18 c Alytus
Pirmadienis, Liepos 22d.
Kulinarinis gidas
2019 Birželio 22d.
1

Joninės įmanomos ir... be šašlykų ar dešrelių (RECEPTAI)

titleAlytausgidas.lt nuotr.

Joninėms nebūtina kepti šašlykų. Prekybos centrų atstovai pastebi, kad pirkėjai dažniausiai perka šašlykus (pardavimai pakyla daugiau nei 50%), dešreles (paklausa išauga dukart), vištienos sparnelių, blauzdelių, tačiau populiarėja ir kiti mėsos patiekalai, taip pat kepimuri skirti sūriai.

Sūris gali būti kepamas tiek grilyje, tiek orkaitėje ar keptuvėje i nenaudojant papildomų riebalų. Griežinėliais supjaustytą sūrį dažniausiai reikia kepti tol, kol jis gražiai apskurs ir tada skanauti. Sūris, kuris yra pagamintas iš karvės, avies ir ožkos pieno, idealiai tinka kepimui grilyje, nes skirtingai nuo kitų rūšių sūrių, jis išlaiko savo formą.

O jeigu... žuvis tešloje su keptomis bulvių skiltelėmis ar cukinijų, kukurūzų kepsneliai su pitos traškučiais, o gal kepsneliai su traškučiais?

Aštri aviena su džiovintomis slyvomis

Reikia:
•    1 kg minkštos avienos;
•    250 g džiovintų slyvų (be kauliukų);
•    5-6 vidutinio dydžio bulvių;
•    1 didelio svogūno;
•    2  vnt. morkų;
•    1 čili pipiro;
•    150 ml aliejaus;
•    500 ml karšto vandens;
•    apie 25 vnt. kvepiančių pipirų žirnelių;
•    1 a. š. kmynų;
•    2 a. š. kalendros;
•    1 a. š. malto kardamono;
•    šiek tiek druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.
Gaminame:
Avieną supjaustykite didesniais gabaliukais. Į didelį, kepimui grilyje pritaikytą, puodą supilkite aliejų ir ten sudėkite avienos gabaliukus. Tuomet suberkite kalendrą, kvapniuosius pipirus, kardamoną ir dėkite ant grilio pakaitinti tol, kol atsiskleis prieskonių aromatas. Ten pat sudėkite avienos gabaliukus ir pamaišydami kepkite apie 20 minučių. Per tą laiką nulupkite ir supjaustykite svogūną pusžiedžiais. Morkas taip pat nuvalykite ir supjaustykite griežinėliais. Į puodą suberkite svogūnus, morkas ir pakepinkite kelias minutes. Į apkepintas daržoves įpilkite 500 ml karšto vandens ir išmaišykite.

Uždenkite dangčiu, puodą uždėkite ant grilio ir troškinkite apie valandą laiko. Per tą laiką nuplaukite džiovintas slyvas, užpilkite jas karštu vandeniu ir palikite keliolikai minučių pastovėti. Nuvalykite ir didesniais gabaliukais supjaustykite bulves. Vėliau nuo grilio nuimkite puodą su aviena bei daržovėmis ir į jį sudėkite bulves, berkite druskos, pipirų ir atsargiai pamaišykite. Tuomet viską vėl dėkite ant grilio ir troškinkite dar apie 20 minučių. Per tą laiką nusausinkite džiovintas slyvas ir perpjaukite jas per pusę. Supjaustykite čili pipirą. Juos sudėkite į puodą ant grilio ir vėl viską troškinkite apie pusvalandį. Praėjus nurodytam laikui, išimkite avienos troškinį ir papuoškite jį kalendros lapeliais ir ragaukite.

Grilyje kepta vištiena su kuskusu

Reikia:
•    10 gabalėlių vištienos šlaunelių mėsos;
•    4 skiltelės česnako;
•    300 g kuskuso;
•    300 ml verdančio vandens;
•    5 lapelių šafrano;
•    1 v. š. sviesto;
•    šiek tiek druskos, pipirų ir šviežio čiobrelio.
 Gaminame:
Vištieną įtrinkite druska, pipirais, smulkintu čiobreliu ir traiškytu česnaku. Tuomet ją sudėkite į grilio keptuvę ir kepkite apie 3–5 minutes iš abiejų pusių. Per tą laiką į verdantį vandenį suberkite šafraną, sumaišykite ir palaukite, kol vanduo nusidažys. Tuomet į vandenį suberkite kuskuso kruopas, šiek tiek druskos, pipirų ir uždenkite dangčiu. Leiskite viskam pastovėti kelias minutes ir vėliau atidengę sudėkite sviestą. Viską vėl gerai išmaišykite. Statykite ant ugnies ir maišant pavirkite apie 7 minutes.

