įrengtoje vietoje gamyklos teritorijoje“, – pasakoja A. Ragelis. Jo teigimu, amerikietiško ąžuolo statinės viskiui suteiks vanilės ir karamelės poskonį, o gėrimo spalva pasižymės gelsvais ir rusvais spalvų tonais.
Siekiant užtikrinti, kad gėrimas pasižymėtų visomis kokybiškam produktui būdingomis skonio savybėmis bus vykdomos profesionalios degustacijos. Brandintą gėrimą aklos degustacijos būdu vertins profesionalūs „Alitos“ degustatoriai ir nepriklausomi ekspertai. Gamintojai tikisi, kad dalyje statinių viskis subręs ypatingai gerai ir gėrimą bus galima supilstyti į butelius kaip „atskiros statinės viskį“ nurodant statinės numerį. Būtent tokį viskį žinovai visame pasaulyje vertina labiausiai.
Alytuje 2017 m. vasarą pagamintas ir brandinti pradėtas viskis parduotuvių lentynose pasirodys ne anksčiau, kaip 2020 m. Taip planuoja „Alitos“ viskio distiliavimo meistrai.
https://www.youtube.com/watch?v=VH8HKwpr1Kk