Brangimas ženklus – per savaitę sudarė apie 20 procentų ir tai išeina už įprastų svyravimo ribų bei kelia dar didesnę įtampą ar neapibrėžtumą dėl to, kaip situacija vystytis toliau“, – kiaulienos brangimą tarptautinėse biržose fiksuoja Lietuvos mėsos perdirbėjai, skelbiantys, kad tuo pačiu brangsta ir kiaulės Lietuvoje.
Pagrindine mėsos brangimo priežastimi yra laikoma sudėtinga situacija su kiaulėmis Kinijoje. Ten, dėl kiaulių maro krito arba dėl biosaugos reikalavimų buvo sunaikinta labai daug kiaulių, kas formuoja deficitą ir daug didesnį importo poreikį. Skaičiuojama, kad Kinija jau neteko ar artimiausiu metu neteks apie penktadalio šioje šalyje išauginamų kiausių (100 mln.).
Mėsininkų skaičiavimu, apie 100 mln. kiaulių per metus išaugina Vokietija ir Ispanija kartu sudėjus, kurios yra didžiausios kiaulių augintojos Europoje.
Kadangi Europos (ES) sąjunga yra didžiausia kiaulienos eksportuotoja, neabejojama, kad didžiausią dalį trūkstamo kiekio Kinija pirks ir jau pradėjo įsigyti iš ES, todėl kainų krizė prognozuojama ilga ir gili, o situaciją blogins tai, kad ateina didesnio vartojimo sezonas, o ES taip pat pradedamas jausti kiaulienos produkcijos trūkumas, kas gali dar labiau paskatinti kainų kilimą.
Lietuva savo poreikiams patenkinti turi įsivežti apie 60 proc. suvartojamos kiaulienos, todėl yra tiesiogiai priklausoma nuo kainų užsienio rinkose, todėl norėdama išvengti kiaulienos deficito turi savalaikiai reaguoti į augančias kainas.
Lygiagrečiai šviežiai kiaulienai yra neišvengiamas ir jos gaminių – dešrų, dešrelių ir kt. kainų augimas – skelbia Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacijos direktorius Egidijus Mackevičius.
Teigiama, kad gamybinėms įmonėms jau dabar formuojasi didžiuliai tiesioginiai nuostoliai dėl ilgalaikių įsipareigojimų prekybos centrams.
Kadangi konkursai vyksta periodiškai 4-8 savaitėms, kainų nėra galimybės keisti, tačiau negalime ir pirkti žaliavos, kuri yra ženkliai brangesnė už produkcijos pardavimo kainą.
KOMENTARAS
Kaip Alytausgidas.lt naujienų portalui pakomentavo Alytaus rajone veikiančios įmonės „Dvaro mėsa“ vadovas Edgaras Mazaliauskas, mėsos žaliava brangsta kone kiekvieną pavasarį, tai įtakoja ne tik kitos pasaulio rinkos, tačiau ir didėjanti paklausa ir dar neatgijusi mėsos žaliavos pasiūla Lietuvoje. Pasak verslininko, jeigu dėl pabrangusios žaliavos mėsos produktų kainos pavasarį kažkiek ir kyla, vasarą ar rudenį išsilygina.
„Dėl kiaulienos mėsos brangimo šį pavasarį mūsų mėsos produktai pirkėjams brangti neturėtų“, – patvirtino „Dvaro mėsos“ įmonės vadovas. Mūsų portalo taip pat pakalbinti kitos Alytaus rajone veikiančios mėsos perdirbimo bendrovės „Airega“ atstovai nuomonės dėl brangstančios žaliavos galimos įtakos galutinei produktų kainai dar neturėjo ir prašė pasidomėti vėliau.