Penktadienis, 3 vasario, 2023
Alytausgidas.lt
SKELBIMAI
RENGINIAI
  • Kontaktai
  • Lauko reklama Alytuje
No Result
View All Result
  • Dzūkija
    • Alytus
    • Alytaus rajonas
    • Druskininkai
    • Lazdijai
    • Varėna
  • Aktualijos
    • Jaunimas
    • Švietimas
  • Verslas
  • 112
    • Eismas
    • Nelaimės
  • Sportas
    • Krepšinis
    • Futbolas
    • Rankinis
    • Lengvoji atletika
    • Kitos sporto šakos
  • Transportas
  • Videoreportažai
  • Laisvalaikis ir kultūra
  • Politika
  • Skelbimai
Alytausgidas.lt
  • Dzūkija
    • Alytus
    • Alytaus rajonas
    • Druskininkai
    • Lazdijai
    • Varėna
  • Aktualijos
    • Jaunimas
    • Švietimas
  • Verslas
  • 112
    • Eismas
    • Nelaimės
  • Sportas
    • Krepšinis
    • Futbolas
    • Rankinis
    • Lengvoji atletika
    • Kitos sporto šakos
  • Transportas
  • Videoreportažai
  • Laisvalaikis ir kultūra
  • Politika
  • Skelbimai
SKELBIMAI
RENGINIAI
No Result
View All Result
Alytausgidas.lt
No Result
View All Result
Home Kulinarinis gidas

Šašlykų kepimo ant grilio ABC: kokią mėsą rinktis, kaip ją paruošti ir kiek laiko kepti?

2021-05-12
in Kulinarinis gidas
0
Šašlykų kepimo ant grilio ABC: kokią mėsą rinktis, kaip ją paruošti ir kiek laiko kepti?
Dalintis

Atšilus orams lauke kepama mėsa tampa bene kiekvieno savaitgalio tradicija. Tačiau ar tikrai žinome, kaip tinkamai ją iškepti? Tam, kad mėsa idealaus skonio – galioja tam tikros jos paruošimo taisyklės. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ vadovė sako, kad lietuviai itin mėgsta kepsninėje ruoštus jau tradicija tapusius šašlykus, tačiau taip pat noriai ieško ir naujų skonių.

„Lietuviai nuo seno turi gilias mėsos kepimo ant žarijų tradicijas. Siekdami patenkinti paklausą, užtikriname didelę griliui skirtų produktų įvairovę: nuo įvairiausios mėsos, jūros gėrybių iki daržovių ar sūrių. Žinoma, šiltuoju metų laikotarpiu išauga marinavimui skirtos ir ant žarijų kepamos mėsos pardavimai. Populiariausia yra kiauliena, nes šią mėsą kepti ant grilio paprasta ir skanu, o tinkamai iškepta kiauliena išlieka sultinga ir minkšta. Pardavimų duomenimis, šiltąjį sezoną itin išauga šašlykų paklausa ir nors šašlykai išlieka pirmuoju pasirinkimu, taip pat pirkėjai renkasi kepti skirtų dešrelių ar vištos sparnelių“, – sako V. Budrienė.

Kokią mėsą rinktis?

Jai pritaria ir kepsninių „Kamado Bono“ projektų vadovas Vadimas Amosovas. Jis antrina, kad šašlykai – kone privalomas kiekvienos vasaros atributas. Kaip pasakoja ekspertas, gaminant šašlykus tinka pačios įvairiausios mėsos rūšys – pradedant kiauliena, vištiena, jautiena ir baigiant kalakutiena. Anot jo, norint išsikepti sultingą mėsos patiekalą, dėmesį vertėtų atkreipti į kelis dalykus. 

Pirmiausiai – pasirinkti tinkamą mėsos gabalą. Dėmesį renkantis bet kokios rūšies mėsą reikėtų dėmesį atkreipti ir į jos kvapą bei išvaizdą: mėsa turi būti blizgi, neapdžiūvusi. Taip pat svarbu mėsą supjaustyti daugmaž vienodo dydžio, nedideliais gabalėliais, kuriuos patogu užmauti ant iešmo. Taip mėsa tolygiau išsimarinuos ir tolygiau keps. Be to, nedideliais supjaustytų šašlykų nereiks pjaustyti ir bus labai patogu valgyti. 

Jeigu norite kepti taip pamėgtus kiaulienos šašlykus, V. Amosovas pataria, kad geriausia rinktis yra kiaulienos sprandinę – ji yra ne per riebi, bet turi pakankamai riebalų, kurie kepant padeda mėsai neišdžiūti, likti sultingai. 

