Pirmadienis, 30 sausio, 2023
Alytausgidas.lt
DARBAS ALYTUJE
  • Kontaktai
  • Lauko reklama Alytuje
No Result
View All Result
RENGINIAI
  • Dzūkija
    • Alytus
    • Alytaus rajonas
    • Druskininkai
    • Lazdijai
    • Varėna
  • Aktualijos
    • Jaunimas
    • Švietimas
  • Verslas
  • 112
    • Eismas
    • Nelaimės
  • Sportas
    • Krepšinis
    • Futbolas
    • Rankinis
    • Lengvoji atletika
    • Kitos sporto šakos
  • Transportas
  • Videoreportažai
  • Laisvalaikis ir kultūra
  • Politika
Alytausgidas.lt
  • Dzūkija
    • Alytus
    • Alytaus rajonas
    • Druskininkai
    • Lazdijai
    • Varėna
  • Aktualijos
    • Jaunimas
    • Švietimas
  • Verslas
  • 112
    • Eismas
    • Nelaimės
  • Sportas
    • Krepšinis
    • Futbolas
    • Rankinis
    • Lengvoji atletika
    • Kitos sporto šakos
  • Transportas
  • Videoreportažai
  • Laisvalaikis ir kultūra
  • Politika
SKELBIMAI
RENGINIAI
No Result
View All Result
Alytausgidas.lt
No Result
View All Result
Home Kulinarinis gidas

Grybų pjauti peiliu nevalia, juos reikia rauti BARAVYKŲ RECEPTAI

2020-09-19
in Kulinarinis gidas
3
Grybų pjauti peiliu nevalia, juos reikia rauti BARAVYKŲ RECEPTAI

Paprienės miško gražuolis

Dalintis

Pirmosios rudens savaitės grybautojams buvo išties dosnios, bet jei dar nespėjote prisirinkti miško gėrybių, laiko tikrai yra – grybų sezonas tęsiasi iki pat sniego. 

„Dabar miškuose gausu baravykų, jau pradeda dygti ir šilbaravykiai, vėliau augs žaliuokės – jų bus tol, kol augimo nesustabdys sniegas ir šalnos. Sezonas dar nusimato pakankamai ilgas, jei tik orai leis. Svarbiausia, kad būtų lietaus, nes grybui reikalingas vanduo. Kitu atveju jų kotai tempiasi į viršų kirmija“, – sako grybautojų komandos „Krembliai“ direktorius V. Daugudis.

Patariama miške neeksperimentuoti ir rinkti tik tuos grybus, kuriuos tikrai žinote ir pažįstate, nors yra žmonių, kurie renka retesnius, mažiau pažįstamus grybus, tikėdamiesi pasigaminti labiau gurmaniškų patiekalų. Deja, tokius grybus lengva supainioti su nuodingais, todėl geriausia rinkti tuos, kuriuos gerai žinote. Pavyzdžiui, lengviausiai atpažįstami yra baravykai, voveraitės, raudonikiai.

Susiruošus grybauti, V. Daugudis visų pirma pataria tiksliai žinoti, į kokį mišką vyksite ir pasidomėti orais – pagal tai galėsite pasirinkti tinkamą apavą ir aprangą. Ji neturėtų būti pernelyg stora, kad nevaržytų judesių ir nesukaistumėte bevaikščiodami. Taip pat svarbu neužmiršti purškiklio nuo uodų ir erkių bei, žinoma, pintinės.

Ar tinka kibiras arba maišas? „Grybo jokiu būdu negalima dėti į plastikinę talpą, geriausiai tam tinka medinė pintinė. Pirmiausia, iš jos išbyra šiukšlės. Taip pat, jei šilta, kibire grybai šunta, iš jų pradeda lįsti kirmėlės, kurios puola kitus grybus“, – paaiškina grybautojas.

Grybus geriausia rinkti tik sveikus. Jei imate ir apkirmijusius, juos geriau dėti atskirai ar bent atskirti prieš važiuojant namo, kad kirmėlės neišragautų sveikųjų.

