Mėsos ir jos produktų, žuvies, makaronų, duonos, medaus mažmeninės kainos Lietuvoje vasario pabaigoje buvo gerokai didesnės negu prieš metus, kai kurios daržovės taip pat pabrango, pieno produktai atpigo.
Daugiausiai iš mėsos gaminių šių metų vasario 26 d., palyginti su vasario 28-ąja pernai, pabrango kilogramas šalto rūkymo ir pieniškos dešros – atitinkamai 33,9 proc. bei 31 proc., pranešė Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras.
Apie penktadalį daugiau kainavo jautienos nugarinė, kiaulienos kumpis su kaulu, karšto rūkymo dešros. Iš mėsos ir jos produktų per metus atpigo tik kalakutienos krūtinėlė (7,5 proc.) ir kiaulienos nugarinė (0,4 proc.).
Labiausiai iš žuvies produktų palyginamuoju laikotarpiu išaugo menkės filė (17,9 proc.) mažmeninė kaina. Kilogramas karpio ir Atlanto lašišos vasario pabaigoje kainavo po 14,4 proc., kilogramas sūdytos silkės – 14,1 proc. daugiau nei prieš metus.
Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro duomenimis, natūralus medus plastikiniame indelyje (kilogramas) per metus pabrango 36 proc., spagečiai – 15,6 proc., juoda duona – 14,2 proc., balta duona – 7,8 proc.
Iš daržovių palyginamuoju laikotarpiu gerokai pakilo nefasuotų ir fasuotų morkų, ilgavaisių agurkų kainos – atitinkamai 24,2 proc., 17,5 proc., 15,6 proc. Tuo metu kilogramas naujojo derliaus baltagūžių kopūstų atpigo 25,5 proc., kilogramas paprikų – 21,9 proc.
Centro duomenimis, daugiausiai iš pieno produktų per metus atpigo indelis natūralaus jogurto – 20,9 proc. Daugiau negu dešimtadaliu krito kai kurių rūšių grietinės, pieno, sviesto, tepaus riebalų mišinio, varškės sūrio kainos.