Ne paslaptis, kad įsukęs gyvenimo tempas dažnai veikia ne tik psichologinę būseną, bet ir sveikatą, o pirmiausiai tai pajunta mūsų skrandžiai.
Labai labai seniai – prieš gerus 20 (ir daugiau) metų, pirkdami duoną turėjome dvi alternatyvas: balta arba juoda. Mėsos skyriuje situacija buvo panaši – vėlgi dvi pasirinkimo galimybės: arba gausi, arba ne. Atsimenu, mama kelias valandas stovėdavo eilėse, tempdavo pilną pirkinių krepšį, o po to visą likusį laisvą vakarą gamindavo. O dabar… duonos yra tiek rūšių, kad tiksliai nežinodamas, ko nori, besirinkdamas gali praleisti ne vieną dešimtį minučių, mėsos skyrius lūžta nuo įvairių rūšių mėsos ir… jokių eilių! O mamos šiais laikais gamindamos praleidžia tiek laiko, kiek užtrunka pašildyti šaldytą maistą ar iš dėžutės išimti picą.
Greitai, greičiau, greičiausiai!
Dabar viskas paprasta – nori salotų, eini į didesnį prekybos centrą – rasi mažiausiai 15 rūšių, nori cepelinų – bent 5 skirtingų firmų šaldyti cepelinai tik ir laukia, kol bus nupirkti, nori makaronų – prašom! Užtruks tik 2 -3 minutes pašildyti mikrobanginėje ir gali valgyt. Rojus žemėje, bet ar iš tikrųjų? Laiko taupymo prasme, geresni variantą sugalvoti būtų sunku, tačiau maistingumo požiūriu nieko gero. Juk visas tas „greitas” maistas ilgai laikosi ne savo natūralių savybių dėka, o chemijos pagalba. Kalorijų kiekį gauname tą patį, o štai su kokybe reikalai ne kokie. Pagalvotum – gaudamas kalorijų, organizmas gauna energijos, taigi gali sau sėkmingai funkcionuoti. Tačiau vien tik kalorijų žmogui nepakanka. Jeigu norime, kad organizmas funkcionuotų, kad nepultų ligos, kad užtektų jėgų ir, kad galu gale, būtume atsparesni stresui, turime gauti pakankamą mineralinių medžiagų bei vitaminų kiekį, o juos organizmas geriausiai įsisavina iš natūralių produktų.
Kuo tikėti?
Šiais laikais daug rašoma bei kalbama apie sveiką mitybą, yra įvairiausių nuomonių – kartais paprastam žmogui gali būti sunku atsirinkti, kas yra kas. Vieni teigia, kad mėsa nėra gerai, kiti – atvirkščiai, kad mėsą valgyti privaloma, vieniems atrodo, kad pieno geriau nevartoti, o kiti teigia, kad būtent pienas yra geriausias mūsų tvirtų kaulų draugas. Kaip žinoti, ką valgyti, kad pasijustume darbingi, sveiki bei laimingi? Iš tikrųjų sveikai maitintis yra visai paprasta. Užtenka valgyti saikingai ir bent kiek varijuoti maistą. Juk jei obuoliai bei morkos yra sveikas maistas, tai dar nereiškia, kad pradėjus sveikai maitintis, reikia vagyti vien tik morkas ir obuolius. Taipogi ir saldumynai, traškučiai ir kitoks „šlamštas”- nereikia jų visiškai atsisakyti vien dėl to, kad tai nėra visavertis maistas. Kartas nuo karto pasmaguriauti nėra nuodėmė, bet maitinantis vien tik tokiu maistu, toli nenuvažiuosi.
Tai koks tas sveikas maistas?
Sveikas maistas duoda viską, ko reikia organizmui. Tai reiškia, kad vartojamame maiste turėtų būti pakankamai angliavandenių, baltymų bei riebalų. Kadangi pagrindinis mūsų energijos šaltinis yra angliavandeniai, reikėtų valgyti daug duonos, kruopų, bulvių, ryžių bei makaronų. Rupesnė duona yra skalsesnė, maistingesnė, tad ją vartoti yra sveikiau nei paprastą „batoną”. Vaisiai bei daržovės yra gyvas vitaminų šaltinis, tad jų rekomenduojama valgyti kiekvieno valgymo metu. Obuolys, kriaušė ar bananas yra geras užkandis, puikiai pakeičiantis sausainį ar traškučius. Labai svarbu kasdien suvalgyti baltymingo maisto, nes baltymai yra mūsų raumenų statybinė medžiaga. Ar tai bus mėsa, ar žuvis, soja ar pienas nėra didelio skirtumo – tai individualus dalykas. Tiesa, žuvies valgyti rekomenduojama dažniau, mat būtent žuvyje yra daug „gerųjų” riebalų, kurie yra labai svarbūs, norint būti sveiku bei energingu. Riebalai apskritai yra labai svarbūs normaliam organizmo funkcionavimui, tačiau ne visus riebalus valgydami jausimės gerai. Taip vadinami „kietieji” arba gyvuliniai riebalai yra virškinami sunkiau bei ilgiau, tad juos rekomenduojama keisti augaliniais. Energetine prasme jie ne ką prastesni už gyvulinius. dar vienas labai svarbus elementas, be kurio sunkiai išgyventume, yra vanduo. Tad reiktu nepamiršti suvartoti pakankamą kiekį vandens. Ypač, geriant daug kavos bei arbatos, nes kava ir arbata šalina skysčius.
Saikas – sveikatos brolis.
Kalbant apie sveiką mitybą, reikia nepamiršti vieno dalyko – visi mes esame skirtingi žmonės, tad kas tinka vienam, nebūtinai tiks kaimynui, ir atvirkščiai. Todėl labai svarbu yra klausytis savo organizmo ir neversti savęs per prievartą valgyti ar nevalgyti kažko vien dėl to, kad tai yra sveika arba nesveika. Svarbiausia yra saikas ir sveikas protas. Juk mūsų organizmas nėra šiukšlių dėžė, kad į ją mestume bet ką.
Reiktų nepamiršti ir maisto papildų, kurie skirti organizmui papildyti reikalingomis medžiagomis, nes kasdien jų pakankamai negauname. Vartodami vitaminų ir mikroelementų kompleksus papildysime organizmą šiomis medžiagomis. Pasirinkdami žuvų taukus, papildysime mūsų organizmą būtinomis omega- 3 riebalų rūgštimis.
Atsižvelgdami į šiuos du dalykus, gyvensime ilgai, sveikai ir laimingai! O ko daugiau reikia šiame gyvenime?
vitaminai.lt