Rugsėjo pabaigoje parduotuvių lentynas pasieks „Sveikas vaikas” ženklu pažymėti maisto produktai. Pirmieji gamintojai suskubę įrodyti, jog jų produkcijoje nėra naudojami cheminiai maisto priedai – kauniečių kukurūzų ir sausų pusryčių gamykla „Palasėja” bei kėdainiškių „Krekenavos” agrofirma.
„Šiuo metu ženklą suteikėme dviems produktams – sausiems pusryčiams ir pieniškoms dešrelėms. Nors gamintojai į mus kreipėsi prieš gerą mėnesį – ilgokai užtruko su tyrimu laboratorijoje susiję darbai. Šiuo metu taip pat bendraujame su duonos gamintojais. Jei rezultatai bus tinkami – jų gaminiai, pažymėti „Sveiko vaiko” ženklu, turėtų pasirodyti jau spalio pabaigoje”, – sakė projekto iniciatorius Linas Šivis.
Internete užgimusi iniciatyva „Sveikas vaikas” prieš mėnesį pakvietė visus gamintojus, nenaudojančius maisto priedų bei genetiškai modifikuotų organizmų, pažymėti savo produktus specialiu ženklu.
„Iš pradžių ženklinti maisto produktus atrodė gan nerealus sumanymas – dvejojom, ar atsiras tokie gamintojai. Džiugu, jog ir jie pradėjo jungtis prie šios iniciatyvos”, – kalbėjo L. Šivis
Maisto chemizacija tampa rimta pasauline problema. Lietuvą šią vasarą sukrėtė net keli skandalai, susiję su maisto pramonėje naudojamais kenksmingais chemikalais. Tai Rusijos embargas keturių didžiųjų Lietuvos įmonių pieno gaminiams, Anglijos draudimai mėsos gaminiams, JAV – šakočių ir gaiviųjų gėrimų importui.
„Sveikas vaikas” yra šį pavasarį internete susikūrusi pilietinė iniciatyva: skatinanti maisto produktų gamintojus nenaudoti kenksmingų maisto priedų ir siekianti į parduotuvių lentynas gražinti natūralesnius ir visiems prieinamus maisto produktus.
Internetiniame puslapyje www.sveikasvaikas.lt yra pateikta informacija apie maisto priedus bei galimą jų poveikį. Sudarytas maisto produktų katalogas, kuriame galima pasitikrinti, kokie priedai yra naudojami produktuose.