Su artėjančia vasara prasideda naujo sezono ledų mados. Nuo jų neatsilieka ir pasaulyje vieno mėgstamiausio, gaiviausio produkto gamintojai Alytuje.
Dzūkijos sostinėje veikiančios pieninės ledų cechas taip pat jau pasiūlė naujienas, jos pagamintos iš 100 proc. lietuviško pieno, o nuo šiol kai kurių rūšių sudėtyje yra ne mažiau 15 proc. uogų, vaisių įdaro.
Lietuvoje, Estijoje skanaujami, Vokietijoje platinti jau planuojami alytiškių ledai labiausiai mėgstami dėl seno gero plombyro, jo gerbėjų gretos pagausėti dar turėtų dėl neseniai įvykusių premjerų.
Į vyresniųjų vaikystės prisiminimus, matyt, geruoju nukėllė „Sever vintage“ plombyras su razinomis vafliniame puodelyje. Šiemet netrūksta ir naujienų: „Piemenėlio“ plombyras su kriaušių įdaru arba plombyras su rabarbarų ir aviečių įdaru, o taip pat plombyras su mėlynių įdaru. „Lolo“ ledų šeimą papildė plombyras su kepintais, sūdytais žemės riešutais ir karamelės skonio įdaru vafliniame puodelyje bei sutirštinto pieno plombyras su kakavinių sausainių gabalėliais vafliniame puodelyje.
Šiuo metu alytiškiai gamina apie 40 valgomųjų ledų, palyginimui: pirmaisiais metais buvo 15, o 2015 m. – 25 rūšys.
Alytaus pieninėje vidutiniškai dirba per 70 darbuotojų, be ledų jie gamina jogurtus, grietinę, kefyrą, kefyro gėrimą, pasukų gėrimą, sviestą, varškę, varškės ir fermentinius sūrius, perdirba pieną, iš viso – virš 70 rūšių pieno gaminių.
Pieninės apyvarta siekia 17,2 mln. eurų be PVM, ji pagamino 15,42 tūkst. tonų produkcijos 2019 m., o ledų cechas – 8,38 mln. porcijų ledų ir 101 toną ledų dėžutėse (po 0,5 kg).
Alytaus pieninė, prie kurios Putinų gatvėje ledų cechas veikia nuo 2013 m., taip pat ir šalia dirbantis konservų cechas savo produkciją su Lietuvos bendrovei „Rivona“ priklausančiais prekė ženklais tiekia ne tik pirkėjams mūsų šalyje (didžioji dalis – „Norfai“), tačiau ir Airijos, Baltarusijos, Čekijos, Didžiosios Britanijos, Estijos, Graikijos, Italijos, Izraelio, JAV, Kinijos, Latvijos, Lenkijos, Nyderlandų karalystės, Rusijos ir Vokietijos rinkoms.