Dar viena dažna grybautojų klaida – naudojamas peilis. Anot V. Daugudžio, rudens gėrybių pjauti nevalia, grybai yra tik raunami. „Atsargiai įkišus pirštą, grybas labai gražiai išsirauna. Jį ištraukus, samanoje ar žemėje likusią skylutę reikia užspausti pirštu, kad grybiena nedžiūtų ir jos nepultų kenkėjai, – sako pašnekovas. – Grybą nupjovus, jo kotas toliau auga, pradeda kirmyti, pūti ir nupūdo grybieną.“

Patyręs grybautojas pataria miške būti vos prašvitus – ne tik dėl mažesnės konkurencijos, bet ir dėl to, kad grybai auga visą parą. Žinoma, naktį jie auga lėčiau, bet naktys ilgos, be to, atidrėkus samanoms jie lengviau pro jas išlenda.

Ir net jei miške jau sutinkate kitų grybautojų, tai dar nereiškia, kad grybų nerasite. Nėra tokio grybautojo, kuris išrinktų visus grybus, jie paliekami. "Aš pats grįžtu tuo pačiu takeliu, kur jau ėjau, grybavau, ir pats nustembu, kaip aš galėjau praleisti tokį didelį grybą“, – šypteli V. Daugudis.

Valyti ir apdoroti grybus derėtų kuo greičiau, geriausia – vos grįžus iš miško, kadangi jau kitą dieną galite rasti tik kirmėlių puotos likučius.

Grybų perteklių visada galima sumaniai panaudoti. Anksčiau buvo populiaru grybus marinuoti, tam yra daugybė įvairiausių receptų. Tiesa, tai atima daugiau laiko, be to, marinuojant grybus pasikeičia jų skonis, kvapas. Todėl vis daugiau žmonių grybus užšaldo – tam tinka tiek žali, tiek apvirti grybai. Dar viena alternatyva – grybus džiovinti. Tam skirtos specialios daržovių džiovyklės, o džiovinti grybai puikiai tinka pagardinti sriuboms ir kitiems patiekalams.

Skaniausi patiekalai su šviežiais grybais. Jei grįžote iš miško pilnomis pintinėmis baravykų – išbandykite šiuos receptus:

Baravykų troškinys

Reikės: 230 g šviežių baravykų (tinka ir šaldyti), 30 d. džiovintų ir iki miltelių sutrintų baravykų, 45 g alyvuogių aliejaus, 1 raudonosios paprikos, 1 žaliosios paprikos, 1 vidutinio dydžio morkos, 2 v. š. trintų pomidorų, 3 skiltelių česnako, žiupsnelio rūkytos paprikos miltelių, 125 ml nealkoholinio sauso raudono vyno, 230 g ryžių, 1,5 litro daržovių sultinio, nedidelio žiedinio kopūsto, supjaustyto nedideliais žiedynais.

Nedidelius baravykus plonai supjaustykite pjaudami išilgai tiek koto, tiek kepurės. Tik juos pakepinkite troškinimo keptuvėje, kol paruduos ir išimkite iš keptuvės. Tame pačiame aliejuje pakepinkite smulkintą česnaką, plonais griežinėliais pjaustytą morką, smulkintas paprikas ir visas nedideles likusias baravykų dalis. Kol daržovės kepinamos, užvirkite daržovių sultinį kartu su džiovintų baravykų milteliais. Į keptuvę sudėkite trintus pomidorus, kepinamą daržovių masę pagardinkite rūkyta paprika. Į keptuvę sudėkite ryžius, minutę patroškinkite ir supilkite nealkoholinį raudoną vyną. Maišant troškinkite keletą minučių ir tuomet supilkite sultinį. Troškiniui užvirus pagardinkite jį druska ir pamaišykite. Troškinimui skirtą keptuvę uždenkite dangčiu ir virkite 10 minučių ant vidutinės kaitros. Suberkite žiedinio kopūsto žiedynus, tačiau troškinio nemaišykite. Po 5 minučių ant viršaus suberkite kepintus baravykus, uždenkite dangčiu, nuimkite nuo viryklės ir prieš patiekiant leiskite keletą minučių pastovėti.

Kroketai su baravykais

Reikės: 200 g šviežių baravykų (tinka ir šaldyti), 50 g alyvuogių aliejaus, 100 g sviesto, 30 g svogūno, 170 g miltų, 800 ml kambario temperatūros pieno, žiupsnelio malto muskato riešuto, žiupsnelio druskos, 1-2 plaktų kiaušinių, džiūvėsėlių apvoliojimui, 300 g alyvuogių aliejaus virimui.

