Praėjusią savaitę žadėjau virti kruopų košę, aišku, nieko čia įdomaus, nieko nenustebinsi, todėl buvo kilusi mintis visai nerašyti šį savaitgalį, bet prisiminiau… brolį.
Keistai čia išėjo, kad būtent aš rašau receptus ir gaminu maistą, nors mūsų šeimoj vienintelis tikras kulinaras nuo mažumės buvo mano brolis, jam valgio gaminimas buvo aistra, o man, kaip minėjau pirmąkart rašydama, – pareiga. Tai mano brolis visada sugebėdavo preciziškai supjaustyti mėsytes, daržoves ir dabar kur tik nuvažiuojam, jis visada pristatomas atlikt šiuos darbus ir daro juos itin kruopščiai, gražiai. Jis turi visus geriausius peilius, galąstuvus ir kitus rakandus, be kurių gyvenimą tikrai galėjau įsivaizduot, bet papraščiausiai buvo gėda neturėt, o dar ir brolis liepė pirkt.
Vieną saulėtą žiemos sekmadienį kepė jis mums pyragą, pagal Jamie Oliver receptą, kurio fanas, o gal net ir fanatas, jis yra (jau tapau ir aš). Aišku, pyragas ne visai toks, koks turėjo būti, nes jame tiek citrusinių vaistų, kad kai kurie mūsų nebūtų galėję jo valgyti, todėl pateiksim jums mūsų supaprastintą receptą.
Jums reikės:
Pyragui:
120 g minkšto sviesto (pastovėjusio virtuvėje),
120 g cukraus,
4 didelių kiaušinių (sveikiausia – iš močiutės, bet jei neturit, tinka ir parduotuviniai),
180 g maltų migdolų (arba nemaltų – galit susimalti – bus pigiau),
30 g aguonų,
2 citrinų sultys ir žievelė,
130 g sijotų miltų ir šaukštelio kepimo miltelių.
Citrinų sirupui:
100 g smulkaus cukraus,
90 ml citrinų sulčių.
Citrininiam glajui (kurio mes nedarėme):
230 g cukraus pudros,
1 citrinos žievelė ir sultys
Jums reikės iš anksto iki 180°C įkaitinti orkaitę. 20 cm skersmens torto formos (su išimamu dugnu) dugną ir šonus ištepti sviestu ir iškloti sviestiniu popieriumi.
Mikseriu išsukite sviestą su cukrumi, kad būtų lengvas ir purus. Tada į masę po vieną įmuškite kiaušinius, nepamirškite kiekvieną gerai išplakti. Kai kiaušiniai išplakti su sviestu ir cukrumi, įmaišykite maltus migdolus, aguonas, citrinų žievelę, supilkite citrinų sultis ir suberkite sijotus miltus – viską gerai išsukame su mikseriu. Tešlą iškrėskite į skardą ir kepkite apie 40 minučių arba kol pagels (kaip patikrinti, ar pyragas iškepęs, jau esu rašiusi).
Citrinų sirupui pakaitinkite puode cukrų ir citrinų sultis, kol cukrus ištirps. Dar šiltą pyragą mediniu iešmeliu subadykite ir užpilkite paruoštą sirupą.
Mes savo pyragą apibarstėme cukraus pudra ir glajaus nedarėme, na, o jei darysite, tai nusijokite cukraus pudrą į dubenį, suberkite citrinos žievelę, supilkite sultis ir maišykite iki vienalytės masės. Kai pyragas beveik atauš, įdėkite jį į lėkštę ir atsargiai užpilkite glajų.
Skanaus Jums pyrago,-
Puodų Žonglierė