Joninės – metas, kurį norisi sutikti gamtoje. Besiruošiantiems specialistai pataria iš anksto pasirūpinti dėl galimų virškinimo sutrikimų.
Atidarius griliaus sezoną lengva atsipalaiduoti su mityba, o tai vėliau gali kainuoti tokius virškinimo sutrikimus kaip užkietėję viduriai, viduriavimas, apsinuodijimas, pilvo pūtimas ir skausmai.
Lauke grilinta mėsa – kone kiekvienos išvykos atributas, tačiau vaistininkė pataria nevalgyti vien mėsos, o palengvinti virškinimą šalia renkantis šviežias daržoves.
Galbūt vietoje raudonos mėsos būtų galima rinktis paukštieną, kuri yra liesesnė ir lengviau virškinama? Taip sumažintumėte skrandžio apkrovą. O taip pat aprūpinkite savo organizmą skaidulomis, šalia mėsos rinkdamiesi šviežias daržoves ar vaisius.
Vasaros savaitgaliais gamtoje ne visada pavyksta žmonėms išvengti apsinuodijimų.
Apsinuodijus maistu organizmas pradeda kovoti su toksinų pertekliumi, stengdamasis juos pašalinti.
Tokiais atvejais nereikėtų iškart griebtis vaistų, skirtų vėmimo ar viduriavimo malšinimui.
Jeigu pradėjus viduriuoti ar vemti iš karto išgersime šiuos simptomus malšinančius vaistus, mes taip tarsi užrakinsime nuodinguosius toksinus savo organizme. Tai gali tik dar labiau pabloginti būklę.
Todėl rekomenduojama bent pirmąsias apsinuodijimo maistu valandas leisti organizmui išsivalyti ir papildomai gerti skysčius – geriausia vanduo, nors ir mažais gurkšneliais.
Taip pat pašalinti toksinus iš organizmo gali padėti aktyvinta anglis.
Intoksikuojantis organizmui netenkame daug mineralų. Visą šį laiką reiktų papildomai vartoti ne tik elektrolitų, bet ir gliukozės tirpalus.
Neretu atveju galima rasti preparatų, kuriuose iškart yra ir elektrolitų, ir gliukozės. Jie būna sūriai saldaus skonio.
Apsinuodijus alkoholiu, gliukozė greičiau jį išskaido organizme. Jei šalia neturite gliukozės tirpalo, galite išgerti ir arbatos su cukrumi ar medumi. Tai padės greičiau skaidytis toksinams.
Jeigu jums apsinuodijimas pasireiškė viduriavimu, rinkitės švelnų skrandžiui ir lengvai virškinamą maistą. Tai gali būti bananai, džiūvesėliai, natūralus jogurtas, naminiai sultiniai ir švelnios sriubos.
Maistą gardinkite pankoliu, imbieru ir mėtomis, kurių sudėtyje yra natūralių anti-uždegiminių savybių, padedančių nuraminti skrandį ir padėti virškinti.