Vasario 9 dieną – tarptautinė picos diena.
Šaldytų picų pardavimai Lietuvoje auga (7 proc.), nemažėja ir vartojimas picerijose, užsakymai į namus bei savo gamybos picos.
Populiariausia šaldyta pica šalyje – su sūriu ir kumpiu.
Alytuje tradicijos nesikeičia dėl padažų, kokia bebūtų pica, bet padažas dažniausia renkamasis … česnakinis.
Dzūkijos sostinėje neišsilaikė „Can-Can“, „Čili pica“, „Duetas“, „Goats“, „Verona“ ir pan., taip pat užsidarė (buvo uždaryta) „Sicilia“ („Palermo“), tačiau pakankamai sėkmingai veikia ar bent išsilaiko „Bistro pica“, „City pizza“, „Charlie pizza“, „Miami pizza“, picas taip pat siūlo „Dzūkų alaus restoranas“, „Savas kalnas“ ir kiti.
Ar teko girdėti, kad picos gimtinė – senovės Graikija? Nors oficialiai picų gimtine laikoma Italija, istoriniai šaltiniai liudija, kad šio patiekalo ištakos siekia senovės Graikiją. Vienas iš tuomečių tradicinių senovės graikų patiekalų buvo aliejumi, žolelėmis ir sūriu padengta duona, kas šiek tiek primena dabartinę picą. Į tokį patiekalą senovės graikai vadino „pikte“, kas skamba panašiai į „picą“.
Picos pavadinimas rašytiniuose šaltiniuose pirmąkart paminėtas 997 metais aprašant Italijos miestą Gaetą.
Pica – nebūtinai „greitas maistas“. Įprasta manyti, kad picos priskiriamos vien greitam maistui, kuriam būdinga maža maistinė vertė ir didelis kaloringumas.
Tačiau tiesa ta, kad viskas priklauso nuo paruošimo – kruopščiai pasirinkus ingredientus, pica gali būti net labai sveikas patiekalas. Tam reikia picos padą kepti iš viso grūdo miltų, įprastus riebius mėsos ingredientus keisti šviežiomis daržovėmis – svogūnais, paprikomis, pomidorais ir kitomis, o mėgstamą riebų sūrį pakeisti kaip įmanoma liesesniu.
Pica – varguolių maistas? Nors Italijoje valgyti picas buvo populiaru jau pirmajame tūkstantmetyje, iki pat XIX amžiaus pabaigos šį patiekalą šalyje valgydavo vien sunkiau besiverčiantys.
Anksčiau pica buvo laikoma pigiu, menkos vertės maistu, kurį varguoliai valgydavo siekdami sutaupyti ir „lengvai užkimšti skrandį“. Tuo tarpu labiau pasiturintiems kepti pašautas picos paplotėlis tebūdavo priemonė pamatuoti, kaip greitai įkaista krosnis. Pradėti valgyti picą Italijos aukštuomenė išdrįso tik 1889 metais.
Didžiausia gerbėja – JAV. Valgyti picas populiaru visame pasaulyje, tačiau jei patiekalo tėvyne oficialiai laikoma Italija, tuomet jo didžiausia gerbėja drąsiai būtų galima tituluoti Jungtines Amerikos Valstijas. Per metus JAV picų suvalgoma kone daugiausia pasaulyje. Iš 325,7 mln. gyventojų net 12 proc. picą valgo kasdien.
Amerikiečiai picą mėgsta taip smarkiai, kad 2012-aisiais Filadelfijoje atidarytas picos muziejus, o spalis šalyje dar 1987-aisiais paskelbtas nacionaliniu picos mėnesiu.
Pirmoji picerija Alytuje veikė „Pušyje“, šios kavinės meniu picų pastaruoju metu nėra.