Kava – kofeino turintis gėrimas, pagamintas iš kavamedžio krūmo uogų sėklų. Šis gėrimas kilo iš Etiopijos, kur natūraliai auga arabinis kavamedis ir šiais laikais tai yra labai populiarus gėrimas, be kurio dažnas neįsivaizduoja savo dienos. Kavos rūšių yra pačių įvairiausių, jos skirstomos pagal kavamedžių augimo vietą arba jų rūšį. Populiariausios kavos rūšys yra arabika, robusta ir liberika. Įdomu tai, kad kavos rūšis arabika turi net keliasdešimt skirtingų porūšių, kurių skoniai skiriasi, tad iš ko pasirinkti tikrai yra. Šių rūšių pavadinimus tikriausiai esame girdėję kiekvienas, tačiau, ar gerdami rytinę kavą pagalvojote, iš kur šios kavos rūšys yra kilę? Kviečiame leistis į kelionę po pasaulį ir aukščiausias jo viršūnes, kur auga kavamedžiai, o po ilgos kelionės atsiduria mūsų kavos puodeliuose.
Arabika – populiariausia kavos rūšis iš Brazilijos
Arabikos kava yra populiariausia visame pasaulyje ir užima net 70 proc. visos kavos rinkos. Ši kavos rūšis kilo iš Etiopijos, kur auga Coffea Arabika kavamedžiai, tačiau būtent Brazilijoje šių kavamedžių išauginama daugiausiai ir vėliau kava eksportuojama į kitas šalis. Kava vadinama Arabika dėl jos „kelionės“ iš kavos tėvyne vadinamos Etiopijos į Arabijos pusiasalį, o vėliau ji pasklido visame pasaulyje. Arabika yra aromatinga, jai būdingas saldus, šokolado, riešutų švelniai jaučiamas skonis. Arabikos kavamedžius auginti nėra paprasta, o šiais laikais dar sunkiau dėl besikeičiančio klimato, tad vis labiau populiarėja robusta kavos rūšis. Dabar neretai kavamedžiai kryžminami – Arabika maišoma su Robusta kavos porūšiais, kad jie būtų išgaunami atsparesni. Didžiausias iššūkis kryžminant su robusta – išlaikyti geras skonines savybes.
Robusta – kava iš Vietnamo ir Afrikos
Ši kavos rūšis yra labiau paplitusi komercinėje gamyboje, naudojama pigesniuose kavos mišiniuose. Robusta kavos pupelės išgaunamos iš Coffea canephora kavamedžio uogų ir ši kava užima apie 30 proc. rinkos. Lyginant su arabikos rūšimi, robusta yra visiškai kitokia kava. Robusta yra stipraus, aštraus, kartaus skonio. Verta paminėti ir tai, kad robusta savyje turi apie du kartus daugiau kofeino. Tačiau dėl didelio kofeino kiekio augale, robustos atsparumas didesnis, paprasčiau auginti, ne tokia lepi temperatūrai ir augimo aukščiui, bet skonine prasme daug paprastesnė nei arabika robusta.
Liberika – reta kavos rūšis intensyvaus skonio mėgėjams
Liberika užima mažiausiai rinkos ir šiuo metu yra mažiausiai naudojama kavos rūšis. Ji auginama Azijoje ir Afrikoje, o kilusi yra iš Liberijos, dėl ko ir buvo pavadinta liberika. Ši rūšinė kava kilo iš Afrikos, o šiais laikais daugiausiai auginama Filipinuose. Nors ją galima lyginti su robusta, liberika turi šiek tiek aštresnį skonį, tačiau yra mažiau kokybiška ir naudojama gaminant tirpią kavą.
Kaip išsirinkti kavos rūšį?
Kavos rūšį galima rinktis pagal keletą faktorių ir svarbu atkreipti dėmesį į kavos skrudinimo lygį ir jos šviežumą. Jei ieškote sodraus skonio rūšinės kavos, patartina pirkti arabika kavos pupeles su kuo didesniu atsekamumu ir kuo šviežesnes bei jas sumalti prieš pat ruošiant kavą. Skrudinimo data yra taip pat svarbu – kuo šviežiau ji skrudinta, tuo daugiau skonio atsiskleis. Rekomenduojame rinktis šviežiai skrudintą kavą, nes tokia ji pati skaniausia! Taigi, kavos puodeliu daugeliui prasideda nauja diena, tad tikrai svarbu, kokią kavą pasirinksime gerti, kad ji puikiai nuteiktų prasidedančiai dienai.