Kažin ar daug atsirastų žmonių, kurie nežino, kas yra jalapenai? Nežinantiems tokia informacija – jalapenais vadinama viena iš žinomiausių aitriųjų paprikų rūšių. Jie, kaip ir kiti aitrieji pipirai pas mus atkeliavo iš Pietų Amerikos. Šios rūšies pipirai itin daug turi vitaminų A ir C, antioksidantų, alfa ir beta karotenų, kurie ir nulemia jų spalvą.
Su kokiais patiekalais labiausiai atsiskleidžia gerosios jalapenų savybės?
Jalapenus pradeda skinti jau tada, kol jie tebėra žalios, nors skinami ir tada, kai pageltonuoja, pasidaro oranžiniai arba subręsta iki raudonos spalvos. Kuo spalva intensyvesnė, tuo šios rūšies pipirai aštresni. Vartotojams jalapenai parduodami susmulkinti, kad šeimininkėms virtuvėje nereikėtų papildomai gaišti laiką jų pjaustymui. Ne paslaptis, jog jalapeno pipirai yra plačiai naudojami ne tik kitų šalių, bet ir mūsiškėse virtuvėse. Jų prireikia ir picas, ir kitus miltinius patiekalus kepant. Be jų būtų sunku skaniai ištroškinti įvairių rūšių mėsos troškinius, arba išvirti apetitą žadinančias ir tuo pačiu kenksmingus riebalus deginančias sriubas su jalapenais.
Kur dar galima panaudoti aitriuosius jalapeno pipirus?
Jalapenus kuo puikiausiai galima naudoti vietoje rauginto agurkėlio ant sumuštinių su kumpiu arba dešra, garnyre prie kepsniu, arba kartu su kitų daržovių salotomis. Jeigu nesinorėtų didelio aštrumo, jalapenus galima sumaišyti su paprikomis. Juos taip pat galima pikantiškose salotose naudoti kartu su paprastu ar lydytu sūriu, kiaušiniais, dėti į įvairios rūšies padažus, kurių skonis tikrai išliks nepamirštamas ne tik jums patiems, bet ir jūsų svečiams.
Kuo jalapenai yra naudingi žmogaus sveikatai?
Pirmiausiai jalapenai yra naudingi žmogaus organizmui todėl, kad juose yra didelis kiekis vitamino C. Šios rūšies aitrieji pipirai padeda sudeginti kūne esančių riebalų perteklių ir tokiu būdu ne tik palengvinti širdžiai darbą, bet ir padėti atsikratyti antsvorio. Kadangi jie nėra per daug aštrūs, tai nedirgina skrandžio, netgi priešingai, gerina virškinimo trakto darbą. Kitaip tariant, jalapenai iš tikrųjų yra ne tik maistas, bet ir vaistas, todėl pravartu jų kasdien turėti savo namuose.