Šiuolaikiniai žmonės kuo toliau, tuo labiau uoliai pradeda rūpintis savo sveikata, o ypač organizmo valymu. Taip pat stengiamasi organizmą pripildyti skaidulinėmis medžiagomis, kurios yra pagrindinė medžiaga, kuri padeda palaikyti „švarą“ mūsų viduje.
Plačiau apie skaidulines medžiagas
Skaidulinės medžiagos (maistinės skaidulos) tai angliavandeniai, kurių neskaido virškinimo metu esantys mūsų organizme fermentai. Maistinės skaidulos yra apdorojamos tik storojoje žarnoje. Skaidulos yra išskiriamos į du tipus: kurios tirpsta vandenyje ir kurios jame netirpsta.
Tirpios vandenyje skaidulos atlieka valomąją funkciją t.y. valo kraują bei mažina cholesterolio kiekį. Tokių skaidulų gausu vaisiuose ir daržovėse.
Netirpios vandenyje skaidulos taip pat atlieka organizmo valymo funkciją t.y. valo tulžies perteklių bei gerina peristaltiką. Šių skaidulų gausu neskaldytuose ir natūraliais būdais užaugintuose ir išvalytuose grūduose.
Įdomus faktas toks, jog obuoliai priklauso tiek tirpioms, tiek netirpioms vandenyje skaidulom: obuolių minkštimai priklauso tirpioms, o žievelė – netirpioms skaidulom.
Skaidulinių medžiagų nauda
Pirminė skaidulinių medžiagų nauda žmogui yra tokia, jog valo organizmą, padeda greičiau atsikratyti nereikalingų „šiukšlių“, kurios yra jau ilgą laiką užsilikusios ir kelia net juntamus reiškinius – kepenų, tulžies, žarnyno ir kt. skausmai. Taip pat skaidulinės medžiagos mažina cholesterolio kiekį kraujyje, diabeto rizika, širdies ligas. Maistinės medžiagos skatina efektyvų žarnyno virškinimą (t.y. greitina medžiagų apykaitą, neleidžia ilgą laiką užsistovėti maistui),padeda išlaikyti gerąsias bakterijas, vitaminus ir mineralus, kuo ilgesnį laiką, mažina onkologinių ligų riziką, menopauzės padarinius.
Jeigu turite problemų su pertekliniu cukraus vartojimu, tuomet skaidulinės medžiagos jums irgi gali padėti! Skaidulos suteikia pranašumą organizmui lėčiau įsisavinti kitus angliavandenius, kuriuose gausu cukraus. Ši maistinių medžiagų savybė padeda sureguliuoti cukraus kiekį kraujyje bei suteikia ilgesnį sotumo jausmą. Skaidulos itin rekomenduojamos tiems žmonėms, kurie nori numesti svorio ir padailinti savo kūno linijas.
Maisto produktai, kuriuose gausu skaidulinių medžiagų
Jeigu nusprendėte, kad į savo maisto sąrašą norite įtraukti produktus, kuriuose yra skaidulinių medžiagų, tuomet jis turi būti gausus neperdirbtų angliavandenių. Tokių galima rasti ankštinėse daržovėse: žirniuose, pupelėse, lęšiuose, sojų pupelėse, avinžirniuose ir pan. bei daržovėse, kuriuose nėra krakmolo t.y. kopūstuose, burokėliuose, morkose. Taip pat skaidulinių medžiagų gausu vaisiuose ir grūduose.
Skaidulinės medžiagos vaisiuose ir uogose. Tai ypač tinka jūsų užkandžių racione. Daugiausia maistinių medžiagų yra obuoliuose, kriaušėse, mėlynėse, juoduosiuose serbentuose bei mėlynėse. Itin rekomenduojamas – avokadas. Jame yra ne tik skaidulinių medžiagų, bet ir gerųjų riebalų. Avokadas padeda lengviau įsisavinti įvairias maistines medžiagas ir gerina širdies darbą.
Skaidulinės medžiagos daržovėse. Maistinių skaidulų gausiausiai turi nekrakmolingos daržovės t.y. česnakai, brokoliai, rūgštynės, petražolės, agurkai, brokoliai, paprikos, kopūstai, burokėliai, špinatai, salierai, svogūnai. Jeigu šias daržoves pasirinksite valgyti prieš pagrindinį patiekalą, tuomet greičiau pasijusite sotūs ir tinkamai aprūpinsite skaidulinėmis medžiagomis.