Supjaustytus grybus 3 minutes pakepinkite su 20 alyvuogių aliejaus įkaitintoje keptuvėje, pakepinus grybus išimkite ir į keptuvę supilkite likusius 30 g alyvuogių aliejaus, įdėkite 100 g sviesto ir sudėkite kubeliais supjaustytus svogūnus ir kepinkite juos apie 3 minutes iki skaidrumo, nuolat pamaišant. Į keptuvę suberkite miltus ir pakepinkite dar apie 3 minutes. Supilkite pieną, pagardinkite masę žiupsneliu malto muskato riešuto ir druska, nuolat maišykite. Praėjus 30 sekundžių suberkite kepintus baravykus ir nuolat maišant kepinkite apie 7 minutes. Gautą masę sudėkite į konditerinį maišelį ir leiskite jai atvėsti. Formuokite norimos formos kroketus, apvoliokite juos kiaušinių plakinyje ir džiūvėsėliuose, virkite įkaitintame alyvuogių aliejuje

Susijęstraipsniai

Naujas vyndarystės verslas rajone – medaliais jau apdovanotas vynas INTERVIU

Naujas vyndarystės verslas rajone – medaliais jau apdovanotas vynas INTERVIU

Aišku, kuriuose prekybos tinkluose Lietuvoje mažiausių maisto kainų yra daugiausia

Aišku, kuriuose prekybos tinkluose Lietuvoje mažiausių maisto kainų yra daugiausia

Metus „Lidl“ pradėjo lyginamąja reklama, „Norfa“ kainas lygina nuo pernai

Metus „Lidl“ pradėjo lyginamąja reklama, „Norfa“ kainas lygina nuo pernai

Laikinai nedirbo kai kurios parduotuvės FOTO. PAPILDYTA. ATNAUJINTA

Laikinai nedirbo kai kurios parduotuvės FOTO. PAPILDYTA. ATNAUJINTA

Sausio 1 d. Dzūkijos sostinėje dirbo tik keli prekybos tinklai

Sausio 1 d. Dzūkijos sostinėje dirbo tik keli prekybos tinklai

Naujuosius galima pasitikti žvejyboje

Naujuosius galima pasitikti žvejyboje

Mums labai svarbi Jūsų parama. Ačiū!
ShareSend
SKAITYTI KOMENTARUS (3)

Video rekomendacijos

Taip pat skaitykite

112

Vyrą sužalojo medžioklėje
Per avariją prie Alytaus pabiro žirniai VIDEO. FOTO
Iš Alytaus rajono gyventojo paimtas revolveris
Naujas pasienio sistemas „taisė“ metalo žirklėmis

Laisvalaikis ir kultūra

Vietoje turgaus paviljono Alytuje pradėjo veikti modernus sporto klubas VIDEO. FOTO
Pristatys į knygą sudėtas žinomų Lietuvos sovietmečio „laužytojų“ istorijas
Paskelbti turizmo sėkmingiausieji: oskaras – ir vienam iš Dzūkijos kurortų FOTO
Ieškantiems nuotykių: nematytas Druskininkų vietas kviečia atrasti sportuojant FOTO

Aktualijos

Keičiasi vežėjas: nuo vasario 1 d. pakuočių atliekas dalyje Alytaus regiono veš „Kauno švara”
Atsargiai, nepakliūkite interneto piratams: netikra svetainė socialinei paramai gauti
Alytaus kolegija skelbia patalpų nuomos konkursą FOTO
I. Ruginienė: kaupimas antros pakopos privačiuose pensijų fonduose – šimtmečio afera

Alytus

Vietoje turgaus paviljono Alytuje pradėjo veikti modernus sporto klubas VIDEO. FOTO
Alytaus miesto vadovai paaiškino, kaip panaudos rekordinį biudžetą VIDEO. INFOGRAFIKAI
Greitosios medicinos pagalbos tinklo reforma: Alytuje lieka skyrius, rajone – naujos pastotės
Patvirtintas Alytaus miesto savivaldybės biudžetas, šiemet ūgtelėjo ženkliai VIDEO

