Pastaraisiais metais visame pasaulyje vyraujanti pandemija greičiausiai privertė ne vieną persikelti iš mylimo ofiso į namus. Nors tai tikrai nėra blogiausia, kas galėjo nutikti, visgi bėgantis laikas vis labiau ir labiau verčia pasiilgti bendradarbių, gyvų pašnekesių ar net… darbe geriamos kavos!
Greičiausiai sutiks ne vienas, kad ofise geriama kava yra apipinta tikrų tikriausios magijos, kadangi, kad ir kiek bandytumėme, namuose pasigaminti tokios kavos niekaip nepavyksta. Be abejo, tam įtakos gali turėti ir ofise esantys kavos aparatai. Visgi ir be jų dar yra ir kitų priemonių, galinčių padėti paruošti seniai pasiilgtą kavą. Apie visa tai – šiame straipsnyje!
Geras ir kokybiškas kavinukas
Itališkas arba moka kavinukas – tai puikus prietaisas, jei norite pasigaminti skanią kavą namuose, neišleisdami daug pinigų. Jis susideda iš trijų dalių: vandens rezervuaro apačioje, filtro viduryje ir kavos rezervuaro viršuje. Paruoštas ir surinktas kavinukas yra dedamas virš kaitinimo elemento ir yra laukiama, kol vanduo, esantis jo apačioje, užvirs ir persisunks per maltos kavos filtrą. Taip viršutinė kavinuko dalis užsipildo skania bei koncentruota kava. Šių prietaisų būna pačių įvairiausių talpų ir dydžių, tad jį rinkitės pagal tai, keliems puodeliams įprastai ruošiate kavą. Didelis privalumas ir tai, jog itališką kavinuką labai lengva prižiūrėti – valydami jį, tikrai neužtruksite ilgai, o be to, priešingai nei kavos aparatą, galėsite jį nesunkiai perkelti į kitą norimą vietą. Taip pat svarbu žinoti, jog kavinukui naudojama kava turėtų būti tinkamai sumalta, t.y. ne per smulki, nes nuo tokios kavos prietaisas gali užsikimšti.
Kavos malimo aparatas – kavamalė
Kavos ekspertai teigia, jog sumalta kava po 30 minučių pradeda po truputį prarasti tikrąjį savo skonį. Būtent dėl šios priežasties, norint paruošti be galo gardžią ir aromatingą kavą, rekomenduojama kavos pupeles sumalti prieš jos ruošimą. Negana to, dar du aspektai, į kuriuos reikėtų atsižvelgti, yra malimo rupumas ir gautos kavos tekstūra. Kuo smulkiau bus sumalta kava, tuo ji bus intensyvesnio skonio, kartesnė, ir priešingai – kuo kavos grūdeliai stambesni, tuo gėrimas švelnesnis. Beveik visos šiuolaikinės kavamalės turi kelis rupumo lygius, tad jos pagalba galėsite nesunkiai pasiekti norimą ir labiausiai tenkinantį rezultatą.
Pieno putų plakiklis
Niekam ne paslaptis, jog taip visų mėgstama latte ar cappuccino kava neįsivaizduojama be baltos ir purios pieno putos. Jei ir jūs svajojate išmokti pasiruošti tokią kavą namuose, apgalvokite galimybę įsigyti pieno putų plakiklį. Šiuos įrankius galima rasti dviejų rūšių: rankinius ir automatinius. Priklausomai nuo to, kiek turite laiko kavai paruošti, išsirinkite ir pieno putų plakiklį. Naudojant rankinį prietaisą, truksite daugiau laiko, kadangi patys turėsite tiek pieną pašildyti iki reikiamos temperatūros, tiek ir jį suplakti. Tuo tarpu, nors automatinis plakiklis ir yra kiek brangesnis, tačiau jis viską atliks už jus – vos paspaudus vieną mygtuką, galėsite džiaugtis profesionaliai paruošta pieno puta.
Kokybiška kava
Vienas esminių elementų, kuriuo turite pasirūpinti, neabejotinai yra kokybiška kava. Tai gali būti tiek kavos pupelės, kurias aptarėme aukščiau, tiek ir jau malta kava – tiesiog įsitikinkite, jog ji gana šviežia. Dažniausiai tokios kavos nenusipirksite įprastose maisto prekių parduotuvėse, tad apsilankykite specializuotoje kavos krautuvėlėje ar elektroninėje parduotuvėje. Kiekvienoje iš jų tikrai rasite geriausiai atrinktą kavą iš viso pasaulio bei galėsite išbandyti skirtingas kavos rūšis, kurios supažindins vis su kitomis skonio natomis. Be to, nepamirškite, jog norint išlaikyti visas geriausias kavos savybes kuo ilgesnį laiką, kavą reikia laikyti tinkamai – sandariame inde, apsaugančiame nuo įvairių išorės veiksnių.
Kavos aparatas
Tiems, kurie nenori daug laiko skirti kavos ruošimui, tačiau nori mėgautis skania, kokybiška kava, kokią buvo įpratę gerti ofise, vertėtų nusipirkti kavos aparatą. Kavos aparatai gali būti kelių rūšių: automatiniai, pusiau automatiniai, kapsuliniai ir profesionalūs. Automatiniai kavos aparatai turi integruotus kavos malūnėlius, tad jie gali akimirksniu sumalti mėgstamas kavos pupeles bei iš jų paruošti šviežią cappuccino, latte, espresso ar bet kokį kitą jūsų mėgstamą gėrimą. Tuo tarpu pusiau automatiniai aparatai gamina kavą iš jau sumaltos kavos, tad prieš ruošiant ją, pupeles reiktų susimalti patiems arba tiesiog pirkti jau vartojimui paruoštą kavą. Tiesa, yra ir tokių pusiau automatinių kavos aparatų, į kuriuos dedasi taip vadinamos kavos pagalvėlės arba tabletės, leidžiančios sutaupyti nemažai laiko. Kitas šių prietaisų tipas – kapsuliniai. Tokie kavos aparatai pastaruoju metu išgyvena tikrų tikriausią pakilimą, kadangi juos ne tik itin lengva ir patogu naudoti, bet ir jų kaina yra prieinama bene kiekvienam. Galiausiai, profesionalūs kavos aparatai yra žymiai didesni ir brangesni, todėl nėra taip gerai pritaikyti naudoti namuose. Daug geriau jie tinka ofisuose, kavinėse ar kitose panašiose vietose. Kaip bebūtų, kad ir kokį kavos aparatą nuspręsite įsigyti, galite būti užtikrinti, jog jų pagalba galėsite mėgautis gardžia kava kasdien!