Tautinio paveldo žinovė, dzūkė Rūta Sakalienė iš Marcinkonių su Lietuvoje gyvenančiu virtuvės šefu Gian Luca Demarco iš Italijos kartu gamins žemaitišką kastinį su bulvėmis, dzūkišką bulvinę bandą ant kopūsto lapo, suvalkietiškus barščius su džiovintų baravykų auselėmis, aukštaičių virtuvėje gerai žinomą grietinėje troškintą vištą bei daržovių blynelius su kuršišku lašišos tartaru iš Mažosios Lietuvos.
Tokiu būdu vienas iš mūsų šalyje veikiančių prekyboa tinklų pristatys Lietuvos rudens derlių.
R. Sakalienė ir minėtas virtuvės šefas iš šviežio rudens derliaus pagamins penkis autentiškus Lietuvos regionų patiekalus.
Per skirtingų Lietuvos regionų virtuvę bus susipažįstama ne tik su tradiciniais jų patiekalais, tačiau taip pat daugiau sužinoma ir apie to krašto žmones, kultūrą.
Pirmasis R. Sakalienės ir G. L. Demarco iš lietuviško rudens derliaus siūlomas patiekalas – marinuota lašiša su daržovių blyneliais pagal kuršių virtuvę.
Lašišos tartarui reikės:
šviežios lašišos (250 g), 2 valg. š. obuolių acto, 4 valg. š. obuolių sulčių, 5–6 kadagio uogų, pusės šaukštelio smulkinto peletrūno, šaukštelio šviežių čiobrelių, vieno mažo svogūno, 1 mažo rūgštesnio obuolio, 150 g morkų, 150 g moliūgo, 150 g cukinijos, 3 pilnų šaukštų viso grūdo miltų, 1 kiaušinio, aliejaus kepti, druskos, pipirų.
Pirmiausia lašišą supjaustykite kubeliais ir sudėkite į dubenį. Prieskonių trintuvėje sutrinkite kadagio uogas, sumaišykite su smulkintu peletrūnu ir čiobreliais. Kiek patrinkite, užpilkite actu, obuolių sultimis ir sumaišykite. Visą marinatą užpilkite ant lašišos, suberkite smulkintą svogūną, kubeliais pjaustytą obuolį. Užberkite druskos, pipirų ir gerai išmaišykite.
Palikite pasimarinuoti apie 15 min., o tuo metu sutarkuokite morką, moliūgą ir cukiniją. Daržovių masę sumaišykite su kiaušiniu ir miltais, įberkite druskos ir pipirų. Įkaitinkite aliejų keptuvėje, dėkite po šaukštą blynų masės ir kiek paspauskite. Apkepus apverskite. Suformuotus blynus kepkite, kol apskrus. Patiekite blynus su marinuota lašiša šalia arba ant viršaus.