Vasara nesustabdomai jau skuba rudeniop, tačiau retas kuris išties jaučiamės jau pasidžiaugęs visomis jos gėrybėmis. Ežerų pakrantėse ir pajūryje skanaujame ledus, mėgaujamės gaiviais šviežių vaisių kokteiliais ir stengiamės šaltajam sezonui paruošti kuo daugiau maistingųjų, daržuose užderėjusių daržovių. Vis dėlto, neretai skubėdami pasimėgauti visomis vasaros gėrybėmis, pamirštame į savo valgiaraštį įtraukti kuo didesnį kiekį vasariškų uogų. Pastarosios itin svarbios – ne tik gerina imuninę sistemą, bet ir suteikia energijos bei efektyviai atstoja mažesnės maistinės vertės desertus. Kokiomis uogomis pasigardžiuoti įpusėjus vasarai ir kaip užtikrinti reikiamą vitaminų kiekį artėjant rudeniui?
Avietės
Įpusėjus vasarai, soduose ima sirpti gardžiosios avietės – ir nors dauguma šių uogų privengia dėl dygliuotų jų krūmų, aplenkti ir visiškai atsisakyti jų tikrai nederėtų. Avietės, visų pirma, yra tikras vitaminų ir mineralų šaltinis – jose gausu vitamino C, K ir A, taip pat kalio, kalcio ir magnio. Vitaminas C stiprina imuninę sistemą, o vitaminas K ir kalcis padeda išlaikyti stiprius kaulus ir sveiką kraujo krešėjimą. Avietėse taip pat gausu skaidulų, antioksidantų ir kraujotakos sistemą gerinančių mikroelementų. Avietėmis papildykite mėgstamas arbatas, skaninkite blynelius, tepkite ant skrebučių ir užšaldykite jas žiemai – tai puikus išsigelbėjimas peršalus.
Mėlynės
Vasaros pabaigoje miškuose pasirodančios mėlynės, ko gero, geriausiai žinomos dėl savo teigiamo poveikio regėjimui, tačiau ne mažiau svarbu žinoti ir tai, kad šios uogos taip pat gali padėti mažinant cholesterolio lygį ir siekiant sėkmingai kontroliuoti svorį. Be to, mėlynės yra gausus skaidulų šaltinis, todėl jas vartoti patariama ir norintiems pagerinti viškinimo ar žarnyno sveikatą. Mėlynių vartojimas – jūsų fantazijos rankose – nuo saldžių uogienių iki pusryčių kokteilių ar tiesiog kelių uogų jogurte. Nepamirškite užsišaldyti jų ir žiemai – toks pagardinimas idealiai tinka kepiniams, miltiniams patiekalams, košėms ar kitiems mėgstamiems pusryčių pasirinkimams.
Gervuogės
Taip pat šią vasarą dar tikrai suspėsite paskanauti ir gervuogių, kurios išsiskiria ne tik spalva bei skoniu, bet ir nauda sveikatai. Be skaidulų, antioksidantų bei vitaminų gausos, gervuogėse taip pat gausu smegenų veiklą teigiamai veikiančių mikroelementų, kurie gali padėti užtikrinti gerą atmintį, o juose esantis mažas cukraus kiekis bei nedidelis kaloringumas leidžia šias uogas skanauti net ir diabetikams. Gervuogės idealiai tinka visiems kepiniams, pusryčių košėms, kokteiliams bei kitiems saldiems gaminiams. Jos taip pat gali tapti puikiu patiekalų dekoravimo akcentu – žvilganti tamsi spalva patrauks ne vieno smaližiaus akį!
Serbentai
Norintiems suvartoti mažesnį kiekį cukraus taip pat idealiai tinka ir serbentai, kurie daugumai gerai žinomi dėl sudėtyje esančių flavonoidų, padedančių apsaugoti organizmą nuo laisvųjų radikalų pažeidimų ir galimo uždegimo. Šios uogos ne ką mažiau svarbios ir imuniteto stiprinimui – jų sudėtyje gausu vitamino C, K, A bei kalio ir mangano. Serbentus naudingiausia vartoti žalius arba šaldyti – taip išsaugosite daugiausia maistinių savybių.
Vasaros dienoms beskubant nepamirškite pasimėgauti ir vėlyvosiomis vyšniomis, agrastais, vis dar derančiomis šilauogėmis bei sausmedžio uogomis – visos jos yra tarsi tikras vitaminų užtaisas, kuris pravers šaltuoju sezonu kovojant su įvairiais virusais. Na, o jei savo sode galimybės pasimėgauti visomis šiomis gėrybėmis neturite, būtinai įsigykite jų artimiausiame turguje ar prekybos centre. Be abejo, pastarųjų metų orų kaita dažnai lemia tikrai dideles šių uogų kainas, todėl prieš skubėdami į parduotuves, galite paieškoti patraukliausio varianto – Akcijos.lt rasite daugybę nuolaidų leidinių, kuriuose neabejotinai rasite ir pasiūlymų mėgstamiausioms uogoms!