Lietuvoje 41% vyrų ir 30% moterų į arbatos ar kavos puodelį deda 2 šaukštelius arba daugiau cukraus, gaiviuosius gėrimus 1 kartą per savaitę arba dažniau vartoja 34% suaugusių vyrų ir 22% moterų.
Tyrimai rodo, kad daugelyje pasaulio šalių cukraus valgoma per daug.
Cukrus yra dažnai vartojamas angliavandenis, kuris maistui suteikia saldų skonį. Yra įvairios cukraus rūšys – gliukozė, fruktozė, laktozė, maltozė ir sacharozė (stalo cukrus).
Kai kurie cukrūs (gliukozė, fruktozė, laktozė) natūraliai susidaro vaisiuose, daržovėse ir kitame maiste, tačiau daug vartojamų maisto produktų savyje turi pridėtinio cukraus – t.y. cukraus, kurį mes patys dedame į maistą, kad pagerintume skonį arba kurio į produktą prideda gamintojai.
Kai kurios šalys tam, kad sumažintų cukraus vartojimą, įvedė mokesčius sultims ir saldiesiems gėrimams su pridėtiniu cukrumi, kadangi šie gėrimai didina vaikų nutukimą ir diabeto paplitimą tarp suaugusiųjų.
Pagrindiniai pridėtinio cukraus šaltiniai yra gaivieji gėrimai, pyragai, šokoladas, vaisių gėrimai ir desertai. Pavyzdžiui, vienoje kokakolos skardinėje gali būti iki 7 arbatinių šaukštelių cukraus, o vidutinio dydžio šokolado plytelėje – iki 6 arbatinių šaukštelių cukraus.
Kaip sumažinti cukraus kiekį
Jeigu norite sumažinti pridėtinio cukraus suvartojimą iki rekomenduojamo lygio (mažiau nei 10% paros energijos kiekio) patariama:
• sumažinkite cukraus kiekį, reguliariai dedamą į gėrimus ar maistą, tokius kaip arbata, kava, košė, dribsniai ar blynai
• ribokite maisto, turinčio daug cukraus, vartojimą, taip pat venkite saldžių gėrimų
• pakeiskite cukrumi saldintus gėrimus becukriais
• skaitykite maisto produktų etiketes, palyginkite produktus ir pasirinkite tuos, kuriuose yra mažiausias kiekis pridėtinio cukraus
• kepdami pyragus, trečdaliu sumažinkite cukraus kiekį, nurodytą recepte
• Bandykite pakeisti recepte nurodytą cukrų prieskoniais (cinamonu, imbieru, migdolais ar vanile)
• Vietoje cukraus į košes ar dribsnius dėkite vaisių
Kaip sumažinti vėžio riziką
12 rekomendacijų, kaip sumažinti riziką susirgti vėžiu, pateikiama ketvirtosios redakcijos Europos kovos su vėžiu kodekse:
• Nerūkykite. Nevartokite jokių tabako gaminių.
• Pasiekite, kad jūsų namuose nebūtų rūkoma. Palaikykite nuostatą nerūkyti jūsų darbo vietoje.
• Siekite, kad jūsų kūno svoris būtų normalus – palankus sveikatai.
• Būkite fiziškai aktyvūs kiekvieną dieną. Ribokite laiką, kurį praleidžiate sėdėdami.
• Maitinkitės sveikai: valgykite daug viso grūdo produktų, ankštinių ir kitokių daržovių bei vaisių, ribokite kaloringo maisto (turinčio daug cukraus ir riebalų) vartojimą, venkite saldžių gėrimų, venkite apdorotos mėsos (rūkytų mėsos produktų, konservų ir pan.), ribokite raudonos mėsos ir sūraus maisto vartojimą.
• Ribokite bet kokios rūšies alkoholio vartojimą. Siekiant išvengti vėžio geriausia jo nevartoti visai.
• Venkite per ilgai būti saulėje, ypač nuo to saugokite vaikus. Naudokitės apsaugos nuo saulės priemonėmis. Nesinaudokite soliariumais.
• Saugokitės vėžį sukeliančių medžiagų poveikio savo darbo vietoje vadovaudamiesi saugaus darbo instrukcijomis
• Išsiaiškinkite, ar nesate veikiami natūraliai jūsų namuose susidarančios pernelyg didelės koncentracijosradono spinduliuotės. Imkitės priemonių jai sumažinti.
• Kūdikio žindymas mažina motinos riziką susirgti vėžiu, ypač krūties. Jei tik galite, žindykite savo kūdikį. Pakaitinė hormonoterapija (PHT) didina tam tikrų formų vėžio riziką. Ribokite PHT vartojimą.
• Suteikite galimybę savo vaikams dalyvauti skiepų programose: hepatito B (naujagimiams), žmogaus papilomos viruso (ŽPV) (mergaitėms)
• Dalyvaukite atrankinės patikros programose dėl vėžio: gimdos kaklelio vėžio (moterys), krūties vėžio (moterys), storosios žarnos vėžio (vyrai ir moterys).
Pagal Europos kovos su vėžiu kodeksą