Kodėl toks pavadinimas? Panašų receptą radau senoje angliškoje receptų knygoje, kuri vadinasi „Spalvota receptų knyga“, knyga pirmąkart išleista 1970 metais, receptų joje yra tikrai puikių, o daugelį iš jų galime improvizuotai pasigaminti, aišku, čia pravers anglų kalbos žinios. Bet aš juk turėjau paaiškinti, kodėl taip pavadinau patiekalą.
Todėl, kad jį reikia patiekti taip, kaip kepi, o tai reiškia – įvyniotą į foliją, valgytojai nemato, kas viduj, viskas blizga, todėl man jis sukėlė tokias asociacijas… O kepimas folijoj, mano manymu, labai geras dalykas, man tikrai patiko, bet spręsti Jums.
Patiekalui reikės:
Kiaulienos karbonado gabaliukų (ar bet kokios kitos mėsos kepsniams kepti, aišku, orientuojamės į valgytojų skaičių),
ryžių,
šaldytų daržovių (aš naudojau morkų, žirnelių, šparaginių pupelių miksą),
svogūno laiškų arba poro,
druskos, pipirų, česnako (naudojau miltelius).
Vakarienę ruošiau penkiems valgytojams, todėl pirkau penkis karbonado gabalėlius, pirmiausia juos ištryniau prieskonių mišiniu (kurį visada gaminu pati tėvelių ir brolio dovanotoje Jamie Oliverio piestelėje su grūstuvėliu): jūros druska, įvairūs pipirai ir česnako milteliai, ir palikau stovėti porai valandų.
Vėliau išviriau ryžių (virkite tiek, kiek jums atrodo, kad reikia, nes ryžius su daržovėmis reikės dėti ant mėsos gabaliukų), kai ryžiai baigė virti, sudėjau į juos šaldytas daržoves ir išjungusi palikau pastovėti, kol paruošiau „laivus“ .
Į kepimo skardą dėjau folijos lapus, nebijokite atkirpti didesnių, nes reikės gražiai ir sandariai užlankstyti visus kraštelius, todėl šiuo atvėju geriau didesni, nei per maži.
Į „laivą“ tupdžiau mėsą, ant mėsos uždėjau susmulkinto poro ar svogūno laiškų, ant jų užkroviau sluoksnį ryžių su daržovėmis ir gražiai užlanksčiau kraštelius, kad folija būtų prigludusi prie „lakūnų“.
„Laivus“ su „įgula“ pašoviau į iki 170 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepiau 45 minutes (jei kepsneliai ploni, kepkite trumpiau). Po 45 minučių „laivus“ su visa folija „išlaipinau“ į lėkštes ir patiekiau į stalą ir jau valgytojai sprendė ir perkelė mūsų „flotilę“ į lėkštes ar valgė vos prakrapštę foliją.
Mums buvo skanu, to linkiu ir Jums.
P.S. Kitą savaitę, tikėtina, gaminsime itin originalų patiekalą … virsim kruopų košę. Mus supras tie, kurie dar už gruodį atlyginimų negavę.
Skanaus, – Puodų Žonglierė