Alytuje veikiantis valgomųjų ledų cechas fiksuoja keletą metų nemažėjančius pagaminamos produkcijos skaičius.
Dzūkijos sostinėje gaminami ledai daugiausia parduodami Lietuvoje (90%), tačiau populiarėja ir užsienyje, ypatingai Kinijoje ir Olandijoje, o eksportą planuojama auginti.
Vasariški orai augina ledų paklausą, tačiau jų gamybos kiekiai Alytuje beveik nesikeičia, nepriklausomai, ar šiltasis metų sezonas yra karštas, ar kiek vėsesnis.
Kaip Alytausgidas.lt naujienų portalą informavo gamintojų atstovai, per 2018 metus Alytaus ledų gamykla pagamino 8,21 mln. porcijų ledų ir 77 tonas ledų dėžutėse (po 0,5 kg), panašiai, kaip ir 2017 m.
Putinų gatvėje, šalia „Norfos“ tinklo savininkams priklausančios pieninės pastatytoje ledų gamykloje, naudojamasi 35 ledų rūšių receptūromis.
Dzūkų gaminami ledai parduodami su „Lolo“, „Norfos“, „Piemenėlio“ ir „Sever“ prekės ženklais.
Iš Alytuje gaminamų pagal skonį populiariausias – plombyras („Piemenėlio“ vanilinis plombyras), taip pat „senieji gerieji“, t. y. vadinamieji „vintažiniai“ ledai ir grietininiai.
18 proc. riebumo „vintažinių“ ledų „Sever“ sudėtyje grietinėlė sudaro 56%, o nugriebtas pienas 22%.
Pagal formą iš alytiškių produkcijos mėgiamiausi yra ledai puodeliuose, vaikų mėgstamiausi – ant pagaliuko.
Pietų Lietuvoje be Alytaus ledai taip pat yra gaminami šalia Marijampolės, Liepynuose esančiame „Iceco“ ceche (pagrindiniai prekės ženklai – „Aurum“, „Tirpukas“) ir Gudelių k. (Vilkaviškio r.) įsikūrusioje „Art glacio“ gamykloje („Eisprom“, „Felicie“), kurios konkuruoja dėl Vokietijos prekės ženklo „Monolith“, aktyviai veikiančio Izaraelyje ir kitose užsienio šalyse, užsakymų.
Prekybos centruose Lietuvoje galima suskaičiuoti daugiau nei 300 skirtingų pavadinimų ledų – nuo porcijų iki dėžučių ir kitokių pakuočių bei ledų tortų. Daugiausia ledų Lietuvoje nuperkama liepos, rugpjūčio mėnesiais, tuomet ledų pardavimų vidurkis aplenkiamas daugiau nei dvigubai.
Viena laukiamiausių šio sezono naujovių – žaliai-balti „Žalgirio“ ledai, juos gamins prekės ženklui „Dadu“ atstovaujanti „Vikeda“. Praėjusiais metais pardavinėti „vaisiniai“ žalgiriečių ledai, jiems pasiteisinus, šiemet bus siūlomi plombyriniai – balti ledai žaliame ledų ragelyje su natūraliu kivių ir kriaušių įdaru. „Žalgirio“ plombyrą „Dadu“ gamins remdamiesi į Vokietiją eksportuojamų Dortmundo futbolo klubo „Borussia“ geltonai-juodų ledų sėkme.
„Pieno žvaigždžių“ („Nykštuko“, „Pasakos“) gamybos technologai taip pat sukūrė naujus ledus – su figų įdaru vafliniame ragelyje ir belgišku pieniniu šokoladu su vaflių traškučiais, bei ledus su pistacijomis vafliniame ragelyje, glaistytus belgišku baltuoju šokoladu su pistacijų ir migdolų gabaliukais. Planuojami ledai „Pasaka“ ir su figų, granolos įdaru.