Vasara šiluma Lietuvoje nelepina, o kai kurie prekybos tinklai praneša apie sumažėjusius valgomųjų ledų pardavimus, jų gamyba Dzūkijos sostinėje nemažėja. Buvusios Alytaus pieninės teritorijoje, naujame ledų ceche, dirbama netgi trimis pamainomis.
„Žmonės ledus valgo visus metus“, – .sako gamybos vadovė Laima Balionienė, besidžiaugianti, kad gamyba, planuojama pagal prekybininkų pateikiamus užsakymus, Putinuose nestoja. Per parą pagaminama arti 100 tūkstančių porcijų.
„Ledus gaminame iš lietuviško pieno, šviežios grietinėlės. Per dozatorius ledų masė patenka į formas, porcijos grūdinimo kameroje atšaldomos iki minus 18 laipsnių, pakuojamos ir patiekiamos pirkėjams“, – pasakoja Alytaus ledų gamyklos technologas Linas Sieniutis.
Tradiciškai Lietuvoje populiariausi – vaniliniai, kakaviniai ledai, plombyras. Alytuje gaminami visi šie – nuo seno gero (iki 18% riebumo!) plombyro iki vaisinių bei naujausių, šiuolaikinių skonių – „cukraus vatos“, „kramtomos gumos“, o iš viso – neveik 20 rūšių.
Nuo seno savo kokybe garsėjantys Alytaus ledai valgomi ne tik Lietuvoje, tačiau ir Baltijos šalyse, o pastaruoju metu ragauja ir daugiau Europos šalių bei Kinija.
Naują ledų cechą, jo įrangą Dzūkijos sostinėje pastatė inžinieriai iš Lenkijos, o ledų gamybos technologija buvo tobulinama mokantis Vokietijoje, taip pat šios šalies specialistams viešint Alytuje.
Alytiškių ledai patiekiami kubeliuose, rageliuose ir su glaistu ant pagaliuko.
Pasak L. Balionienės, gamyboje naudojami natūralūs produktai, o hidrintų riebalų alytiškių ledų sudėtyje nėra.