16 c Alytus
Trečiadienis, Spalio 16d.
VerslasRėmėjų turinys
2019 Spalio 10d.
0

Tobulėjančiai „Alitai“ – vertingos Italijos vyno ekspertų įžvalgos

titleNuotraukų galerijaPasak „Alitos“ gamybos vadovo Algirdo Ragelio, užmegzti ryšius su visame pasaulyje pripažintais vyno guru paskatino noras tobulėtiMartyno Rudzinsko nuotr.

Siekdama ugdyti darbuotojų kompetenciją, profesinių žinių bagažą, o taip pat tobulinti produkciją ir pasiūlyti vartotojams naujienų, „Alita“ jau kone  metus sėkmingai bendradarbiauja su pasaulyje pripažintais vyno ekspertais iš Italijos. Partnerystės rezultatai pranoksta lūkesčius.

Bendradarbiauti su Italijos vyno gamybos konsultavimo bendrove „GiottoConsulting“ lietuviškoji „Alita“ ėmė praėjusių metų rudenį. Šiuo metu italų bendrovė vyno versle skaičiuoja jau daugiau nei dešimties metų patirtį, konsultuoja vyndarius daugiau nei dešimtyje valstybių.

Pasak „Alitos“ gamybos vadovo Algirdo Ragelio, užmegzti ryšius su visame pasaulyje pripažintais vyno guru paskatino noras tobulėti, perprasti naujausius putojančių vynų gamybos metodus ir technologijas. Be to, lietuviai užsibrėžė sukurti naujų, pasaulines gėrimų tendencijas atspindinčių produktų.

„Dėl išskirtinės kompetencijos ir aukštų rezultatų šiandien mūsų partneriais tapusią konsultavimo bendrovę gerai žino kone kiekvienas vyndarys. Italijoje vynų specialistai, vadinami enologais, yra baigę specialias enologijos studijas, kurių programos yra sudarytos remiantis ilgametėmis Italijos ir viso pasaulio vyno gamybos tradicijomis. Europoje tik 5 universitetai gali pasiūlyti tokias studijas. Lietuvoje tokių ekspertų, teikiančių konsultavimo paslaugas gamybos įmonėms, deja, nėra. Todėl ši galimybė pasisemti žinių iš pasaulyje pripažintų vyno žinovų mums ypač vertinga – šiais laikais, kai technologijos taip greitai tobulėja, mokytis privalu nuolatos“, – teigia A. Ragelis. 

„GiottoConsulting“ ekspertai teigia, kad jiems šis bendradarbiavimas suteikė vertingų žinių apie Lietuvą ir visą Šiaurės Europos regioną.

„Pirmasis apsilankymas „Alitos“ gamykloje mums buvo tikra staigmena: negalvojome, kad Lietuvoje, kuri Europoje garsėja kitokiais alkoholiniais gėrimais, yra toks stambus putojančių vynų gamintojas. Ne mažiau nustebino ir „Alitos“ putojančių vynų įvairovė: nors gamybos mastai dideli, kartu siekiama prisitaikyti ir patenkinti skirtingus vartotojų skonius“, – sako didelę patirtį turintis „GiottoConsulting“ atstovaujantis vyno gamybos konsultantas Mattia Calesso.  

Patobulėjo visapusiškai

Sėkmingai užgimusį bendradarbiavimą su italais „Alita“ skyrė į du etapus: įsiklausę į konsultantų rekomendacijas pirmiausia įdiegė rūšinio aromatinio putojančio vyno technologiją, po to – tobulino putojančio vyno gamybą.

„Mūsų partnerystė nuo pat pradžių buvo ypač intensyvi. Nesyk pas mus į Lietuvą, Alytų, keliavę vyno gamybos konsultantai pirmiausia nuodugniai įsigilino į mūsų gamybos technologiją, savo laboratorijoje Italijoje atliko daugybę išsamių mūsų produkcijos tyrimų, kurių metu vertino gaminius net pagal keliasdešimt parametrų. Tuomet suradę, kaip dar galėtume pagerinti produktų kokybę, skonį, ilgaamžiškumą ir kitas savybes, sudarė veiksmų planą ir pateikė rekomendacijų“, – pasakoja A. Ragelis. 

Rezultatas – šiandien „Alita“ siūlo dar aukštesnės kokybės putojantį vyną, kadangi produkciją patobulino net keliais aspektais. Tuo metu gamyklos darbuotojai turėjo galimybę mokytis iš savo srities profesionalų.