Alytaus rajonas

Greitosios medicinos pagalbos tinklo reforma: Alytuje lieka skyrius, rajone – naujos pastotės
Greideriais vietiniai rajono keliai bus lyginami, kai tik leis oro sąlygos PAPILDYTA. SKAITYTOJŲ FOTO. ATNAUJINTA
Ties dar vieną pėsčiųjų ir dviračių taką – drieksis tarp sodų bendrijų, pasieks Alytaus kaimą
Už leidimą kasinėti savivaldybės teritorijoje – vietinė rinkliava

Dzūkija

Vietoje turgaus paviljono Alytuje pradėjo veikti modernus sporto klubas VIDEO. FOTO
Alytaus miesto vadovai paaiškino, kaip panaudos rekordinį biudžetą VIDEO. INFOGRAFIKAI
Greitosios medicinos pagalbos tinklo reforma: Alytuje lieka skyrius, rajone – naujos pastotės
BMW X5 modelį patobulino slėptuvėmis

Verslas

Naujas vyndarystės verslas rajone – medaliais jau apdovanotas vynas INTERVIU
Alytaus kolegija skelbia patalpų nuomos konkursą FOTO
Alytuje savimi vėl patikėjęs futbolininkas artėja prie milijoninio kontrakto pasaulio vicečempionų šalyje
Apie ką reikia pagalvoti automobilį verslui įsigyjant 2023 metais

Videoreportažai

Vietoje turgaus paviljono Alytuje pradėjo veikti modernus sporto klubas VIDEO. FOTO
Girtas vairuotojas Alytuje sustojo tik ant šaligatvio VIDEO. FOTO
Kokia seniausia Alytaus data ir kas toks yra Alštatas? VIDEO. FOTO
Laukia dar vienas kantrybės iššūkis: Alytuje planuojamas naujas žiedas VIDEO. FOTO

Politika

Frakcijos „LVŽS Sprendimai ir atsakomybė“ pareiškimas: kodėl atlyginimai didėja tik kai kuriose įstaigose?
M. Mikutavičius: politikams naudotis savo kūryba neleisiu
I. Ruginienė: kaupimas antros pakopos privačiuose pensijų fonduose – šimtmečio afera
Žinomą Lietuvos politiką į Alytaus rajoną traukia ne tik sava sodyba INTERVIU

Sportas

LRF taurės „Final 4“ turnyrui pasirinktas Alytus VASARIO 4-5 D.
Vietoje turgaus paviljono Alytuje pradėjo veikti modernus sporto klubas VIDEO. FOTO
Pirmas DFK „Dainava“ naujokas šiemet – įvarčiais kontrolinėse rungtynėse pasižymėjęs užsienietis
Ieškantiems nuotykių: nematytas Druskininkų vietas kviečia atrasti sportuojant FOTO
  • Darbas Alytuje
  • Kopėčios
  • Kosmetika
  • Adidas batai
  • KET bilietai
  • Paskola verslui
  • namams24.lt
  • auksoisparduotuve.lt
  • beta.lt
  • grupinis.lt
  • Baldai internetu
  • Sportuojantys.lt
  • referatai
  • Greitos skyrybos internetu – skyrybų advokatai
  • drekintuvas
  • fotoepiliatorius
  • irigatorius
  • Nebegėda
  • O.D.A.
  • Courseplay FS22
  • Buitinės technikos remontas
  • grozioakademija.lt
  • venusCBD aliejus
  • terasustatyba.lt
  • indigroup.lt.
  • garažo vartai
  • personalo atranka
  • Lelo
  • Giluminiai vandens siurbliai
  • esta viza
  • SitAndGo
  • bobutespaskola.lt
  • SEONETA
  • muresta.lt
  • Bigbank
  • www.klipshop.lt
  • Aulinukai
  • Srotas24
  • Zuza.lt – prekybos centras internete

© 2022 Alytausgidas.lt - Populiariausias Dzūkijos portalas

No Result
View All Result
  • Pagrindinis
  • Dzūkija
  • Aktualijos
  • Laisvalaikis ir kultūra
  • Sportas
  • 112
  • Verslas
  • Videoreportažai
  • Įdomu
  • Skelbimai
  • Pranešk naujieną

© 2022 Alytausgidas.lt - Populiariausias Dzūkijos portalas