Alytaus rajono savivaldybėje apsilankė Užgavėnių persirengėliai iš Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų bataliono.
Linksmai nusiteikusius ir su kalendorine žiema, nes tikroji su šalčiu, sniegu ir pūgomis taip ir nepasirodė, atsisveikinti atvykusius svečius priėmė rajono meras Algirdas Vrubliauskas ir administracijos direktorė Gintarė Jociunskaitė. Persirengėliai griežė smuiku ir savivaldybės vadovus pakvietė šokiui, pavaišino Užgavėnių simboliu blynais ir arbata.
Rajono meras A. Vrubliauskas padėkojo persirengėliams už apsilankymą ir tradicijų puoselėjimą.
Užgavėnės – žiemos šventė, simbolizuojanti žiemos išvarymą siekiant prisišaukti pavasarį bei žyminti paskutinę žiemos mėsiedo dieną. Pagrindiniai šventės simboliai – persirengėliai, kaukės, blynai, Lašininio ir Kanapinio kova, Morės deginimas.
Užgavėnės rajone antradienį švenčiamos renginiuose – Dauguose, Mikalave, Miklusėnuose, Nemunaityje, Punioje, o Alytaus mieste – kultūros centre.
Kokios Užgavėnės be blynų?
RECEPTAI
Grikių ir varškės blynai su obuoliais
Blyneliams prireiks:
Stiklinės virtų grikių
100 g varškės
Kiaušinio
2 šaukštų miltų
Arbatinio šaukštelio cukraus
50 ml šilto pieno
Obuolio
Gaminimas:
Į varškę įmušame kiaušinį, įdedame cukraus ir viską išmaišome. Tuomet į mišinį įpilame šildytą pieną, įdedame sutarkuotą obuolį, grikius, druską ir viską gerai išmaišome. Įdedame miltus ir dar kartą viską gerai išmaišome. Šaukštu įkaitintoje keptuvėje ant aliejaus išdėliojame blynus ir po keletą minučių pakepame iš abiejų pusių. Keptus blynus patiekiame su mėgstamu pagardu.
Blynai su ožkos sūriu
Blyneliams prireiks:
450 g ožkos sūrio
2 kiaušinių
4 valgomųjų šaukštų cukraus
Stiklinės miltų
Pusės arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
Šiek tiek druskos
Gaminimas:
Į dubenį dedame ožkos sūrį ir šakute ar šaukštu sutriname iki vientisos masės. Dedame kiaušinius, druską, tris ketvirtadalius stiklinės miltų ir viską gerai išmaišome. Iš šios masės formuojame blynelius, kuriuos išvoliojame likusiuose miltuose ir kepame keptuvėje iš abiejų pusių po 2-3 minutes. Iškeptus blynus galima patiekti su grietine, uogiene ar medumi.
Žalieji brokolių blynai
Blyneliams prireiks:
Nedidelio brokolio
2 kiaušinių
Apie 35 g parmezano sūrio
3 šaukštų miltų
2-3 skiltelių česnako
Šiek tiek druskos ir pipirų
Gaminimas:
Brokolio žiedus nuplauname ir verdame garuose 5-6 minutes. Pavirtus žiedus nuplauname šaltu vandeniu. Tuomet juos smulkiai supjaustome, maišome su kiaušiniais, tarkuotu parmezano sūriu, miltais, druska pipirais ir smulkintu česnaku. Svarbu šį mišinį gerai išmaišyti. Tuomet belieka blynus kepti keptuvėje ant aliejaus, kol jie gražiai apskrus. Iš keptuvės išimtus blynus rekomenduojama sudėti ant popierinio rankšluosčio. Taip pasišalins aliejaus likučiai. Iškeptus blynus galima patiekti su grietine, nesaldintu jogurtu ar kitu mėgstamu padažu.