Apdovanojti sėkmingiausiai šiais metais dirbantys tradiciniai amatininkai ir tradicinių amatų centrai.
- 2 tūkstančius eurų siekianti premija skirta tradiciniam amatininkui, senųjų amatų dailidystės, drožybos, žaislininkystės ir šaukščiaus amatų puoselėtojui Algirdui Juškevičiui iš Varėnos rajono.
„Sukako keturiasdešimt metų nuo to laiko, kai baigęs studijas pradėjau mokyti matematikos ir medžio drožybos. Matematika liko toli praeity, o medžio drožyba tebelydi. Per tuos metus nedirbau, o dariau tai, kas man miela, buvau tarp malonių, kūrybingų žmonių: muzikuojančių, kuriančių, audžiančių, lipdančių, drožiančių. Tad tie keturiasdešimt metų, skirtų drožybai, tikrai prabėgo ne dykumoje“, – dėkodamas už įvertinimą kalbėjo medžio drožėjas.
Tokia pat premija atiteko ir senojo amato audimo puoselėtojai Irenai Onai Vilienei iš Panevėžio rajono. 2021 metais sėkmingiausiai dirbusiu išrinktas Anykščių rajono tradicinių amatų centras Niūronių kaime. Šiam centrui skirta 4 tūkstančius eurų siekianti premija. Anykščių rajono tradicinių amatų centras Niūronių kaime veikia nuo 2010 m., čia vystomi tradiciniai amatai: alaus darymas, audimas, baldininkystė, karpymas, kalvystė (peiliadirbystė), kubilininkystės, kepimas, kryždirbystė, maisto ruošimas, stalystė, puodininkystė, pynimas, vilnos vėlimas, verpimas, žaislininkystė, žvakininkystė.
Premijas skyrė Žemės ūkio ministerija, būsimus laureatus vertina ir teikia siūlymus žemės ūkio ministerijai Tautinio paveldo produktų, tradicinių mugių, tradicinių amatų mokymo programų, tradicinių amatų meistrų sertifikavimo ir atestavimo ekspertų komisija. Premijų teikimą organizuoja ministerija ir Kaimo verslo ir rinkų plėtros agentūra.
Sertifikuotų tradicinių gaminių Lietuvoje yra jau daugiau kaip 2,5 tūkst., o tautinio paveldo produktų – daugiau kaip 3 tūkst. 200. Lietuvoje yra apie 200 tokių meistrų. Priklausomai kokios kategorijos produkto sertifikatą turi amatininkas: A ar B – jis gali tapti tos pačios kategorijos meistru. Pavyzdžiui, A kategorijos šakočių kepėja, kuri juos gamina rankų darbu, gali tapti A kategorijos šakočių kepimo meistre. Meistro vardas suteikiamas toli gražu ne kiekvienam. Meistras turi ne tik kurti ar gaminti aukštos kokybės gaminius, bet ir sugebėti perduoti savo amato patirtį, žinias kitiems.