Svarbiausia – neperkepti

V. Amosovas pasakoja, kad nors egzistuoja daugybė šašlykų kepimo būdų, procesas išlieka panašus: svarbiausiai pasirinkti tinkamą marinatą ir kepimo laiką. Kiekvienai mėsos rūšiai yra daugybė įvairiausių, visiems skoniams tinkančių marinatų, o skubant – mėsą užtenka marinuoti ir vos pusvalandį. 

Kai mėsa išsimarinuoja, reikėtų pasiruošti kepsninę bei kruopščiai išsivalyti iešmus. Tuomet kepsninę įkaitinti iki 250 laipsnių. Tiesa, prieš maunant šašlykus ant iešmo, nuo jų derėtų nuimti svogūnus, kurie ant ugnies gali sudegti. Taip pat veriant šašlykus ant iešmo jų nereikia labai suspausti.

Ekspertas prisipažįsta, kad šašlyko visada stengiasi iki galo neiškepti. Dažniausiai šašlykus jis kepa apie 10 minučių. „Stengiuosi kepti šašlykus taip, kad jų vidaus temperatūra būtų apie 68–70 laipsnių. Kepant mėsą virš ugnies – išorėje ji visuomet būna karštesnė nei viduje, tačiau kai ją ištraukiame, daugelis pamiršta, kad dėl karštos išorės šašlyko vidus dar kepa. Todėl svarbu jos neperkepti, o iškepus šiek tiek palaikyti šiltai, kad vidus baigtų kepti, o išorė nedžiūtų “, – sako V. Amosovas.  

Taip pat ekspertas primena, kad 80 proc. skonio pajaučiama dar nepradėjus valgyti, todėl maistas privalo atrodyti išvaizdžiai. Tad iškeptų šašlykų nepamirškite gražiai ir apetitiškai paserviruoti. 

V,Amosovas pasidalijo ir kiaulienos šašlyko receptu. 

 

Kiaulienos šašlykas

Jums reikės:

  • Kiaulienos sprandinės
  • Svogūno
  • Druskos 
  • Pipirų
  • Prieskonių mišinio
  • Obuolių acto
  • Lavašo
  • Kalendros
  • Čili pipirų

Pagaminimas:

Pirmiausia marinato gaminimą šefas pradeda apibarstydamas svogūnus druska ir juos maigydamas, kol jie išleis sultis. Tuomet svogūnus jis sudeda į indą, kartu su nedideliais gabaliukais supjaustyta mėsa. Tada pila obuolių acto, maltų juodųjų pipirų ir specialiu prieskonių mišiniu, kurio pagrindas – česnakas. Viskas yra minkoma rankomis, neskubant – taip patiekalas įgauna dar daugiau skonio. Mėsai šiek tiek pasimarinavus, įkaitinkite kepsninę iki 250 laipsnių. Sumaukite šašlykus ant iešmų ir kepkite apie 10 min. Iškepusius šašlykus reikėtų „guldyti“ ant lavašo ir pagardinti kalendra bei čili pipiru. Jų nepagailėkite – šie prieskoniai prideda ir skonio, ir aromato. Skanaus!

 

Susijęstraipsniai

Paskelbta naujos „Lidl“ parduotuvės Alytuje atidarymo data VIDEO

Paskelbta naujos „Lidl“ parduotuvės Alytuje atidarymo data VIDEO

Skelbia, kiek už pieną gauna ūkininkas, o kiek pardavėjas

Skelbia, kiek už pieną gauna ūkininkas, o kiek pardavėjas

Laikinai nedirbo kai kurios parduotuvės FOTO. PAPILDYTA. ATNAUJINTA

Į piginimo lenktynes jungiasi dar vienas tinklas FOTO

Greito maisto tinklas patenkintas Dzūkijoje veikiančiais restoranais

Greito maisto tinklas patenkintas Dzūkijoje veikiančiais restoranais

Prekybos tinklas skelbia mažinantis pieno produktų kainas

Prekybos tinklas skelbia mažinantis pieno produktų kainas

Naujas vyndarystės verslas rajone – medaliais jau apdovanotas vynas INTERVIU

Naujas vyndarystės verslas rajone – medaliais jau apdovanotas vynas INTERVIU

Mums labai svarbi Jūsų parama. Ačiū!
ShareSend
SKAITYTI KOMENTARUS (0)

Video rekomendacijos

Taip pat skaitykite

112

Pinigų pavogė iš Alytaus centre esančios parduotuvės
Darbo partijos sąrašo lyderis Druskininkuose įtariamas disponavimu puse kilogramo hašišo
„Prifarširuotas“ čiužinys įstrigo Nemuno žolėse
Kelyje link Alytaus susidūrė trys transporto priemonės FOTO

Laisvalaikis ir kultūra

Aviatoriams – Krokialaukio aerodromo panaudos teisė
Veseilinių muzikantų paroda – Alytaus muziejuje FOTO
Būk kartu su teatru VASARIO REPERTUARAS
Į baleto pasaką „Snieguolė ir septyni nykštukai“ Alytuje kviečia Ukrainos artistai

