Jau nuo senų laikų žmogus suko galvą kaip ilgiau išlaikyti nesugedusius maisto produktus, pagerinti skonį. Kai buvo pastebėta druskos skoninės ir konservavimo savybės, ji imta masiškai naudoti. Kad ilgiau išlaikyti nesugedusią mėsą, daržoves, jas ne tik sūdydavo, bet ir raugindavo. Šiais laikais, yra kur kas daugiau galimybių išlaikyti maisto produktus nesugedusius: konservavimas, šaldymas, rauginimas, apdirbimas aukštoje temperatūroje ir kt. Įmonės, masiškai gaminančios maisto produktus prekybai naudoja įvairias chemines medžiagas, kurios suteikia geresnį skonį, prailgina produkto galiojimo laiką, pagražina, apgauna žmogaus receptorius ir kt. Visi šie faktoriai didina įmonių pelnus. Medžiagos, kurios buvo nustatytos kaip žalingos žmogaus organizmui, buvo uždraustos, bet daugelis abejotinų medžiagų vis dar naudojamos, nes nėra pilnai įrodyta jų žala. Tokių medžiagų patariama nevartoti išviso, nes nėra pilnai aišku jų vartojimo pasekmės, kurios gali pasirodyti ir po pusės amžiaus.
Turbūt visi esate pastebėję, kad perkant maisto produktus parduotuvėse, daug jų laikoma ne šaldytuvuose, nors puikiai žinote, kad natūralūs tokie produktai iš kart sugestų. Tai – maisto priedų nuopelnas – produktai negenda laikomi net ir 25 laipsnių temperatūroje. Europos sąjungoje yra privaloma nurodyti maisto produkto sudėtyje esančius maisto priedus, kurie žymimi E raide. Patariama vengti blogai žinomų medžiagų, dirbtinių dažiklių. Maisto priedai žymimi raide E. E raidė yra Europos Ekonominės bendrijos ženklas. Ne visos E raide žymimos medžiagos yra tokios baisios, pavyzdžiui citrinos rūgštis žymima E330, kuri nelaikoma kenksminga. Prieš perkant produktus geriausia pasiskaityti jų sudėtį, vengti neaiškių, nežinomų priedų juose.
Su kokiais maisto priedais pirkti maisto produktus nuspręsti sunku, nes nėra vienareikšmiško atsakymo. Vienos suinteresuotos grupės giria tam tikrus priedus, kiti bando įrodyti jų kenksmingumą. Tokia kova jau vyksta ne pirmą dešimtmetį, daug priedų buvo uždrausta ir dabar nera vartojami. Kiekvienas saugantis savo sveikatą turėtų stengtis nevartoti greito maisto, maisto, kuriame yra neaiškių konservantų, produktų, kurių galiojimas įtartinai ilgas, maisto, su dirbtiniais dažikliais, modifikuotų produktų. Stengtis maistą gamintis patiems iš nepadorotų produktų (žalios mėsos, daržovių, miltų, vaisių). Jeigu daržoves auginti patiems nėra galimybių, pirkti jas iš pažystamų ūkininkų ar turgaus prekeivių. Vaisai, atvežti iš tolimųjų kraštų dažnai būna nupurkšti medžiagomis, kurias nuplauti labai sunku. Dėl to vaisius geriau pirkti turguje, įsitikinus, kad jie lietuviški ir nepurkšti. Gaminant maistą venkite importinių prieskonių, pasiskaitykite, ar juose nėra skonio stipriklių, PVZ natrio glutomato E621, kuris „apgauna” mūsų smegenis, o vėliau prie jo priprantama ir be šio priedo maisto produktai tampa beskoniai.
Konservantai – tai medžiagos, skirtos pailginti maisto vartojimo laiką, neleidžiančios atsirasti bakterijų, grybelių ir kt. Konservantai žymimi E raide, E200-E299.
Antioksidantai – tai medžiagos stabdančios maisto produktų oksidaciją, ilgiau išlaiko nepakitusi produkto išvaizda esant sąlyčiui su oru. Jie žymimi E300-399. Antioksidantai būna naturalūs ir sintetiniai. Sintetiniai antioksidantai gali silpninti imuninę sistemą, pasižymėti kancerogeniniu poveikiu. Šios medžiagos vertinamos nevienareikšmiškai.
Dažikliai skirti nuspalvinti maisto produktus, suteikti jiems reikiamą atspalvį. Jie žymimi E100-E199. Ne visi dažikliai yra žalingi, nes jų būna ir natūralių. Neigiamai vertinami sintetiniai ir neorganiniai dažikliai.
Emulsikliai – medžiagos, padedančios sudaryti ar išlaikyti dviejų ir daugiau nesimaišančių medžiagų (pvz., aliejaus ir vandens) pastovų mišinį maisto produkte. Jie žymimi E400-499. Nors emulsiklių yra daug, jų labai vengti neverta, nes populiariausi jų nekenksmingi.
Stabilizatoriai – tai medžiagos, leidžiančios išlaikyti pastovų dviejų ar daugiau nesimaišančių medžiagų išsisklaidymą maisto produkte, stabilizuojanti, išlaikanti ar sustiprinanti esamą maisto produkto spalvą, cheminę būseną. Populiariausi stabilizatoriai, taip, kaip ir emulsikliai, nelaikomi kenksmingais.
Saldikliai – medžiagos be cukraus, skirtos pasaldinti maisto produktus. Jos beveik neturi kalorijų. Jų vartojimas taip pat nėra labai teigiamai vertinamas, nes jie gali sumažinti cukraus kiekį kraujyje, gali turėti mutagenišką poveikį, pažeisti chromosomas, sukelti nervų sistemos sutrikimus, viduriavimą. Jie žymimi E900-E999.
Kiti maisto priedai: Tirštikliai, skaidrikliai, antiflomengai, rūgštingumą reguliuojančios medžiagos, aromatą ir skonį stiprinančios medžiagos.
Lietuvoje, maisto priedų naudojimą reglamentuoja higienos norma 53:2003 „Leidžiami vartoti maisto priedai”.
www.visireceptai.lt