Šiuo laikotarpiu, kai daugumai tenka laiką leisti neišeinant iš savo namų, yra puiki proga atrasti save virtuvėje ir nustebinti artimuosius. Ar maisto gamyba gali tapti savotiška meditacijos forma? Tikrai taip. Jeigu to dar nepatyrėte, pabandykite tai ir įsitikinsite patys, o galutinis rezultatas jus dar labiau nustebins.
Žmogus yra tai, ką jis suvalgo, byloja sena išmintis. Viskas, ką suvalgome ar išgeriame, tampa mūsų kūnu. Dažniausiai to nepastebime, tačiau atidžiau žvelgdami į save ir sąmoningai stebėdami, kaip valgis bei gėrimas veikia savijautą ir sveikatą, galėtume aiškiai pamatyti mitybos ir sveikatos ryšį. Ne tik fizinės, bet ir dvasinės.
Maistas nėra tik tam tikros jo maistinės sudedamosios dalys, bet ir dar kai kas daugiau ir nepalyginamai svarbiau… Tai – nematoma energija, kuri su meile arba „ne meile“ sudedama į gaminamą patiekalą ir jį valgant įsisavinama tuo maistu besivaišinančiojo.
Ar kada nors susimąstėte, kodėl močiutės kepti blynai patys skaniausi? O mamos gaminti cepelinai ar kepta duona pati gardžiausia? Atsakymas vienas – todėl, kad maistas gamintas su meile ir be jokių išskaičiavimų. Kai gamini su meile, tai virtuvė – erdvė, kurioje gimsta kulinariniai šedevrai – virsta magiška oaze.
Tvarkinga aplinka, puiki nuotaika, meditacinė muzika, pozityvios mintys ir besąlygiškas dėmesys dabarties momentui neabejotinai sukuria palankią atmosferą kūrybiškam patiekalo gimimui nuo pat jo užmanymo iki galutinio pateikimo.
Ruošdami maistą neskubėkite, išmeskite iš galvos nereikalingas mintis. Matykite tik produktus, kurkite viziją, kokie jie bus po penkių minučių, pusvalandžio ar valandos, kai iškeps, išvirs ar išsitroškins. Tai – savotiška magija, užburianti, įtraukianti.
Pagalvokime apie pagaminto maisto svarbą ir naudą organizmui. Mintyse sau ir šeimai linkėkite, kad maistas duotų sveikatos, stiprybės ir grožio, o pavalgę visi jaustųsi kupini jėgų, neapsunkę, linksmi. „Sudėkite“ į ruošiamą patiekalą pačias geriausias mintis.
Man, kaip sveikos gyvensenos entuziastei, mityba yra labai svarbus elementas, kuriam skiriu didelį dėmesį. Noriu su jumis pasidalinti vieno patiekalo – pyragėlių su daržovėmis – savo gamybos istorija. Indiški viso grūdo Samosa pyragėliai – tikras pasigardžiavimas vegetarams ir ne tik! Šie pyragėliai šiek tiek primena čeburėkus, tačiau nėra tokie riebūs, o įdarui tinka visi mėgstami ingredientai.
Sudėtis:
- 2 saldžiosios bulvės (batatai)
- 1 morka
- 1 stiklinė žaliųjų žirnelių
- 1 nedidelė cukinija
- 1 saldžioji paprika
- 1 svogūnas
- 150 g lydyto sviesto Ghy
- 2 stiklinės viso grūdo kvietinių miltų
- 2 stiklinės viso grūdo avižinių miltų
- ½ a.š. druskos
- indiškų arba kitų jūsų pamėgtų prieskonių
- 1 a.š. ciberžolės
- 200 ml vandens
Paruošimas:
Išmaišome miltus, ciberžolę, druską, ghi ir vandenį. Išminkome tešlą, pridengiame drėgnu skudurėliu ir pastatome į šalį. Smulkiai supjaustome daržoves. Smulkiai supjaustome daržoves, pakepiname jas su pasirinktais prieskoniai lydytame svieste ir paliekame atvėsti. Iškočiojame tešlą, sudedame įdarą ir formuojame norimo dydžio pyragėlius. Kepame orkaitėje 200 laipsnių C temperatūroje 25-30 min.
Tik nepamirštame svarbiausio ingrediento – meilės.
Skanaus!
Jūratė Marčiulaitienė