Aktualijos

Aviatoriams – Krokialaukio aerodromo panaudos teisė
Darbuotojams laiku nesumokėti atlyginimai darbdaviams atsirūgs didesniais delspinigiais
Kelionės dokumentai buvo nepriekaištingi, įtarimų sukėlė automobilis
STT atliko korupcijos rizikų analizę dėl atliekų tvarkymo Alytaus mieste ir dar keliose savivaldybėse

Alytus

Dzūkijos sostinėje atidarytas modernus apžiūrų kabinetas žmonėms su negalia
STT atliko korupcijos rizikų analizę dėl atliekų tvarkymo Alytaus mieste ir dar keliose savivaldybėse
Alytiškių butuose toliau diegiami nuotoliniai skaitikliai
Žiedinėje sankryžoje planuojama išskirtinė skulptūra

Alytaus rajonas

Laivai Nemune – jau ne svajonė: aptariami konkretūs grafikai
Pagerbti pirmą metų mėnesį gimusieji SĄRAŠAS
Butrimonių šokių kolektyvas „Gojelis“ skris į Jungtinę Karalystę?
Pasveikinta 100 metų sulaukusi Genovaitė

Dzūkija

Aviatoriams – Krokialaukio aerodromo panaudos teisė
Veseilinių muzikantų paroda – Alytaus muziejuje FOTO
Dzūkijos sostinėje atidarytas modernus apžiūrų kabinetas žmonėms su negalia
STT atliko korupcijos rizikų analizę dėl atliekų tvarkymo Alytaus mieste ir dar keliose savivaldybėse

Verslas

Paskelbta naujos „Lidl“ parduotuvės Alytuje atidarymo data VIDEO
Planą teikti teismui „Snaigei“ leista vėliau, pasikeitė kredito teisių turėtojai
Naujas vyndarystės verslas rajone – medaliais jau apdovanotas vynas INTERVIU
Alytaus kolegija skelbia patalpų nuomos konkursą FOTO

Videoreportažai

Dzūkų jaunimo rankinio derbį laimėjo alytiškiai VIDEO
Vietoje turgaus paviljono Alytuje pradėjo veikti modernus sporto klubas VIDEO. FOTO
Girtas vairuotojas Alytuje sustojo tik ant šaligatvio VIDEO. FOTO
Kokia seniausia Alytaus data ir kas toks yra Alštatas? VIDEO. FOTO

Politika

Frakcijos „LVŽS Sprendimai ir atsakomybė“ pareiškimas: kodėl atlyginimai didėja tik kai kuriose įstaigose?
M. Mikutavičius: politikams naudotis savo kūryba neleisiu
I. Ruginienė: kaupimas antros pakopos privačiuose pensijų fonduose – šimtmečio afera
Žinomą Lietuvos politiką į Alytaus rajoną traukia ne tik sava sodyba INTERVIU

Sportas

Dzūkų jaunimo rankinio derbį laimėjo alytiškiai VIDEO
DFK „Dainava“ sudarė sutartį su ukrainiečiu
LRF taurės „Final 4“ turnyrui pasirinktas Alytus VASARIO 4-5 D.
Vietoje turgaus paviljono Alytuje pradėjo veikti modernus sporto klubas VIDEO. FOTO
  • Darbas Alytuje
  • Kopėčios
  • Kosmetika
  • Adidas batai
  • KET bilietai
  • Paskola verslui
  • namams24.lt
  • auksoisparduotuve.lt
  • beta.lt
  • grupinis.lt
  • Baldai internetu
  • Sportuojantys.lt
  • referatai
  • Greitos skyrybos internetu – skyrybų advokatai
  • drekintuvas
  • fotoepiliatorius
  • irigatorius
  • Nebegėda
  • O.D.A.
  • Courseplay FS22
  • Buitinės technikos remontas
  • grozioakademija.lt
  • venusCBD aliejus
  • terasustatyba.lt
  • indigroup.lt.
  • garažo vartai
  • personalo atranka
  • Lelo
  • Giluminiai vandens siurbliai
  • esta viza
  • SitAndGo
  • bobutespaskola.lt
  • SEONETA
  • muresta.lt
  • Bigbank
  • www.klipshop.lt
  • Aulinukai
  • Srotas24
  • Zuza.lt – prekybos centras internete

© 2022 Alytausgidas.lt - Populiariausias Dzūkijos portalas

No Result
View All Result
  • Pagrindinis
  • Dzūkija
  • Aktualijos
  • Laisvalaikis ir kultūra
  • Sportas
  • 112
  • Verslas
  • Videoreportažai
  • Įdomu
  • Skelbimai
  • Pranešk naujieną

© 2022 Alytausgidas.lt - Populiariausias Dzūkijos portalas