„Partnerystės metu mūsų gamyklos darbuotojai turėjo galimybę įgauti vertingų žinių ir praktinių įgūdžių, kokių nesuteikia jokie Lietuvos universitetai. Remdamiesi įgytomis žiniomis, patobulinome produkciją. Visų pirma, nors putojančio vyno, taip pat vyno, galiojimo laikas yra neribotas, bėgant laikui gėrimų būklė  gali kisti. Todėl vienas iš mūsų tikslų bendradarbiaujant su šiais specialistais buvo taip patobulinti savo produkciją, kad ši kuo ilgiau išliktų šviežia ir patraukli vartotojui. Tikslą sėkmingai pasiekėme. Taip pat didelį dėmesį skyrėme gėrimų aromatui – siekėme, kad šis kuo geriau atsiskleistų, bei putojančių vynų burbuliukų žaismui. Skamba linksmai, bet mes tikrai tobuliname savo gėrimų burbuliukus – siekiame, kad gėrimui patekus į taurę jie išsilaikytų ilgiau, o jų žaismas taurėje būtų tolygus ir juntamas skonyje“, – šypsosi „Alitos“ gamybos vadovas. 

Be to, galima sakyti, kad italų patarimai padėjo „Alitai“ sukurti dar lietuviškesnę produkciją, mat nuo šiol gamykloje galima atlikti ir pirminę putojančio vyno fermentaciją.

„Iki šiol eilę metų „Alita“ iš partnerių Italijoje bei Ispanijoje parsiveždavo jau pagamintą vyną –  gamykloje Lietuvoje vykdavo antrinė fermentacija, kurios metu veikiant ypatingos rūšies mielėms gėrimuose susidaro natūralūs burbuliukai. Tačiau dabar į gamyklą jau turime sąlygas atsivežti vynuogių misą – pirminę žaliavą vynams gaminti. Tai reiškia, kad kai kurias putojančio vyno rūšis „Alitoje“ dabar galime gaminti nuo pat pradžių“, – paaiškina A. Ragelis. 

Pasinaudodama naujomis galimybėmis „Alita“ jau papildė ir savo produktų krepšelį, sukurdama naują, kone perpus silpnesnį putojantį vyną.

Toliau bendradarbiauja per atstumą

M. Calesso „Alitos“ darbuotojus apibūdina kaip atsidavusius darbui, profesionalius, žinančius savo galimybes ir kartu trokštančius tobulėti, perprasti naujus vynų gamybos metodus ir technologijas. Taip pat jį nustebino, kaip Alytaus gamykloje sustyguotas žmonių darbas ir paskirstytos atsakomybės.

„Lietuvoje dirbome keliais frontais. Remdamiesi savo ilgamete putojančių vynų gamybos patirtimi, siekėme patobulinti kai kurias praktikas ir įvesti moderniausias kokybės kontrolės, putojančio vyno gamybos ir vyno stabilizavimo koncepcijas“, – sako Mattia Calesso.

Jis priduria, kad vyno gamybos srityje svarbiausia neužmigti ant laurų ir toliau gerinti gaminamų vynų kokybę – tai bus didžiausias „Alitos“ iššūkis. Toliau bendradarbiavimą su italais „Alita“ tęsia per atstumą – esant poreikiui, kreipiasi į konsultantus dėl papildomų patarimų ar rekomendacijų kuriant naujus gaminius bei renkantis vynus jau gaminamiems produktams, turi galimybę toliau naudotis laboratorijos paslaugomis.

Investuoja nuolat

Gamybos specialistų žinių gilinimas, gamybos technologijų atnaujinimas ir produkcijos tobulinimas – tik dalis per pastarąjį laikotarpį įgyvendintų „Alitos“ investicijų. Kiek anksčiau „Alita“ reikšmingai modernizavo ir gamykloje veikiančią įrangą.

Antai prieš porą metų gamykloje įdiegta naujoji lyderiaujančio pasaulyje putojančių vynų gamybos įrangos gamintojo produktų išpilstymo linija, į kurią „Alitą“ valdanti bendrovė „MV GROUP Production“ investavo apie 1 milijoną eurų.

„Ši linija – nepalyginamai modernesnė už buvusią, kuri gamykloje veikė dar sovietiniais metais. Taip pat gerokai greitesnė, teikianti daugiau galimybių ir smarkiai palengvinanti procesus“, – džiaugiasi A. Ragelis.

Maža to, „Alitoje“ taip pat įrengti ir modernūs sandėliai, į kuriuos „MV GROUP Production“ investavo apie 5 milijonus eurų. Naujieji sandėliai – ne tik kur kas didesnio ploto nei buvę, bet ir užtikrinantys žymiai geresnes sąlygas produktams laikyti. Be to, gaminiai naujuosius sandėlius lengvai pasiekia specialiu konvejeriu – jų nebereikia specialiai vežti vilkikais.

Fotogalerija

  • „Alitos“ vyno gamyklą valdo „MV GROUP Production“
  • Italų patarimai padėjo „Alitai“ sukurti dar lietuviškesnę produkciją, nes nuo šiol gamykloje galima atlikti ir pirminę putojančio vyno fermentaciją
  • Partnerystės metu gamyklos darbuotojai turėjo galimybę įgauti vertingų žinių ir praktinių įgūdžių

Komentarai

0
Komentarų nėra. Parašyk komentarą pirmasis!
traffix.lt

Šią savaitę Dzūkijoje

  • Grupės DAR  koncertas Alytuje
  • Komedija „Man gal magnio trūksta?“