Laikantis tradicijų ant Kūčių stalo turėtų būti dvylika skirtingų patiekalų, o Kalėdų dieną įprasta pradėti per pasninką išsiilgtais mėsos gaminiais. Maisto smūgis per šventes gresia rimtu stresu skrandžiui: nuo persivalgymo iki rimto apsinuodijimo gali padėti maži užkandžiai.
Blogybė, kuri skatina persivalgymą – sėsti prie šventinio stalo labai išalkus. Deja, per šventes dažniausiai taip ir nutinka. Visą dieną bėgte ir skubant ruošiamasi, o vakare prie stalo bandoma atsigriebti ragaujant visko.
Jeigu ruošiame vaišes vakarui, jokiu būdu nepraleiskime pusryčių ir pietų, užkandžiaukime. Ilgesnis negu 5–6 valandų badavimas gerokai padidina tikimybę persivalgyti vakare.
Per šventes maisto iš tiesų suvalgome daugiau nei reikėtų, tačiau persivalgymą lemia ne tik suvalgyto maisto kiekis. Organizmą itin veikia ir netinkami valgymo įpročiai.
Valgome paskubomis, o norėdami paragauti visų patiekalų nesilaikome jokios tvarkos. Patariama šventinę vakarienę pradėti nuo baltyminio maisto, tai yra, valgyti mėsą, žuvį, paskui – vaisius, daržoves. Baltyminis maistas suteiks energijos, reikiamų maisto medžiagų, sotumo jausmą ir mažiau suvalgysime deserto.
Nereikia ragauti visko. Lietuvių bruožas raginti artimuosius ragauti visko nėra naudingas sveikatai. Sėdant prie šventinio stalo svarbu įvertinti savo sveikatos būklę ir nepiktnaudžiauti produktais, kurių vengiate kasdieniame savo racione.
Pavyzdžiui, širdies ligomis sergantiems žmonėms nereikėtų padauginti riebių, gyvulinės kilmės produktų ar daug druskos turinčių patiekalų, nes taip apsunkinsime širdies darbą.