Iš samanų išlindusios geltonos voveraičių kepurės yra lengvai atpažįstamos – šių grybų beveik neįmanoma supainioti su jokiais kitais, net pradedantys grybautojai gali neabejoti, aptikę voveraičių šeimynomis nusėtus plotelius, tačiau šiemet rasti tokias vietas yra žymiai sunkiau negu pernai.
Kad ir kaip sumenkęs šįmet būtų grybų derlius, parduotuvių lentynose pirkėjai šviežių voveraičių ras. Varėniškių bendrovė į vienos prekybos tinklo Lietuvoje parduotuvės ketina pristatyti pusę tonos voveraičių. Palyginti, ankstesniais metais, tai – net dešimt kartų mažesnis kiekis, nes vasaros karščiai stipriai išdžiovino miško paklotę, todėl net ir patyrusiems grybautojams ne visada pavyksta rasti voveraičių.
Kad grybų šiemet kur kas mažiau, pastebi ir lietuviškų miško gėrybių supirkėjai ir perdirbėjai. Jų teigimu, pavasaris buvo lietingas ir sužadino lūkesčius, bet per karščius liepą grybiena išdžiūvo, drėgmės labai trūksta. Dėl to voveraitės dygsta vangiai. Patyrę grybautojai taip pat užtrunka ilgiau, kol prirenka pintines, tačiau jie net šiemet per dieną prirenka ir po 5 kilogramus.
Voveraičių dar niekas neišmoko auginti dirbtinai, šie grybai – natūralus gamtos produktas, kurio derlius nepriklauso nuo žmogaus valios, tad voveraičių valgiai šiemet tapo prabanga.