Šią savaitę Alytuje smirdėjo tiesiogine šia žodžio prasme. Mėšlu padavė ypatingai tose vietose, kurias pasiekė pietų, vakarų vėjai. Skaitytojų prašymu, kaip ir ankstesniais atvejais, kreipėmės į aplinkosaugininkus.
Nors jų atsakymas – nekonkretus, tačiau už reakciją dėkojame.
Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos teigimu, „šiuo laikotarpiu vykdomas rudeninis laukų tręšimas (Alytausgidas.lt pastaba: smarvė šį rudenį Alytuje fiksuota ne pirmą kartą), todėl galimas atvejis, kad ūkininkai ar žemės ūkio bendrovės per Alytaus miestą vežėsi mėšlą laukų tręšimui (pastaba: net mėšlo gausaus išpylimo ant važiuojamosios dalies Santaikos g. atveju smarvės nebuvo itin padaugėję), tręšė laukus, esančius netoli Alytaus“.
Pasak aplinkosaugininkų, mėšlu ir srutomis leidžiama tręšti iki lapkričio 15 d., tad ūkininkai galbūt skuba atsikratyti mėšlu ir (ar) srutomis.
Bet kuriuo atveju, paskleistas ant dirvos paviršiaus tirštasis ir skystasis mėšlas turi būti įterptas ne vėliau kaip per 24 valandas (išskyrus pasėlius, pievas ir ganyklas), taip pat draudžiama skystąjį mėšlą ir srutas skleisti šeštadieniais, sekmadieniais ir valstybinių švenčių dienomis arčiau kaip per 100 metrų atstumu nuo gyvenamojo namo be gyventojo sutikimo ir 300 m nuo gyvenvietės be seniūnijos seniūno sutikimo.
ATNAUJINTA
Aplinkosaugininkai patikslino, kad specialių reikalavimų tręšiant paukščių mėšlu nėra, šiuo atveju taikomi bendri mėšlo ir srutų tvarkymo aplinkosaugos reikalavimų aprašo reikalavimai.