„Į didžiuosius prekybos centrus sugrįžtame su šviežiu derliumi! Šiandien iš „Luksnėnų sodų“ sandėlių išvyko ką tik nuo medžio nuskinti alyviniai obuoliai“, – pranėšė netoli Alytaus veikiantis sodininkystės ūkis.
Luksnėniškių užauginti obuoliai ankstesniais metais buvo pardavinėjami „Maxima“ parduotuvėse, o naujasis derlius šiemet pasiekė „Iki“ prekybos tinklą.
„Obuoliai yra vieni mėgstamiausių lietuviškų vaisių. Nors parduotuvėse galima rasti obuolių iš įvairiausių šalių, pastebime, kad pirmenybė teikiama Lietuvoje užaugintiems obuoliams. Vietos augintojų vaisius pirkėjai vertina kaip šviežumo ir kokybės ženklą. Būtent dėl šios priežasties, norėdami pasiūlyti pirkėjams platų lietuviškų obuolių asortimentą, glaudžiai bendradarbiaujame su vietos augintojais“, – skelbia „Iki“, informuojantis, kad „atsižvelgiant į pirmųjų lietuviškų obuolių paklausą, siekiama pirkėjams pasiūlyti ir patrauklią kainą, todėl kilogramas fasuotų į maišelius obuolių sezono pradžioje kainuos 0,99 euro“.
„Luksnėnų sodams“ vadovaujantis ir prekybos tinklui „Iki“ obuolius tiekiantis Vaidas Stanaitis neslėpė, kad šįmet auginant obuolius teko susidurti net su keliais iššūkiais. „Užsitęsęs vėlyvas pavasaris buvo gana šaltas, todėl labai vangiai skraidė bitės, prasčiau apdulkino žiedus – tai turėjo didelės įtakos ir derliui. Jis šiemet numatomas šiek tiek kuklesnis. Be abejo, dar vienas iššūkis, su kuriuo teko susidurti, – nepalankios oro sąlygos. Tai vienas svarbiausių veiksnių žemės ūkyje, auginant bet kokią kultūrą. Kadangi turėjome labai permainingus orus – vieną dieną daug saulės, kitą dieną daug lietaus, atsirado palankios sąlygos plisti ir ligoms, veistis įvairiems kenkėjams“, – sakė V. Stanaitis.
Pasak „Luksnėnų sodų“ vadovo, su obelis užklupusiomis ligomis ir kenkėjais susitvarkyti pavyko sėkmingai ir didelių nuostolių padaryti jie nespėjo. Tiesa, vietoje 1 tūkst. 400 tonų obuolių, kurių kasmet užauginama Luksnėnuose, per šį sezoną tikimasi užauginti apie 70 proc. įprasto derliaus.
Prieš kelias dienas luksnėniškiai nuskynė pirmus, ankstyviausius – alyvinius obuolius, o paskutinius šiųmečius obuolius planuojama skinti spalio antroje pusėje, jeigu bus palankios oro sąlygos – ir lapkričio pirmosiomis dienomis.
Luksnėnuose auginama apie 80 skirtingų obuolių veislių, o 65 hektaruose – ekologiškos rūšys. Soduose ribojamas azotinių trąšų kiekis, daug mažiau purškimų lyginant su kitomis valstybėmis.
Nuskintus „Luksnėnų sodai“ obuolius talpina į šaldytuvus, kuriuose išlaikyti nuo derliaus iki derliaus. Pramoniniuose vaisių šaldytuvuose telpa apie 1 tūkst. 200 tonų obuolių. Luksnėniškiai turi ir kelis modernius šaldytuvus, kuriuose yra kontroliuojama atmosfera: palaikoma 1–2 laipsnių temperatūra, mažinamas deguonies kiekis. Jeigu normaliai ore yra 21 proc. deguonies, šiame šaldytuve jo lieka vos 1–2 proc.
Kaip ir dauguma augalų, obuoliai yra gyvas, kvėpuojantis organizmas, tad juos laikant šaldytuvuose sulėtėja jų gyvybiniai procesai ir tokiu būdu išsaugomos gerosios medžiagos, o vaisai išlieka švieži.
Obuoliai turi daug vitaminų ir mineralinių medžiagų, o jomis praturtinti savo racioną tikrai reikėtų kiekvienam.
„Kad pajustumėte naudą, obuolių nebūtina valgyti dideliais kiekiais – užtenka suvalgyti vieną ar du obuolius per dieną“, – sako V. Stanaitis ir dalijasi abejingų sveikuolišku obuolių ir varškės receptu.
Kepti obuoliai su varškės kremu
Reikės:
kelių obuolių,
varškės,
kelių šaukštelių medaus,
citrinos,
žiupsnelio vanilinio cukraus,
žiupsnelio cinamono,
žiupsnelio smulkintų migdolų
Pagaminimas:
Pirmiausiai nuplaukite obuolius, nupjaukite viršūnėles prie kotelio ir išskobkite dalį minkštimo su sėklomis. Iš likusių sudėtinių dalių pasiruoškite įdarą: į dubenėlį sudėkite varškę, medų, įtarkuokite citrinos žievelę ir pabarstę vaniliniu cukrumi bei cinamono milteliais gerai ištrinkite iki vientisos masės. Išskobtus obuolius pripildykite ką tik paruošto varškės kremo ir prieš dėdami kepti jų šonus subadykite šakute, kad orkaitėje obuoliai nesusprogtų. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20–25 minutes, kol suminkštės, o varškės kremas švelniai apskrus. Dar karštus obuolius apliekite skystu medumi ir patiekite su saujele smulkintų migdolų. Skanaus!