Grilyje kepta žuvis su daržovėmis

 Reikia:
•    1 agurko;
•    200 g vyšninių pomidorų;
•    1 v. š. alyvuogių aliejaus;
•    1 jalapeno pipiro, supjaustyto;
•    750 mėgstamos žuvies filė;
•    1 v. š. šviežios, smulkintos mėtos;
•    1 a. š. tarkuotos žaliosios citrinos žievelės;
•    2 a. š. malto kumino;
•    2 v. š. šviežiai spaustų žaliųjų citrinų sulčių;
•    saujos svogūnų laiškų ir prieskonių pagal skonį.
Gaminame:
Iš pradžių pagaminkite padažą. Viename dubenėlyje sumaišykite 1 šaukštelį kumino, ketvirtadalį šaukštelio druskos, žaliosios citrinos žievelę, žaliosios citrinos sultis ir alyvuogių aliejų. Į tą patį dubenėlį sudėkite smulkintą agurką, supjaustytus pomidorus, smulkinus svogūnų laiškus, jalapeną, mėtų lapelius ir viską gerai išmaišykite. Žuvies filė pabarstykite likusiu kiekiu kumino ir druskos. Paruoštą žuvį vartant kepkite apie 15 minučių įkaitintame grilyje tol, kol žuvis suminkštės. Jei žuvis trapesnė, ją prieš tai suvyniokite į foliją. Iškepusią žuvį supjaustykite norimais gabaliukais, sudėkite į lėkštes ir ant viršaus užpilkite paruoštą padažą. Šalia galite patiekti grilyje keptas daržoves.

Kepsneliai su traškučiais

Kepsneliai:
•    2 v. š. alyvuogių aliejaus;
•    1 didesnės smulkiai supjaustytos cukinijos;
•    2 sukapotų česnako skiltelių;
•    400 g mėgstamų pupelių;
•    citrinos sulčių (pusės citrinos);
•    200 g graikiško jogurto;
•    2 v. š. kapotų mėtų.
Traškučiai:
•    8 gabalėlių graikiškos pitos duonos;
•    2 v. š. alyvuogių aliejaus;
•    šiek tiek druskos.
 Gaminame:
Norėdami pagaminti pitos traškučius, visų pirma, patepkite abi duonelės puses aliejumi ir supjaustykite norimo dydžio traškučių gabalėliais. Paskirstykite juos ant didelės kepimo skardos, pritaikytos kepti grilyje ir pabarstykite druska. Kepkite apie 15 minučių, kol pradės skursti. Jiems atvėsus, jie taps traškūs. Tuomet pradėkite gaminti kepsnelius. Įkaitinkite grilio keptuvėje aliejų. Ten sudėkite cukiniją, pupeles ir česnakus kartu su prieskoniais ir kepkite, kol cukinijos taps minkštos.

Atsidėkite kelis šaukštus iškeptų cukinijų ir česnakų, o visą kitą dalį palikite keptuvėje, tik kartu dar įdėkite pupeles, jogurtą, mėtas ir įpilkite citrinos sulčių. Šiek tiek patroškinkite ir sudėkite viską į dubenį. Tuomet masę sudėkite į rankinį trintuvą ir gerai sutrinkite, kol taps mase, paruošta kepti. Viską sukrėskite į grilio keptuvę ir kepkite, kol kepsneliai įgaus reikiamą spalvą. Juos patiekite kartu su atsidėta dalimi cukinijų, česnakų ir jau paruoštais traškučiais. Prie jų taip pat galite priderinti šviežias daržoves ar mėgstamą padažą.


Komentarai

1
Jinius2019-06-24
Prakeikti sveikuoliai
traffix.lt

Šią savaitę Dzūkijoje

  • Vasaros fontanas
  • Oninės Punioje